Autor Wątek: Jak w prosty sposób zwiększyć agresywność maszynki - metoda podkładek (shims)  (Przeczytany 119336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline derazor

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Szczecin
Nie pamiętam żeby ktoś wspominał o tym na forum, ale istnieje prosta metoda na dodanie pazura swojej maszynce jeśli jest zbyt delikatna. Myślę, że wielu osobom może się to przydać, a nawet powstrzymać przed pozbyciem się / sprzedażą urządzenia. Osobiście nie goliłem się jeszcze po zastosowaniu tego sposobu, wynika to jednak z tego względu, że mam sporo maszynek o różnej agresywności i mogłem po nie w każdej chwili sięgnąć. Zamierzam jednak kiedyś przetestować ten pomysł w akcji, ponieważ  dowiedziałem się o nim stosunkowo niedawno. Jeśli ktoś chce bardziej zgłębić temat, polecam pobuszować w goglach pod słowami: "shimming razor"

Generalnie metoda polega na zwiększeniu przerwy pomiędzy żyletką a grzebieniem poprzez podłożenie pod ostrze "podkładki" w postaci żyletki z obciętymi krawędziami tnącymi. Idea jest podobna jak w maszynkach regulowanych, gdzie rolę podkładek spełniają cztery wypustki, które wystają na różną wysokość w zależności od ustawienia pierścienia regulacyjnego.
Jako podkładkę można też zastosować coś innego, ale żyletka jest chyba najprostszym sposobem i wiadomo, że mamy ich pod dostatkiem (nieprawdaż?). Najprościej użyć w tym celu zużytego ostrza.

Chciałbym teraz po kolei przedstawić kroki, które zmienią maszynkę w bardziej agresywną:

Potrzebne nam będą:

- maszynka (tutaj Gillette Tech)
- żyletka, którą się golimy (tutaj Feather)
- zużyta żyletka, lub żyletki (tutaj 2 x Derby).
- nożyczki (najlepiej jakieś tanie biurowe żeby nie było żal jak się stępią)

1. Obcinamy obie krawędzie tnące żyletki, ale nie za dużo. 2-3mm w zupełności wystarcza. Nie musi być idealnie równo, możemy sobie pomóc rysując linie wzdłuż KT. Po obcięciu otrzymamy zrolowane krawędzie, uwaga żeby ich nie pogubić, bo może być krwawo!

2. Na pokrywę głowicy najpierw zakładamy żyletkę, którą się będziemy golić, dopiero potem naszą podkładkę. W przypadku maszynek z otwieranymi drzwiczkami TTO, najpierw wkładamy podkładkę, potem żyletkę. Należy pamiętać, żeby podkładka zawsze była, jak sama nazwa mówi, pod spodem właściwej żyletki.

3. Skręcamy naszą maszynkę tak jak zawsze i cieszymy się (lub nie) jej zmienionymi właściwościami.

Gillette Tech bez podkładek:

Gillette Tech z 1 podkładką:

Gillette Tech z 2 podkładkami:

Jak widać, tanim i prostym sposobem można sobie zmienić naszą maszynkę w regulowaną. Można założyć więcej niż 2 podkładki, jednak nigdzie nie wyczytałem żeby ktoś dawał więcej niż 3 i również nie zachęcam do przesadzania. Metoda najlepiej zdaje się działać w maszynkach 2 i 3 częściowych, chociaż próbowałem też z jednoczęściówkami TTO i na oko widać było różnice w przerwie między żyletką a grzebieniem.

« Ostatnia zmiana: Października 15, 2013, 01:14:05 wysłana przez derazor »

Offline KrzychuXYZ

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Wrocław
Gillette Tech "Adjustable" ;D.

BTW. Fajna metoda dostosowania maszynki do własnych upodobań. +1

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
Dotychczas chcąc wpłynąć na agresywność maszynki człowiek żonglował żyletkami a okazuje się,że są inne sposoby
na to samo :)
Pozdrawiam
Witek

bigmaciek

Brawo! Metodę znam ale tylko z nią eksperymentowałem. Nigdy nie wpadłbym na pomysł na rozpoczęcie takiego wątku. A jest to metoda dość skuteczna. Można ją stosować w róznych maszynkach ale zawsze z tym samym zestawem podkładów - najlepiej tego samego producenta. Najpoważniejsze wyzwanie to bardzo ale to bardzo dokładne i równe obcięcie krawędzi starych żyletek. Ja w tym celu użyłem gilotyny do papieru. Nożyczki nie sprawdziły się. :)

Offline maciosek

Dobra metoda żeby sprawdzić czy potrzebujemy bardziej agresywnej maszynki. Fajny post ook

Offline kfgz

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Supraśl
Mała uwaga czysto praktyczna: przed obcięciem ostrza, można w prosty sposób stępić żyletkę. Wystarczy kawałek ceramiki, szkła, lub metalu. Żyletkę tępimy ruchem "kołyskowym" żeby łatwiej i bezpieczniej stępić całą KT.
130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."

