Autor Wątek: TREET  (Przeczytany 70777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 39
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: TREET
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 20, 2022, 14:09:37 »
No właśnie po osuszeniu na pieprz nie ma prawa nic zardzewieć. Jakikolwiek przedmiot. No i trzymanie z dala od łazienki czy balkonu  ;D

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 20, 2022, 14:22:24 »
W łazience może być dość wilgotno przez dużą część doby, dlatego nie trzymam w niej jakichkolwiek akcesoriów do TG.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Grafi

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Kosiarz umysłów
  • Miejsce pobytu: Sopot / wejherowo
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 20, 2022, 14:29:30 »
No właśnie nie osuszałem i nie trzymałem poza łazienką. Założyłem i cześć.
Pod względem jakości golenia dla mnie ta żyletka jest super w maszynce fatip OC i głowicy r 89.
Ze względu na to, że nie mam zwyczaju szczególnie dbać o żyletkę (osuszanie, wycieranie, trzymanie maszynki poza łazienką) żyletka chyba nie dla mnie.
Wiedząc jak podchodzę do żyletek będę się nią golić maksymalnie 3x lub z nich zrezygnuję.
Biorąc pod uwagę, że jest sporo żyletek dających 3 krotne, bliskie i dokładne golenie w cenie do 7zł 10 sztuk,
najprościej będzie mi zrezygnować z nich.
Treet carbon jest świetną żyletką dla osób które żyletkę dbają.
Osoby które zakładają żyletkę i na tym koniec raczej nie będą zadowolone.
Oczywiście opłukuję maszynkę do czysta po goleniu, dokładne, pełne czyszczenie wykonuje co kilka tygodni a nie po każdym goleniu
Dla mnie osobiście dbanie o żyletkę to już przesada. Co innego o maszynkę nie mówiąc o brzytwie.

No właśnie po osuszeniu na pieprz nie ma prawa nic zardzewieć. Jakikolwiek przedmiot. No i trzymanie z dala od łazienki czy balkonu  ;D

Od zawsze trzymam moje maszynki i mydła w łazience, nic im z tego powodu nie dolega. Gdyby było inaczej, pewnie trzymał bym gdzie indziej jak kolega @jaro82.
Ni wycieram też maszynek po goleniu płuczę, strząsam odwieszam, tak jak pisałem pełne czyszenie raz na kilka tygodni.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2022, 14:34:16 wysłana przez Grafi »
P: HJM 21P8SGR EJ81SB3521
M: Muhle R41. TOOTH COMB | EJ R35211SR (poległa)| Mercur 39c Slant | W-Lux
K: Lider Classic |Wars Clasic | AS: Bond Export | Korsarz | Arco | Art.Grassa
Mydła różne
Ż: Isana | Polsilver  Astra | Derby premium (są ok)
Nacet | Wilkinson | (złe)
linux user:563627

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 20, 2022, 15:21:58 »
Nie rozumiem podejścia  hmmm Jak coś jest dobre to raczej warto o to zadbać Przecież to są sprawy sekundowe Kocham rzeczy o które trzeba dbać by służyły Brzytwy wiadomo Stalowe patelnie dla super chrupkiej panierki Mechaniczne zegarki bo z duszą no i benzynowe zapalniczki bo pierwszy mach smakuje lepiej Ale ja jestem dziwakiem outsiderem  hmmm  rotfl
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2022, 15:33:41 wysłana przez T800 »

Offline Grafi

• Stały bywalec.
  • Kosiarz umysłów
  • Miejsce pobytu: Sopot / wejherowo
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 20, 2022, 15:41:03 »
@T800 Brzytwy, maszynki; stalowe,żeliwne,  ceramiczne patelnie, woki czy inne zippo albo pióra wieczne. to trochę inny sort asortymentu niż żyletka.
Żyletka z samej swej natury jest rzecz wymienną nie trwałą pomyślaną jako element zużywalny. Jak ceny wszystkiego skocza tak jak mi się wydaje to i aparat do ostrzenia żyletek się kupi albo brzytwę  shave1
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2022, 15:46:16 wysłana przez Grafi »
P: HJM 21P8SGR EJ81SB3521
M: Muhle R41. TOOTH COMB | EJ R35211SR (poległa)| Mercur 39c Slant | W-Lux
K: Lider Classic |Wars Clasic | AS: Bond Export | Korsarz | Arco | Art.Grassa
Mydła różne
Ż: Isana | Polsilver  Astra | Derby premium (są ok)
Nacet | Wilkinson | (złe)
linux user:563627

Offline lääkäri

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Anywhere, anytime
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 19, 2023, 06:35:17 »
Dzisiaj miałem PRZYJEMNOŚĆ użyć po raz pierwszy Treet Platinum Super Stainless (założona do Rockwella 6S, płytka nr 5). Bardzo dobra żyletka ook. Na początku wydawała mi się nieco tępawa, ale z każdym przejściem nabierała mocy i wyszło super golenie. Nieco mniej agresywna od zielonej Astry oraz od Gillette Platinum, za to zero podrażnień i osiągnięte PN. Zobaczę jak będzie przy drugim goleniu. Na tę chwilę  rock.

Właśnie zamawiam - zaryzykuję i dam znać  :)

Offline Turtle

• *
  • Podziękowań: 16
  • Miejsce pobytu: Puck
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 11, 2023, 12:18:26 »
Ktoś z Was używał tych "New Steel"?
Kupiłem przed chwilą 100szt na Amazon za 24.99
Są Ok?

Żeby nie było - https://www.amazon.pl/dp/B07Q59MF5S 1szt, może ktoś z Was skorzysta  ook
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2023, 12:27:52 wysłana przez Turtle »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 11, 2023, 12:29:41 »
Tak używał ;) ale już jakiś czas temu i z tego co pamiętam to były całkiem przyzwoite, chyba w mojej ocenie lepsze niż zielone Astry.
Uzupełniającą
Żyletki były bardzo ostre coś pokroju Feather ale trzeba uważać na rdzę. Ja zużyłem kilka sztuk. Jak się golisz codziennie to ok. Jak co dwa dni to jest już problem z rdzawym nalotem. Żyletka u mnie wytrzymywała 3 golenia żądło kiedy 4 bo już rdza się pojawiała, szczególnie że ja przemiennie golilem się też brzytwami.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2023, 15:21:36 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline madez

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Krk
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 20, 2023, 18:31:04 »
Czy jak używaliście żyletek treet carbon to za 2,3 i następnym razem schodziła wam ta czarna warstwa? Mam właśnie na żyletce takie pasy "stalowe" po osuszeniu.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 21, 2023, 16:41:24 »
Nie kojarzę takiego zjawiska choć użyłem ich dotychczas zaledwie kilka, więc może nie zwróciłem uwagi na to.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein