Autor Wątek: Filarmonica.  (Przeczytany 26963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Filarmonica.
« dnia: Grudnia 02, 2011, 14:48:57 »
Witam.

Ci którzy czytują zagraniczne fora dot. tradycyjnego golenia wiedzą jak bardzo są poządane i jakie ceny osiągają  hiszpańskie brzytwy Filarmonica.
Tak się składa że taka brzytwę mam i ja. Nie uzywam jej zbyt często gdyż nie zadziwiła mnie za bardzo i mam brzytwy które golą lepiej.
Ale ... Jakiś czas temu ponownie naostrzyłem ją , tym razem na Coticule i dzisiaj się nia goliłem pierwszy raz od tamtego czasu. Jestem zdumiony efektem.
Golenie bardzo przyjemne i dokładne i nieporównywalne z tym na ostrzu wykończonym na k. turyngijskim. Chyba jednak są warte swojej ceny. :)

Pozdrawiam.

Maciek.

Offline viajero

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
Odp: Filarmonica.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2011, 16:39:44 »
Właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dodaniem harmonijki do mojej kolekcji ...

Offline buzu78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2011, 18:25:02 »
ebay?

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2011, 12:23:28 »
Szukaj na Allegro , eBay itp. Jednak po przemyśleniu ,moim zdaniem ceny tych brzytew są przesadzone. Można kupić brzytwy innych marek które też będą dobrze golić za ułamek ceny.

Ja swoją mam przez przypadek. Kupiłem ją żeby odnowić i sprzedać. Na zdjęciach wyglądała jakby była skracana.
Napisałem do sprzedawcy i zapytałem o to wprost i poprosiłem o więcej zdjęć . Odpisał mi że on nie skracał i może tak wygląda na zdjęciach a zdjęcia przysłał takie że nie mogłem nic stwierdzić. Zaryzykowałem i okazało się że moje podejrzenia okazały się trafne. A że nie sprzedaje brzytew w takim stanie , została u mnie.
Taka dla mnie lekcja że jeżeli coś mi mówi odpuść to trzeba tak zrobić.  :)

Pozdrawiam.
Maciek.

Offline Filip_f66

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Chełm
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2012, 18:15:24 »

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2012, 18:56:50 »
ciekawe czy sa lepsze od mojego sowieckiego stiza te filharmonijki. Gdzies czytalem na ktoryms forum teorie spiskowa, ze popyt zostal troche sztucznie nakrecony. Podobnie chyba jak z niemieckimi brzytwami - prawdopodobnie te pochodzace z solingen sa wszystkie podobnej jakosci, a niektore marki chodza po 150-200 zl (pumy, henkelsy, dovo, itp), inne mozna kupic po 15 - 30 (np moj friedrich emde kobar ktorego bardzo lubie)

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 22, 2012, 12:40:39 »
Moim zdaniem to działa tak samo jak to co dzieje się obecnie z Wapienicami. Trochę się pisało o tych brzytwach na tym forum ( wpiszcie SFK Wapienica na google i zobaczycie co wyskoczy  :) ) i ktoś to przeczytał , zapragnął je kupić i ma na to fundusze.

Co do bardziej cenionych marek to myślę że dochodzi też aspekt kunsztu wykonania. Ciężko porównać radzieckie brzytwy z brzytwami niemieckimi lub francuskimi.
Maciek.

« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2012, 12:43:01 wysłana przez macrob »

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 22, 2012, 13:00:27 »
No moje radzieckie brzytwy są bardzo dobrze wykonane, na pewno lepiej od wapienic.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 22, 2012, 13:02:49 »
Ale stylistyka nieco odbiega od bogato zdobionych egzemplarzy z Solingen lub Thiers we Francji. :) Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i jest to tylko mój punkt widzenia.

Maciek.

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 22, 2012, 13:14:03 »
Na pewno odbiega od bogato zdobionych egzemplarzy, ale od normalnych juz nie, poza tym mają swoją specyfike. Zresztą po co ja to pisze, skonczy sie jeszcze jak z wapienicami;]

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 22, 2012, 13:54:00 »
Myślę że to że np. Dovo, Boker czy Puma nadal produkują brzytwy tez o czymś świadczy. Rynek sam uregulował które firmy są dobre a które trochę mniej. :)

Maciek.

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 22, 2012, 14:46:48 »
Na pewno nie świadczy to o tym ze inne firmy sa/byly zle . Mysle ze bardziej chodzi o specyfike rynku na ktorym dzialaja i ugruntowaną pozycje oraz prestiż. Zresztą jak sie orientuje ta produkcja rocznie wcale nie jest duża.

Poza tym produkcja brzytew nie jest to jakis high tech obecnie, taki jak 150-200 lat temu. Brzytwa albo goli ablo nie, reszta to marketing/legenda/prestiz troche jak z bizuterią i zegarkami - "ruska brzytwa" po prostu nie brzmi dobrze;]
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2012, 14:51:04 wysłana przez zenek »

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 22, 2012, 14:51:24 »
No ok. Ale dlaczego wtedy jedne marki ten prestiż i pozycję  miały a inne nie ? ;)

Maciek.

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 22, 2012, 14:52:53 »
Moim zdaniem tradycja, ugruntowanie pozycji na rynku, dobry marketing. Niektore firmy z solingen dzialają od 18 wieku.

Zresztą filharminca tez juz nie produkuje brzytew - stawia to ją w jednej lidze ze stizem;]

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 22, 2012, 14:56:12 »

Zresztą filharminca tez juz nie produkuje brzytew - stawia to ją w jednej lidze ze stizem;]

Powiedz to ludziom kupującym te brzytwy za 500$ +  ;)

Maciek.