Autor Wątek: Przydatne rzeczy do golenia.  (Przeczytany 23295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Przydatne rzeczy do golenia.
« dnia: Grudnia 02, 2011, 13:24:27 »
Przydatne rzeczy do golenia.

Niezbędne rzeczy potrzebne do golenia brzytwą to oczywiście:brzytwa, pas i jakiś środek do golenia ( pianka , żel , mydło, krem). Jest jednak jeszcze pare rzeczy które mogą być przy tym pomocne .

Ałun.

Pierwszą na liście rzeczą jast Ałun zwany także kamykiem po goleniu. Jest to minerał który ma silne właściwości zatrzymujące niewielkie krwotoki oraz właściwości bakteriobójcze. Może być także stosowany jako środek łagodzący podrażnienia po goleniu a nawet jako antyperspirant. W sprzedaży dostepny jest w różnych postaciach (w formie bloczku , sztyftów itp. ). Najbardziej polecam bloczek gdyz jest najbardziej wydajny. Krawedzie bloczka można oszlifować na półokrągło , nie będą drapały.

Kubek  do golenia.

Drugą rzeczą będzie kubek do golenia.   Powinien być na tyle szeroki i niezbyt głęboki aby można było w nim bez problemu manewrować pędzlem. Dostepnych opcji jest bardzo dużo. Może być to kubekceramiczny , metalowy a nawet spotkałem się z kubkami wykonanymi z drewna. Warto rozejrzeć się na serwisach aukcyjnych i giełdach staroci gdyż można tam czasami znaleźć stare bogato zdobione egzemplarze.

Dzbanek do golenia.

Dobra alternatywą dla kubka jest dzbanek do golenia. Jest zbudowany z komory na gorącą wode i miski na pianę.Zapewni   ciepłą   pianę na czas około dziesięciu minut czyli wystarczajaco długo. Dzbanki te maja różna wzory i rozmiary i sprzwdzają sie naprawde znakomicie. Jak dotychczas spotkałem się z dwoma rodzajami dzbanków które różnią się budową ale zasada działania jest taka sama.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2011, 13:26:48 wysłana przez Maciek »

Offline Barbas

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
Odp: Przydatne rzeczy do golenia.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2012, 20:13:29 »

Offline peseriusz

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2012, 21:47:41 »
Co do ałunu, ciekawi mnie jego wykorzystanie jako antyperspirantu. Podobno działa, a i nie zostawia białych śladów. No i starcza na bardzo długo.
Shave ev'ry day and you'll always look keen !

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2012, 22:23:37 »
Co do ałunu, ciekawi mnie jego wykorzystanie jako antyperspirantu. Podobno działa, a i nie zostawia białych śladów. No i starcza na bardzo długo.
Wszystko prawda. Nie wiem, czy każdy z produktów, sprzedawanych obecnie jako ałun, ale mój tak. Nawt przed długą trasą natrę dłonie, zeby od fajery się nie pociły i się nie pocą, do tego nie kleją, jak po zwykłym antyperspirancie.

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 17, 2012, 09:29:22 »
Wszystko prawda. Nie wiem, czy każdy z produktów, sprzedawanych obecnie jako ałun, ale mój tak. Nawt przed długą trasą natrę dłonie, zeby od fajery się nie pociły i się nie pocą, do tego nie kleją, jak po zwykłym antyperspirancie.
Na sucho go wcierasz czy moczysz go lekko wodą??