Offline Art

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
Brawo derazor, fajnie że opisałeś tę metodę  ook
Z ciekawości wypróbuję takie podkładki i zobaczę jak wypadnie golenie.
"Skomplikowanie sytuacji jest sprawą bardzo prostą, ale jej uproszczenie - bardzo skomplikowaną."
Prawo Meyera

Offline derazor

• Stały bywalec.
Mała uwaga czysto praktyczna: przed obcięciem ostrza, można w prosty sposób stępić żyletkę. Wystarczy kawałek ceramiki, szkła, lub metalu. Żyletkę tępimy ruchem "kołyskowym" żeby łatwiej i bezpieczniej stępić całą KT.

+1 Słuszna uwaga, na pewno drastycznie zmaleje ryzyko skaleczenia.

Art, czekamy na raport :)

Offline oski

• Stały bywalec.
Ciekawy patent +1

No i w końcu została ukazana prawdziwa rola żyletek Derby - mogą robić za podkładki pod Feathera ;D

Offline rectosei

• Miejsce pobytu: Żory
Dokładnie, w sumie do tego Derby się najlepiej nadają.  ;)
Maszynka Mühle R107
Pędzel: HJM 31P8SGR Black Fibres
Mydło / krem do golenia: Proraso, Cella, Lider Classic, Caola, Arko, Lea, Mühle Rokitnik, Barbus
Żyletki: Feather, Triton, Astra, Iridium Super (te polecam)

Offline WOJPAP

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Poznać Pana po cholewach
  • Miejsce pobytu: Kraków
Hejka
Dziś wypróbowane na moim EJ .
Dałem 1 podkładkę z żyletki Triton a golącą była Issana .
Bardzo przyjemne i dokładne golenie , fajny i prosty patent .
Warto wypróbować  .
maszynka Merkur Progress standard , żyletki Triton 3R , pędzel syntetyk Maggard purple 26 mm , mydło do golenia AB , krem do golenia "Wars ", ałun potasowy , after shave " Consul ", balsam koniczynowy " Lawendowa Farma ".

Offline derazor

• Stały bywalec.
Odczułeś wyraźną różnicę? Zmiana była na plus czy na minus?

Offline SergeG

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun...
A jakby nie obcinać, tylko włożyć trzy żyletki, to byśmy mieli konkurencję dla Mach 3 ;)
MnŻ: iKon OSS P: New Forest Tubby 2 Super Badger Two Band, Mühle 33K256
Ż: KAI, Astra Superior Platinum, Feather M: Mitchell's Wool Fat, Kent, Proraso
EDT: Dior Eau Sauvage

Offline Art

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
Z ciekawości w opisany wyżej sposób przygotowałem 1 podkładkę i założyłem do Muhle R89. Do golenia użyłem żyletki Wilkinson i faktycznie ostrze żyletki bardziej czułem na twarzy czyli agresywność Muhle trochę się zwiększyła. W trakcie golenia na chwilę wyjąlem podkładkę i ogoliłem część twarzy bez niej, jak dla mnie  różnica jest delikatna ale zauważalna. Miałem udane golenie, polecam wypróbować chociażby z czystej ciekawości.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2013, 22:56:06 wysłana przez Art »
"Skomplikowanie sytuacji jest sprawą bardzo prostą, ale jej uproszczenie - bardzo skomplikowaną."
Prawo Meyera

Offline WOJPAP

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Poznać Pana po cholewach
  • Miejsce pobytu: Kraków
@Derazor
Tak różnica wyraźna bardziej agresywna maszynka ,co przełożyło się na dokładniejsze golenie z mniejszą ilością powtórzeń, i zero podrażnień.
Jestem zadowolony i testuję nadal.
maszynka Merkur Progress standard , żyletki Triton 3R , pędzel syntetyk Maggard purple 26 mm , mydło do golenia AB , krem do golenia "Wars ", ałun potasowy , after shave " Consul ", balsam koniczynowy " Lawendowa Farma ".