Autor Wątek: Nowy Pas i przygotowanie go do uzytku  (Przeczytany 311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Nowy Pas i przygotowanie go do uzytku
« dnia: Lipca 24, 2023, 14:29:56 »
Czołem Pany.

Mam pytanie. Zakupiłem od forumowego kolegi @Marekmarek pas z kruponu, o szer. 8cm.
Jest on dosc gruby tak z 5mm ma, no i nie znam sie na tym zbytnio ale mam wrazenie ze jest dosc twardy.

Jak taki pas przygotowac do uzytku (czytalem o szlifowaniu papierami, olejowaniu namydlaniu itd). Czy pas powinien byc taki twardy czy bardziej miekki, no i czy te pasy od "pana Jarka" sie nadają czy to taka wtopa nowicjusza?

Dzieki wielkie za rady i opinie.
pozdrawiam.

Offline Marekmarek

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: ŁDŹ
Odp: Nowy Pas i przygotowanie go do uzytku
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2023, 14:47:39 »
Kolega @T800 mi poradził żebym papierkiem lekko przeszlifował i ze swoim 6cm tak zrobiłem. Ten mój też od pana Jarka, który na OLX wystawia i polecił mi zakup od niego @jaro82 - także zakładam, że to dobre pasy są. Czy trzeba jakoś przygotowywać niestety nie wiem - mnie się generalnie ciężko operuje na pasie. Kupiłem też wiosełko, kładę je na biurku i jest łatwiej. Faktycznie skóra w wiosełku jest inna - jakby zamszowa? Jeśli wtopa to przepraszam :(

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2023, 14:50:56 »
Spoko. Uczymy sie cale zycie a temat pasów jak i inne tematy - temat rzeka. Ostatnio rozmawiałem z kolegą @tom106 oraz z kolegą Cichym i mówili oni oboje, ze pasy z kruponu są OK, wiec byc moze nei jest to wcale wtopa, tylko trzeba umiejetnie go przygotowac. Kolega Tom radził mi parafinę na moj pierwszy pas, ale tamtem w porownaniu z tym to mieciutki :) Pozdro !

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 24, 2023, 15:12:40 »
@Kalitechnik: Cześć. Ja również mam pas produkcji Jarosława. Jest on zdecydowanie najgrubszy z posiadanych. Na początek jest oczywiście dobry gdy zdarzają się zacięcia przy pociągnięciach brzytwą. Szorstka strona wydaje się być nie do końca przystosowana do wecowania i nie próbowałem jej używać. Optymalnie gdy pas ma ok 2-3mm grubości i mniej więcej 70mm szerokości przy dość sztywnej skórze.

Pasy robi (lub robił) również Sławek z grupy Tradycyjne Golenie na fejsie. Posiadam od niego jeden oraz kolega Gato Loco. Pas jest porządnie wykonany i optymalny pod każdym względem. Podeślę Ci linka na priv ze zdjęciami po skończeniu. Inni wykonawcy pasów to Gienek z naszego forum (gienek-emeryt) oraz na fb: Sebastian Cichomski, Rast Leathercraft, Malewski Razor and Strop. W sklepach są dość wąskie pasy Boker, Herold (można je znaleźć też z drugiej ręki na allegro i olx) oraz Frank Shaving.  FS i Herold są też w szerokich wersjach 8cm, ale trzeba mieć szczęście aby trafić gdzieś na dostępny do kupienia. Wiosło produkcji Sebastiana Cichomskiego też powinno być super.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 24, 2023, 17:33:22 »
@jaro82 czyli pas sie nadaje i da rade na nim brzytwe zwecowac nie tepiac jej?
oraz czy da rade go zmiekczyc? no i jak go przygotowac ogolnie od takie surowego stanu?
dzieki.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 24, 2023, 21:26:47 »
Pas wyrównaj papierem ściernym od 1000 do 2000 jeśli masz. Następne sfazuj krawędzie jeśli nie masz specjalnego nożyka to zrób to papierem ściernym. Następnie gładką stronę tzw. lico jeśli potrzeba można zmiękczyć. Można to zrobić mydłem z gliceryną, lanoliną, czy sama gliceryną. U mnie przy pasie od Jarosława bardzo dobrze sprawdziła się lanolina + gliceryna pas zrobił się mięciutki
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2023, 21:28:55 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 24, 2023, 21:40:38 »
dzieki bracie.
slysze jednak od kilku specow, zeby w zadnym wypadku nie stosowac papieru sciernego na licu pasa, bo to zamiast mu pomagac niszczy go... ale ze ja sam specem nie jestem nie wiem. "niestety" juz ten pas lekko pociagnalem papierem, oraz za Twoja rada przesmarowałem gliceryną. Zakupie jeszcze lanolinę, bo z tego co poczytałem wydaje sie byc to bardzo odpowiednie dla pasa.

