Autor Wątek: Yaqi Green Viper 24mm  (Przeczytany 156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
Yaqi Green Viper 24mm
« dnia: Kwietnia 30, 2023, 13:12:34 »
Nazwa: Yaqi Green Viper
Knot: 54mm/24mm
Włosie: szczecina
Waga: 92g
Rączka: akrylowa 105mm (39mm+66mm)

Kilka słów ode mnie o pędzlu Yaqi Green Viper 24mm po dwudziestu goleniach.

Knot jest dość gęsto upakowany a backbone pędzla większy niż w Semogue SOC. Włosie niebielone jak w pędzlu Proraso, ale też przyjemnie miękkie.
Końcówki łatwo poddały sie łamaniu i szybko rozdwoiły lub zamieniły w miotełki. Łamałem taką metodą: 5h moczenia, wyrabianie piany, szorowanie na ręczniku 5min, suszenie do nastepnego dnia. Całośc powtórzona cztery razy.
Na początku poleciało z knota na pewno ponad 5 włosków, potem podczas kilku kolejnych kręceń piany po 2-3 i dalej co golenie po jednym albo żadnego.
Pianę wyrabiam zawsze w misce, ale przez pewien czas również pracuję pędzlem na twarzy.  Jak dla mnie włosie mogłoby być ciut dłuższe i mieć 57mm jak w SOC zamiast 54mm.

Zarówno rozłożenie na twarzy knota jak i masowanie wymaga pewnego docisku. Semogue 1250 i 1800, które też posiadam, to miękkie popierdółki w porównaniu z Viperem. SOC z racji knota 24mm nieco do niego się zbliża, ale też nie za bardzo.
Masaż twarzy jest solidny, ale przyjemny. Czuje się dobrze upakowny nie za twardy knot. Po pewnym czasie daje też o sobie znać waga pędzla (Viper 92g vs SOC 57g).

Rączka ma w miarę ergonomiczny kształt i dość dobrze się trzyma. Zielona część mogłaby być jednak dłuższa o 5mm lub więcej. Dawałaby dzięki temu lepsze oparcie palcom. Idealną ergonomię ma natomiast zbliżona do niej rączka pędzla Semogue SOC widoczna na fotce.
Osobom z wrażliwą skórą twarzy raczej bym odradził  ten pędzel, ze względu na dość mocny masaż oraz lekkie kłucie przy rozkładaniu. Dla mnie nie jest to problemem.
Pędzel jest dostarczany w bardzo twardej tubie, dzieki której można go bezpiecznie zabrać w podróż.
Na tą chwilę Viper jest dostępny na olx w cenie 95zł i na Alilexpress za 106zł (z ofertą powitalną nieco taniej).

Yaqi ma też w ofercie inne dziki (Robin, Orbital, Butterscotch), ale z racji krótkiego włosia oraz niezbyt długiej rączki wydają się być dedykowane do wyrabiania piany na twarzy czego ja nie praktykuję.
https://yaqibrush.pl.aliexpress.com/store/group/Bristle-Shaving-Brush/2986023_512676321.html

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2023, 13:16:36 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 23
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: Yaqi Green Viper 24mm
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 30, 2023, 14:50:29 »
jaro82.
Bardzo fajna recka.

Ale, z doświadczenia powiem Ci,, że 20 goleń pędzlem ze szczeciny to jest nic.
Potrzeba kilka razy więcej, żeby włosie się w pełni przełamało, i jak to nastąpi, to będziesz wdzięczny że knot ma tylko 54 mm.
Ponieważ te dłuższe staną się miękkimi mopami, po pewnym czasie, kiedy całkowicie zmiękną, a włosie rozluźni się w knocie. Zaś ten również zmięknie, ale zachowa sprężystość. 🙂
Have A Great Shave, Have A Great Day!