Autor Wątek: Kamienie.  (Przeczytany 34615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Kamienie.
« dnia: Listopada 30, 2011, 11:15:32 »
Jakie kamienie będą mi potrzebne ?

To naprawde trudne pytanie.Żeby sobie na nie odpowiedzieć  trzeba pomysleć czy :

• bedziemy tylko odświeżać ostrze które ktoś wcześniej naostrzył.
  • będziemy ostrzyć tępe i często poszczerbione brzytwy z Allegro czy eBay i trzeba będzie cały proces wykonać od samego poczatku.
Jeżeli wybierzesz pierwszy przykład , będziesz potrzebować jednego kamienia o dosyć wysokiej gradacji ( ok 8000+ ). Jest naprawde duży wybór kamieni naturalnych i syntetycznych. Drugi przykład jest bardziej kosztowną opcją , będzie potrzebnych kilka kamieni o różnych gradacjach (  ja uzywam kamieni o gradacji 1000 , 3000 , 5000 , 8000 , 12000+ ) badź jeden kamień Belgijski Coticule.
Do wyboru mamy kamienie naturalne i syntetyczne. Pierwsza różnica między nimi to ta że nie sposób dokładnie określić gradacji kamieni naturalnych gdyż nawet dwa podobne egzemplarze mogą się różnić. Druga sprawa to , to że kamienie syntetyczne trzeba wymoczyć przed uzyciem aby wchłoneły duzo wody i były wstanie utrzymać ją na powierzchni. kamienie naturalne ( z kilkoma wyjatkami ) nie wymagają tego zabiegu. Kamienie naturalne
        Najpopularniejsze kamienie naturalne uzywane do ostrzenia brzytew to:
  • Kamienie Turyngijskie . Doskonałe do wykańczanie ostrza , często używane z zawiesiną wytwarzaną przez pocieranie powierzchni innym kawałkiem . Następnie rozcieńcza się stopniowo zawiesinę a ostatnie przeciągnięcia wykonuje się na samej wodzie. Występują w kolorach (różne odcienie ): szarym, zielonym, czarno-granatowym oraz brazowym. Tych kamieni należy używać tylko z wodą , w żadnym wypadku z olejem.

• Charnley Forest. Idealny do wykańczania ostrza. Występują w kolorze zielonym , zielonym z czerwonymi smugami / plamkami. Można go uzywać z wodą lub olejem.

• Belgijskie Coticule. Bardzo uniwersalne kamienie , można wykonać na nich cały proces ostrzenia. Dzięki zawiesinie wytwarzanej przez pocieranie mniejszym kamieniem , kamienie te bardzo szybko ścierają stal. Poprzez rozcienczanie zawiesiny wodą uzyskiwany zostaje efekt coraz wyzszych gradacji. Doskonale wykańczają ostrze na samej wodzie .

Jest jeszcze wiele rodzajów kamieni naturalnych ale jak dotąd używałem tylko tych wymienionych powyżej.

Kamienie syntetyczne.

Kamienie syntetyczne produkowane są w różnych gradacjach. Te używane do ostrzenia brzytew zawierają się w zakresie gradacji 1000- 30000. Produkowane są przez wiele firm i są dostępne w różnych cenach. Śmiało mogę polecić kamienie marki Naniwa , kamienie Norton sa bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych , chińskie kamienie Taidea oraz tani ale dobrej jakości tzw. Chiński 12000 ( używany z zawiesiną aby przyśpieszyć jego pracę ). Istnieje wiele różnych marek ale nie miałem ze wszystkimi styczności .

bihac

Odp: Kamienie.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2013, 17:00:16 »
Witam wszystkich, jestem tu nowy ale to właśnie to forum sprawiło iż od kilku miesiecy golę się brzytwą shave, dostałem oto taki kamień..czy ktoś może rozpoznaje coś takiego?,
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2013, 17:02:32 wysłana przez bihac »

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2013, 17:07:16 »
Taki, czyli jaki?
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2013, 15:36:10 wysłana przez Piotr W »
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

bihac

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2013, 17:19:37 »

to coś takiego, proszę o wyrozumiałość, uczę się, to moje pierwsze kro

Uploaded with ImageShack.uski na forum.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2013, 15:27:37 wysłana przez bihac »

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2013, 21:20:57 »
Witam.

