Autor Wątek: Pitralon 160 ml mini recenzja [Mateusz]  (Przeczytany 38826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Pitralon 160 ml mini recenzja [Mateusz]
« dnia: Września 16, 2014, 14:34:40 »

Witam!

Dziś dotarła do mnie  przesyłka z Pitralon 160 ml a/s. Po otwarciu paczki ukazała mi się dobrze wykonana buteleczka z grubą czarną plastikową nakrętką.  Zapach tego a/s bardzo ciężko scharakteryzować. Pierwsze wąchanie i wyczuwalna jest woń sprayu na komary off oraz spirytusu, drugie wąchanie to pomieszanie off'a i mydła marsylskiego oraz nuty takie szpitalne sterylne coś ten deseń. Zdegustowany zapachem tego specyfiku postanowiłem go wypróbować na skórze po goleniu i tu strzał w 10! Na początku takie mocne ciężkie uderzenie spirytusu ale bez pieczenia i nuty takie powiedział bym lekko gruszkowe, rumiankowe, sterylne. Skóry nie wysusza jest elastyczna gładka bez czerwonych plamek generalnie super. Zapach szybko ulatuje więc można go stosować razem z wodą toaletową. Podsumowując jedno golenie produkt może nie pachnie nadzwyczajnie ładnie ale jego właściwości są godnie polecenia.
Koszt tego a/s to około 40 pln za 160 ml.
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2014, 14:37:04 wysłana przez Mateusz »

Offline Nathan

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 3
  • amabor
Odp: Pitralon 160 ml mini recenzja [Mateusz]
« Odpowiedź #1 dnia: Września 16, 2014, 17:46:10 »
Dzięki za tę recenzję. Po lekturze forum gut-rasiert.de miałem go na liście płynów po goleniu do kupienia i teraz na pewno go z niej nie usunę. Tak przy okazji, to jest tzw. oryginalna szwajcarska receptura, pozostałe Pitralony (Classic, Polar, Zedern itd.) są w butelkach 100 ml i dla odróżnienia są nazywane "niemieckimi".
"Just add water."

Lewy

« Odpowiedź #2 dnia: Września 16, 2014, 18:59:02 »
Ja tam mojego classica chwalę ponad wszystko. Dla mnie Pitralon to synonim cedrowego zapachu.

Offline Mikolaj

• *
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Danzig
« Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2014, 19:04:29 »
A co z zapachem  :question: Jest naprawdę taki nie trwały  :question:
Czyny za życia brzmią echem w wieczności

Offline Mateusz

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2014, 19:55:44 »
Jeśli chodzi  o zapach to po 30 minutach nic nie czuć ale za to skóra jest  wygładzona i nawilżona przez cały dzień .

Offline Nathan

• Stały bywalec.
  • amabor
« Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2014, 23:20:18 »
@Lewy Niemieckie Pitralony wcale nie muszą być gorsze, też mam je na liście (Classic i Pure). Pewien sklep wprowadził mnie w błąd - cedrowy nie nazywa się Zedern, lecz po prostu Classic.
"Just add water."

Offline Archi

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 8
  • Miejsce pobytu: Radom
« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2014, 09:20:50 »
Dzięki za tę recenzję. Po lekturze forum gut-rasiert.de miałem go na liście płynów po goleniu do kupienia i teraz na pewno go z niej nie usunę. Tak przy okazji, to jest tzw. oryginalna szwajcarska receptura, pozostałe Pitralony (Classic, Polar, Zedern itd.) są w butelkach 100 ml i dla odróżnienia są nazywane "niemieckimi".

Ja to się trochę pogubiłem z tymi Pitralonami. Na stronie producenta można znaleźć informację, że woda ta została zrobiona w 1927 w Dreźnie (Niemcy). Zakładam, że autorem kompozycji był jakiś niemiec bo nie znalazłem o nim żadnej informacji w internecie. Obecnie co prawda produkcja odbywa się w Szwajcarii ale w dalszym ciągu według tej samej receptury. Zastanawiam się więc dlaczego na wodę w butelce 160ml mówi się "Szwajcarski Pitralon", natomiast pozostałe wody (produkcja rozpoczęta w latach 60-tych) są uznawane za niemieckie. Na stronie można też przeczytać, że "Pitralon Pure" w Austrii występuje pod nazwą "Pitralon Orginal" i pewnie dlatego, w niektórych miejscach nazywany jest pitralonem austriackim.
Kobieta doskonale wie czego chce, dopóki nie zmieni zdania.

