Autor Wątek: Slant - z czym to się ję  (Przeczytany 18135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: Slant - z czym to się ję
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 15, 2021, 21:47:26 »
Robson.
Zrozumiałem sens twojej wypowiedzi.
Ale że napisałeś :
"I jako jedyny nie zawitał u mnie na dłużej."
To pomyślałem, że pewnie też nie dałeś sobie i jemu czasu, żeby go lepiej poznać.  ;)
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 15, 2021, 22:14:07 »
Moim zdaniem wystarczająco. Podczas testu slantów w każdej z maszynek przetestowałem kilka żyletek różnych producentów (Feather, Astra, KAI, Personna i inne) i używałem każdej dwukrotnie. Jak dla mnie tyle wystarczy, aby stwierdzić czy dana maszynka mi odpowiada, czy też nie.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline gali

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 3
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 17, 2021, 19:41:32 »
Fajna opcją może być RR Wunderbar. Niedawno moja sztuka poszła w świat, ale nie bez żalu. Precyzyjnie wykonana, nie wymaga korekty położenia żyletki. Średnio agresywna, ale bardzo skuteczna. Całość za 130 USD plus przesyłka, więc tani nie jest, ale już bliżej rozsądku.

Offline kolendziak1

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Niemcy
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 18, 2021, 03:24:12 »
Rozsądek w TG ? Tak się da? Ja zamówiłem Markura tylko dlatego, że dostałem SMS o tym, że moja BNŻ Parker SRX została zatrzymana przez celników i chciałem szybciej coś innego przetestować, a w łazience jeszcze pare żyletek czeka na testy w EJ89 i Muhle R41.  ;D :(
Jakbym nie chciał się golić do PN to jechałbym elektrykiem.

Offline gali

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 3
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 18, 2021, 10:52:07 »
@kolendziak1 da się. Wystarczy zdać się w tym zakresie na swoją połówkę (^^)

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 15
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 22, 2021, 01:33:55 »
@kolendziak1, tak patrzę na zdjęcie Twojego 37C z tego posta:
https://brzytwa.org/forum/index.php?topic=16951.msg371741#msg371741

i widzę, że też trafił Ci się leżak magazynowy, jak mi. Ale to bardzo dobrze, bo również masz 37C sprzed liftu, który miał miejsce w 2013/2014. Czyli masz wersję nieco agresywniejszą też. beer

Więcej o tym napisałem tutaj (możesz porównać zdjęcia obu wersji głowic):
https://brzytwa.org/forum/index.php?topic=1531.msg369768#msg369768

Ja jestem z tej maszynki mega zadowolony, jest u mnie zaraz po Fatipie Piccolo OC, ze względu na skuteczność i łagodność.

Offline kolendziak1

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Niemcy
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 22, 2021, 23:56:52 »
@bartgee O kurczę, faktycznie.  Nawet nie zwróciłem uwagi, a czytałem trochę ten post przed zakupem. Widocznie mi umknęło, bo byłem nastawiony wtedy na Yaqi, ale to dobrze, bo agresywność nie jest za mała. Potwierdzam nawet kogoś kto wspomniał, że jest to coś pomiędzy R89, a R41 od Muhle. Jakby ktoś wołał starszą wersje to ja zamawiałem na Amazonie, a tam wybór był tylko 37c i 39c.
Jakbym nie chciał się golić do PN to jechałbym elektrykiem.

Offline Sparrov

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Kielce
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 18, 2023, 11:12:00 »
Witam.