Coś nie tak z tym zdjęciem Kolego.

Maciek.

bihac

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2013, 15:28:06 »
teraz chyba jest ok

Offline kowal

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Grudziądz
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2013, 21:46:56 »
na moje to korund

bihac

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2013, 07:54:16 »
...korund, a czy da się tylko na nim naostrzyć brzytwę, nie bardzo mnie teraz stać na kamienie:(

Offline Matt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 05, 2013, 16:06:01 »
Jeżeli golisz się od paru miesięcy to zgaduję, że raczej nie ostrzyłeś jeszcze brzytwy. Chcesz ostrzyć tę, którą się aktualnie golisz, czy masz jakąś do nauki? Jeżeli to pierwsze, to zły pomysł. Na forum sporo o tym w wielu miejscach, więc nie będę powtarzał dlaczego.

pozdro,
Matt
"Zabytkowa posrebrzana cukiernica z pewnością nie powinna być używana do golenia, to niesmaczne." - Filip_f66

bihac

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2013, 19:53:01 »
witam, do golenia mam dwie brzytwy, ostrzone przez ludzi na tym się znających, jedna z nich jest gold dollar, przyszla ostra, drugą kupilem na allegro i okazalo się, ze wystarczy pas i jest ok. do ćwiczeń mam rosyjską brzytwę kama, nie jest mi jej szkoda, więc pomyślałem o tym aby na niej poćwiczyć, z tąd pytanie czy na korundzie można osiągnąć zadawalające rezultaty,  tzn czy będzie goliła. hmmm

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2013, 23:23:10 »
Witam.

Szczerze mówiąc to nie znam tych kamieni ale raczej nie dasz na nim rady przeprowadzić całego procesu ostrzenia, tzn. odbudowanie KT a następnie wykończenie ostrza. Chyba że się mylę, to proszę mnie poprawić.

Niestety ale kamień/kamienie do ostrzenia brzytwy nie należą do najtańszych ale niektórych rzeczy nie da się po prostu przeskoczyć.

Poczytaj troche forum, na tym etapie śmiem twierdzić że omówiliśmy już wiele aspektów dotyczących kamieni i  ich używania.

Maciek.

Offline degotia

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: łódzkie, dolnośląskie
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 06, 2013, 08:16:02 »
Jak najbardziej na korundzie naostrzysz brzytwe jesli gradacja tego kamienia bedzie w przedziale 6000-8000 grit a najlepiej 10000. Kamienie syntetyczne daja inne ostrze niz kamienie naturalne. Ale jesli twoj kamien to oselka do nozy o gradacji 200- 500 to brzytwy na nim nie naostrzysz

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2013, 11:02:14 »
Witam.

Degotia ale to zalezy chyba jeszcze o jakiej brzytwie mówimy.
Czy korund 6/8 k poradzi sobie z Kt która wymaga trochę więcej uwagi na podstawowym etapie?

Maciek.

Offline degotia

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: łódzkie, dolnośląskie
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2013, 14:23:23 »
Miałem na myśli brzytwę która ma juz KT a jeśli mówimy o brzytwie po wyrównaniu ostrza to min gradacja 3000 a najlepiej 1000. Kiedys wyprowadzałem KT na kamieniu 3000 ale wytwarzałem zawiesinę płytką diamentową. Jeśli brzytwa ma już jakąś KT to wytwarzając zawiesinę na kmieniu 6/8k można taka brzytwę naostrzyć chociaż trochę czasu to zabiera. Podstawowy optymalny zestaw kamieni jeśli chcemy doprowadzić starszą brzytwę do stanu używalności to 1000/3000/8000 lub 1000 i coticule lub turyngijski koniecznie z mniejszym kawałkiem do zawiesiny.

Korund dość szybko tnie stal, szczególnie gdy wytworzy się zawiesinę na powierzchni.

bihac

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2013, 09:17:17 »
Witam, no właśnie nie bardzo wiem jakiej jest gradacji, ale jest gładki jak szkło :) próbowałem ostrzyć na nim brzytwę od zera, po trzech dniach zaczęła golić włosy z przedramienia hmmm. ale z zarostem na twarzy to już inna bajka, coś jest nie tak... a może na tym etapie pasta dwuskładnikowa Dovo i pasy?
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2013, 09:39:25 wysłana przez bihac »