Offline Nathan

• Stały bywalec.
  • amabor
« Odpowiedź #7 dnia: Września 17, 2014, 10:04:17 »
Rzeczywiście trochę to zagmatwane. Jeżeli nic nie pomyliłem, to sprawa wygląda następująco. Wszystkie Pitralony mają niemieckie pochodzenie, ale ten w butelce 160 ml jest obecnie produkowany w Szwajcarii, a pozostałe trzy w butelkach 100 ml (Classic, Pure, Polar) - w Niemczech. Pomijam celowo kwestię nazewnictwa w Austrii, ale wspomnę, że jest jeszcze jakiś Pitralon F produkowany w Czechach. :)
"Just add water."

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #8 dnia: Września 17, 2014, 18:16:14 »
Ja podobnie ,jak Lewy chwalę sobie Pitralon Classic ook
Testowałem również wersję Polar,niezła,ale Classic dużo lepszy.Myślę,że co nieco pomocny może być ten wątek,który rzuci trochę światła na pewne różnice w wersjach i nazewnictwie tych AS-ów:
http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/416456-King-of-Pitralons
Pozdrawiam
Witek

Offline Rabarbar

• *
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #9 dnia: Września 20, 2014, 12:57:15 »
Dzięki uprzejmości Roberta (Robsona) mam możliwość używania Pitralona z tematu wątku i muszę przyznać, że bardzo go polubiłem. Zapach na na początku wydawał mi się dziwny i w ogóle nie pasujący do jakiegokolwiek ASa. Jest ciężki, taki słodko-ziołowy i  kojarzy mi sie z syropem na kaszel, który piłem w dzieciństwie. Jednak, jak wspomnieli wyżej inni koledzy nie utrzymuje się on dość długo po aplikacji, co bardzo lubię w ASach, bo dzięki temu można spokojnie użyć swojej ulubionej EDT przed wyjściem z domu. :)

Jeśli chodzi o właściwości, to w mojej ocenie ten Pitralon jest rewelacyjny. Bardzo dobrze łagodzi i świetnie nawilża skórę. To chyba obecnie mój ulubiony AS.

Robert, jeszcze raz pięknie dziękuję.  beer

Offline MaxiKing

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 13, 2014, 21:44:36 »
Wody od Piralon -a to jedyne słodko-mydlane zapachy jakie akceptuje właściwości mają świetne i od lat je używam.  Obecnie mam u siebie jednocześnie trzy Pitralon ?y z czerwoną kropką: 100 ml ?Pure? i ?Original? oraz 160ml po prostu ?Pitralon? Made in Switzerland  wszystkie sygnowane przez laboratorium z Bredy (cedrowego / kropka zielona  czyli wersji ?Classic? używam rzadziej a innych w ogóle). Co zrozumiałe ?Pure? i ?Original? nie różnią się zapachem natomiast ten z dużej butelki jest odmienny bardziej wyrafinowany, ?dostojny? i mniej mydlany. Podsumowując tylko ten z dużej butelki jest wierny tradycji a 100-ki ?Original? vel ?Pure? to już trzecia młodość Pritralon-u (po sukcesach z lat 30tych i 60tych).
Najciekawszy artykuł w sieci jaki znalazłem jest niestety po węgiersku http://pamacsespenge.blog.hu/2011/04/22/pitralon_a_legenda .
"Komputer to nic innego jak taki bardzo sprawny idiota."
                                                                     Hugo Steinhaus

Offline mariuszfelix

• Stały bywalec.
  • Shit happens
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 03, 2015, 14:03:44 »
Panowie jak pachnie Pitralon Pure?Bo jak rozumiem Classic to cedr :)
Gillette Slim Adjustable
Merkur FUTUR
Merkur 39C SLANT Sledgehammer

https://www.flickr.com/photos/mariuszfelix/

Lewy

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 03, 2015, 14:08:12 »
A dla mnie Classic to właśnie najlepsze co mnie w TG spotkało. Uwielbiam zapach cedru.

Offline mariuszfelix

• Stały bywalec.
  • Shit happens
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 03, 2015, 14:17:07 »
Czy Pitralon Zedern to Classic,czy coś zupełnie innego?
Gillette Slim Adjustable
Merkur FUTUR
Merkur 39C SLANT Sledgehammer

https://www.flickr.com/photos/mariuszfelix/

Offline MaxiKing

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 03, 2015, 14:40:18 »
Zeder to co innego i wszystko wskazuje, że to Pitrell w innej butelce czyli pre shave do golarek elektrycznych.
Jaki to zapach oraz skuteczność niestety nie wiem .

Modyfikacja - Jednak się myliłem zapewne to ta sama woda.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2015, 21:27:42 wysłana przez MaxiKing »
"Komputer to nic innego jak taki bardzo sprawny idiota."
                                                                     Hugo Steinhaus