MNŻ golę się już 10  lat. Mam kilka które są używane rotacyjne. Mam też Merkura 37C slant i właśnie do niej mam najbardziej ambiwalentne odczucia. Użyta dosłownie kilkukrotnie. Wczoraj po bardzie długiej przerwie w używaniu tego modelu miałem ochotę znowu się nią ogolić. Zarost dwudniowy, mydło Dusy Kabinett, dobrze zmiękczony zarost czyli prysznic przed goleniem i w trakcie prysznica odżywka do włosów nałożona na twarz. Dodatkowo do golenia użyty preshave Tiemmeti B.Beard Nohai. Dwa przejścia, jedno z włosem drugie pod włos.  No właśnie i golenie średnie. Kilka zacięć i kilka podrażnień a skóra lekko obolała pomimo że ta maszynka ma zamknięty grzebień. Ponadto w niektórych miejscach pod palcami wyczuwalna szorstkość zarostu.
Macie jakieś sugestie czy też jakieś sztuczki które pozwalają ogolić się tą maszynką bezproblemowo i efektywnie?

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 18, 2023, 15:25:06 »
Jak pisałem wcześniej w tym wątku, miałem okazję golić się kilkoma slantami, a dwa z nich mam do chwili obecnej. Używałem również Merkura i w moim prywatnym rankingu wypadł najsłabiej. Nie golił mnie zbyt komfortowo, a dodatkowo również niezbyt dokładnie. Wiem, że ta maszynka ma również swoich zwolenników, być może Ty odbierasz ją podobnie jak ja.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline Sparrov

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 18, 2023, 16:11:30 »
Robson miałeś styczność z Parkerem 55SL Semi slant? Wpadł mi ostatnio w oko a w internecie są diametralnie różne opinie o nim. Od zachwytów po najgorsze narzekania.

Online Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 18, 2023, 16:34:27 »
Mam Parkera.
Dość skuteczny, lekko agresywny. 🙂

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 18, 2023, 16:37:52 »
@Sparrov: Biorąc pod uwagę, że Merkur nie jest zbyt agresywny to może niepotrzebnie ograniczyłeś liczbę przejść? Spróbuj na trzy przejścia plus poprawki. Slanty są nieco specyficzne a ja ostatnio dość mocno się zaciąłem Germanem. Kolega @Troip golił się Parkerem 55sl i z tego co pamiętam to poleca go. Ja w sumie jestem nadal fanem Germana 37, chociaż najczęściej golę się agresywnymi maszynkami. Widziałeś może te filmy Bartka i Mariusza? Linki poniżej.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLurgyA6HpIa2LeILi2Uhwfi7q4jQ95FXv
https://www.youtube.com/watch?v=P3qph4S4Wwg
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Sparrov

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 18, 2023, 17:30:29 »
Co do trzeciego przejścia to obawiałem się większych podrażnień i zacięć. Używałem żyletki Feather new. Spróbuje jeszcze z żeletką Personna i Perma Sharp. Może będzie lepiej. Może też powinienem zrobić kilka goleń pod rząd tą maszynką. Zawsze po dwóch goleniach odpuszczałem i wracałem do standardowych.głowic.

Offline Sparrov

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 21, 2023, 08:38:57 »
Wczorajsze wieczorne golenie było dużo lepsze. Nic nie zmieniałem odnośnie przygotowania zarostu ani kosmetyków tylko wypróbowałem inny kąt przyłożenia maszynki. Trzy przejścia a skóra mniej podrażniona z mniejszą ilością zacięć. Mam Merkur 37C wersja 1. Po poprzednim goleniu miałem ochotę wystawić go na forum na sprzedaż ale chyba popracuje nad techniką przy tej maszynce i mam nadzieję że się polubimy :)

Online Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 21, 2023, 12:31:18 »
Slant z uwagi na to, że jest asymetryczny i ścina zarost pod lekkim kątem wymaga jeszcze mniej docisku niż standardowa maszynka.

Także delikatniejsze czucie żyletki na twarzy w porównaniu z głowicą standardową, może zmylić mniej wprawnego pasjonata TG, który nieświadomie może zwiększyć docisk.
I dalej będzie czuł maszynkę dość delikatnie na skórze.
Niestety skutkiem zwiększonego docisku, będzie po goleniu indor 🦃 w czasie rui. 🙂
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2023, 12:35:20 wysłana przez Troip »