Jakie kamienie będą mi potrzebne ?To naprawde trudne pytanie.Żeby sobie na nie odpowiedzieć trzeba pomysleć czy :
- bedziemy tylko odświeżać ostrze które ktoś wcześniej naostrzył.
- będziemy ostrzyć tępe i często poszczerbione brzytwy z Allegro czy eBay i trzeba będzie cały proces wykonać od samego poczatku.
Jeżeli wybierzesz pierwszy przykład , będziesz potrzebować jednego kamienia o dosyć wysokiej gradacji ( ok 8000+ ). Jest naprawde duży wybór kamieni naturalnych i syntetycznych. Drugi przykład jest bardziej kosztowną opcją , będzie potrzebnych kilka kamieni o różnych gradacjach ( ja uzywam kamieni o gradacji 1000 , 3000 , 5000 , 8000 , 12000+ ) badź jeden kamień Belgijski Coticule.
Do wyboru mamy kamienie naturalne i syntetyczne. Pierwsza różnica między nimi to ta że nie sposób dokładnie określić gradacji kamieni naturalnych gdyż nawet dwa podobne egzemplarze mogą się różnić. Druga sprawa to , to że kamienie syntetyczne trzeba wymoczyć przed uzyciem aby wchłoneły duzo wody i były wstanie utrzymać ją na powierzchni. kamienie naturalne ( z kilkoma wyjatkami ) nie wymagają tego zabiegu.
Kamienie naturalne Najpopularniejsze kamienie naturalne uzywane do ostrzenia brzytew to:
- Kamienie Turyngijskie . Doskonałe do wykańczanie ostrza , często używane z zawiesiną wytwarzaną przez pocieranie powierzchni innym kawałkiem . Następnie rozcieńcza się stopniowo zawiesinę a ostatnie przeciągnięcia wykonuje się na samej wodzie. Występują w kolorach (różne odcienie ): szarym, zielonym, czarno-granatowym oraz brazowym. Tych kamieni należy używać tylko z wodą , w żadnym wypadku z olejem.

- Charnley Forest. Idealny do wykańczania ostrza. Występują w kolorze zielonym , zielonym z czerwonymi smugami / plamkami. Można go uzywać z wodą lub olejem.

- Belgijskie Coticule. Bardzo uniwersalne kamienie , można wykonać na nich cały proces ostrzenia. Dzięki zawiesinie wytwarzanej przez pocieranie mniejszym kamieniem , kamienie te bardzo szybko ścierają stal. Poprzez rozcienczanie zawiesiny wodą uzyskiwany zostaje efekt coraz wyzszych gradacji. Doskonale wykańczają ostrze na samej wodzie .

Jest jeszcze wiele rodzajów kamieni naturalnych ale jak dotąd używałem tylko tych wymienionych powyżej.
Kamienie syntetyczne.Kamienie syntetyczne produkowane są w różnych gradacjach. Te używane do ostrzenia brzytew zawierają się w zakresie gradacji 1000- 30000. Produkowane są przez wiele firm i są dostępne w różnych cenach. Śmiało mogę polecić kamienie marki Naniwa , kamienie Norton sa bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych , chińskie kamienie Taidea oraz tani ale dobrej jakości tzw. Chiński 12000 ( używany z zawiesiną aby przyśpieszyć jego pracę ). Istnieje wiele różnych marek ale nie miałem ze wszystkimi styczności .