pozdro.

Offline Erais

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 17
  • Miejsce pobytu: Konin
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 25, 2023, 09:50:31 »
@Kalitechnik - ilu nas, tyle technik na przygotowanie pasa  :) Jak wpiszesz w wyszukiwarkę: butelkowanie, to wyskoczy Ci kilka wpisów- informacji. Ci sami "spece" co nie traktują pasa papierem, traktują kamienie niższymi gradacjami i tamto jest o.k, a to nie jest...   hmmm Zrobiłem wiosło- butelkowałem jak na forum kazali, działa bardzo dobrze (było u kolegi Paweł Pksa na testach). Pas na początku roku odświeżyłem papierem 1000, delikatnie wtarłem balsam- Bond retro (gliceryna) i brzytwy śmigają. Golę się brzytwą pięć lat, co drugi dzień, czasem co dzień, popełniam pewnie wiele błędów i wszystkiego nie wiem. Staram się z wszystkich porad wybrać co dobre (bo czasem ludzie farmazony gadają)- jest to jedyna droga: metodą prób i błędów  ook

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 25
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 25, 2023, 16:05:48 »
Pas od strony lica gdzie wecujemy brzytwę nie może mieć żadnych zgrubień, tarki, oraz zmarszczek gdzie brzytwa może podskakiwać to właśnie takie niedoskonałości niszczą brzytwę.
Zapewne wszyscy szlifują lub będą szlifować pasy więc zwróćmy uwagę na to czym to wykonujemy większość papierów pyli a tego pyłu jest naprawdę ciężko się pozbyć z pasa szczególnie jak wbiją się w skórę więc albo nas czeka porządne szczotkowanie odkurzanie albo wybierzemy papier o niskim stopniu pylenia.
Jedna drobinka z papieru 2000 która zostanie w skórze jest w stanie zmasakrować nasze ostrze.
Krawędzie skóry też muszą być wolne od lakieru i wszelkiego rodzaju upiększeń które usztywniają skórę.
Sztywnością pasa bym się nie przejmował to nawet lepiej dla osoby z małym doświadczeniem bo nie ugina się tak podczas wecowania jedyny problem to to że trzeba zrobić więcej przejazdów podczas wecowania z czasem pas zmięknie a nawet zacznie lepiej pracować podczas wecowania.

Offline feather_popular

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: wrocław
« Odpowiedź #9 dnia: Września 16, 2023, 04:41:03 »
Koledzy,
Prośba pomoc. Kupiłem pas do polerowania. Przyszedł w futerale, ale zwinięty. Czy istnieje jakiś sposób by go wyprostować. Teraz jest z deczka pofalowany i sztywny "jak pal Azji" (skóra to circa 3-5 mm grubości). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Krzysztof    :)

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Września 16, 2023, 11:54:24 »
Co prawda jeszcze tego nie zastosowałem, ale poczytałem komentarze kolegów, ktorzy zalecaja olej kostny do pielegnacji siodeł.
Ma swietne wlasciwosci zmiekczajace i konserwujace.
Wpisz na Alegro (OLEJ DO ZMIĘKCZANIA SKÓRY NATURALNEJ STAREJ NOWEJ)
zaczalbym od drugiej strony (nie licowej) i nalozyl jedna dwie warstwy, oraz walkował pas na czyms gładkim butelką.
powinien sie zmiekczyc i wyprostowac.

Ja niedlugo ten swoj potraktuje tym olejem bo wciaz dla mnie jest za twardy.