Autor Wątek: Wszystkie brzytwy w sklepach tylko full hollow  (Przeczytany 430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
Wszystkie brzytwy w sklepach tylko full hollow
« dnia: Lipca 02, 2023, 12:30:08 »
Witam, tak przeglądałem różnych producentów brzytew i prawie sto procent to full hollow czasami 1/2, 1/4 nie do znalezienia, pomijając te na zamówienie Topek Cichy itd..
Nawet w sklepach nie ma takiego filtra na szlify, może w pojedyńczych..
Czytając na forum wychodzi, że szlify typu 1/4 są lepsze np. do twardego zarostu.
Czemu wszyscy producenci klepią tylko full hollow? hmmm

Offline kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 11
Odp: Wszystkie brzytwy w sklepach tylko full hollow
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 02, 2023, 14:47:34 »
Każda ostra brzytwa jest dobra do twardego zarostu , szlif nie ma tu nic do rzeczy . Przy. goleniu ważniejsza jest technika niż drążenie . Koraat robi szlify na zamówienie i TI też ma w ofercie brzytwy że szlifem 1/2. bodajże Dandy

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2023, 14:48:21 »
Kup sobie Wapienicę Chirurgiczną. Są nowe chociażby na Allegro. Tam jest szlif near wedge.

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 02, 2023, 15:40:01 »
Aha, no to jest odpowiedź dzięki😁

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 03, 2023, 09:13:47 »
@Piotr2142: Spokojnie możesz brać szlif 1/1 nawet do twardego zarostu. Ja w dwóch Wapienicach nie zauważyłem przewagi klina, może bardziej byłoby to odczuwalne w dużych Koraatach albo starych brzytwach z Sheffield. Patrząc na inne parametry to na plus jest większy rozmiar (6/8 i więcej) a także szeroka dobrze wyprofilowana szyjka z karbowaniem. Jakbyś znalazł Wapkę Chirurgiczną w dobrym stanie i rozsądnej cenie to oczywiście warto wziąć pod uwagę :)
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 03, 2023, 19:30:57 »
Dzięki, właśnie dużo osób ma swoje zdanie a jak ktoś czyta to nie wie jaka jest różnica czy minimalna czy duża do puki się nie przekona 😁 na razie zostawię fundusze w spokoju

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 03, 2023, 19:52:59 »
@Piotr2142 nie ma co zaczynać od bazy teoretycznej, do twardego zarostu rzeczywiście lepszy jest (podobno) gruby szlif. Ja mam zarost dość twardy i gęsty a najlepiej dogala mnie Filarmónica o szlifie full hollow. Prawda jest taka, że jak wspomniał @Mokasyn86, można dobrze ogolić się każdą jedną ostrą brzytwą.  Dobrze jednak jest popróbować, żeby dobrać to, co dla Ciebie najlepsze  ook
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 03, 2023, 20:12:22 »
Nawiasem mówiąc to na allegro/olx zalegają trzy Koraaty, ale to dla posiadaczy większej gotówki  hmmm
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 04, 2023, 10:20:32 »
@Gato Loco W zasadzie to kwasek o tym napisał  :)

Gruby szlif nie każdemu spasuje. Brzytwa też nie wydaje żadnych dźwięków. Co kto lubi. Budżetowa opcja to kupić starego Solingena, zwężyć o 2/3 klingę, i naostrzyć. I mamy szlif Wedge z dużym kątem  rotfl

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 04, 2023, 11:13:31 »
@Mokasyn86 sorry za pomyłkę, Ty jesteś dla mnie takim autorytetem w sprawach brzytwy, że po prostu pomyślałem o Tobie i już. Do tej pory jestem pod wrażeniem Twojej rady odnośnie pomarańczowego Luxora - zarówno ja sam, jak i moi hiszpańscy koledzy po ostrzu 😁

Co do zwężania klingi, to faktycznie jest to sposób - sam go niechcący przerobiłem z jedną z moich Fiharmonik po urazie jaki odniosła wskutek twardego lądowania. Zostało z niej tak pomiędzy 6/8 a 11/16 cala, nawet początkowo myślałem o zwężaniu grzbietu ale zostało tak jak jest, i jest dobrze 🙂
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2023, 11:17:07 wysłana przez Gato Loco »
Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline Erais

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 17
  • Miejsce pobytu: Konin
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 04, 2023, 12:23:40 »
Problem nader zawiły w temacie. W skrócie chodzi o wagę brzytwy- niby bardziej ciężka lepiej ścina, a w żeczywistości ścina każda. Miałem brzytwę 3/8, brzytwa dawniej służyła do konturów i podgalania, bardzo lekka, musiałem pilnować, by nie obruciła mi się w palcach podczas golenia i zarost szybciej odrastał, wręcz trzeba było ją dociskać. Brzytwa 4/8- kiedyś wydawała mi się o.k, teraz złapałem przygotowując się do kolejnego filmu i ździwienie- też taki lekki malec, musiałem ją trochę docisnąć, choć muszę dodać, że generalnie brzytwy 5/8 nie są wcale za ciężkie- mają o.k 35 gram wagi. River Lake, chińska, 13/16, miała 90 gram i była mi za ciężka i tu trchę namieszamy, bo jeszcze dochodzi kwestia prawidłowego wyważenia brzytwy. Brzytwa S. Cichomskiego waży o.k 70g (piszę z pamięci, mogę się mylić), ale jest doskonale wyważona i tej wagi nie odczuwa się przy goleniu. Teraz szlify: brzytwa Sebastiana to brzytwa 6/8 szlif 1/4 , a dajmy na to brzytwa Doubel Arrow to 13/16 (więc zbliżona), szlif 1/2 ,obie idą bez docisku, ścinają zarost podobnie skutecznie, jak lżejsze 5/8 ze szlifem 1/1- full hallow. Więc dochodzimy do początku wypowiedzi: waga ma znaczenie, pełność szlifu zwiększa tą wagę, ale jednocześnie, aż tak bym na to nie patrzył przy wyborze brzytwy- może 3/8, czy 4/8 to osobiście bym już nie kupił (choć kiedyś 4/8- tzw. brzytwa fryzjerska bardzo mnie pociągała, no i takim rozmiarem golił się mój dziadek), ale już 5/8 ze szlifem 1/1 - choćby mój Revisor, czy Silver Ring, obie te brzytwy doskonale sobie radzą nawet przy codziennym goleniu, gdzie zarost to twarda szczotka, generalnie trudny dla brzytwy. Znowuż też trzeba wziąć pod uwagę, że ten szlif 1/4, czyteż całkowicie pełny - near wedge- ile może podnieść wagę takiej brzytwy- o 5 gram? Pewnie max, więc nie przykładałbym do tego dużej wagi.

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 20, 2023, 05:50:35 »
Udało mi się nabyć brzytwę Cichego w bardzo dobrej cenie 😁 akurat 6/8 1/4 i goli się nią perfekto  ;) teraz wiem, że full hollow mi trochę po zaroście skakał ta idzie gładziutko  ;D