Autor Wątek: bardzo drobny ceramiczny kamień do ostrzenia  (Przeczytany 1089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: bardzo drobny ceramiczny kamień do ostrzenia
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 13, 2023, 22:52:05 »
Ja również do niego jeszcze i dziś usiadłem. Tym razem brzytwa francuska wymagająca jedynie podostrzenia. Ostrzenie podobnie jak za pierwszym razem wyłącznie na wodzie bez żadnej zawiesiny. Brzytwę ostrzylem podobnie jak wcześniej przez około godzinę. Efekt ostrzenia porównywalny, no może łysinka bardziej świecąca. Przy drugim ostrzeniu zdecydowanie czuć, że kamień się wygładził i znacznie zwolnił. Pewnie na kolejne ostrzenie będę musiał przeznaczyć już 1.5 godziny jeśli nie więcej. Co ciekawe mój egzemplarz ma plamki, ale nie w takich skupiskach jat ten u ciebie @Mokasyn86.
Obecnie mam obawy, czy kamień podoła 3 ostrzeniu, czy będzie już wymagał odświeżenia  hmmm
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 39
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 14, 2023, 09:29:27 »
Ja usiądę drugi raz do tej samej brzytwy, poostrzę z godzinę, dla pewności, i zobaczę co się dzieje z kamieniem. Nie zauważyłem, żeby kamyk się  wygładzał, zapychał. Jestem ciekaw też, czy ostrze będzie lepsze przy goleniu. Ale to wszystko jutro wieczorem.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 15, 2023, 21:44:26 »
Zgodnie z obietnicą jestem ponownie. Ostrzenie, i po ostrzeniu golenie. Ostrość wzrosła. Agresja wzrosła. Wszystko podniosło się o 20-30 %. Efekt końcowy golenia - nie ma się do czego przyczepić. Oczywiście są kamienie lepsze, szybsze, wyżej wykańczające, jednak jeśli chodzi o pytanie, czy się da na tym kamieniu ostrzyć brzytwę, to się da. Może być na środek ostrzeniowej gradacji, a przy porządnym przygotowaniu powierzchni osełki jako finiszer. Ten kamień jest wolny. O tym trzeba pamiętać. A nie polerowałem go na maksa, żeby właśnie go nie wyszlifować na lodowisko. Jeszcze raz pojutrze się pojawię po następnej sekcji, i mogę odsyłać, może ktoś jeszcze będzie chciał popróbować. Tom, jak tam wrażenia twoje goleniowe ?

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 15, 2023, 22:38:11 »
Wczoraj było golenie po pierwszym ostrzeniu obiema brzytwami i powiem tak jest ok. agresja umiarkowana ostrość na zadowalającym poziomie. Nie jest to oczywiście szczyt marzeń ale jest OK. Powiem, że na takim Blach Shadow podobne efekty uzyskałem. Dziś wziąłem jeszcze obydwie brzytwy na podostrzenie i jedna tj. ta pierwsza zdecydowanie zyskała na ostrości a w przypadku tej drugiej znaczącej różnicy nie odczułem. Mówie to o odczuciu powierzchownym tj. jak brzytwy golą włosy na przedramieniu w powietrzu. Jutro golenie.
Natomiast co do samego kamienia to, Ja go wypolerowałem padem 1500 i na początku działał sprawnie i był nawet dość agresywny, ale w miarę ostrzenia szybko tracił pazur.  Obecnie znacznie zwolnił i chyba się ustabilizował, gdzieś na poziomie 8-10K. Zatem jeśli ktoś nie jest owładnięty manią mikroskopu to kamień nadaje się nawet na finiszera. Nie można złego słowa o nim powiedzieć, oczywiście można szybciej i lepiej ale skłamałbym, twierdząc, że efekt jest zły. Na plus zdecydowanie wymiary - fajnie się ostrzy na takim długim kamieniu.
Ja swój kamień chyba powoli również bym przygotowywał do wysyłki, zatem poproszę o dane. Możliwe, że jeśli znajdę czas to jeszcze jutro na nim trochę poszuram. Oczywiście to pełny test nie jest, można byłoby kombinować z zawiesinami itp. może na ostatnim ostrzeniu jutro nawet spróbuje  hmmm Podsumowując mamy chyba podobne spostrzeżenia co do tego kamienia z Mokasynem, zatem jest w miarę powtarzalny. Odpowiadając na pytanie czy kupiłbym go, to wszystko zależy od ceny. Na pewno kamień użyteczny, na sile można regulować gradacje sposobem wykończenia i pewnie zawiesinami. 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2023, 22:58:27 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2023, 19:40:04 »
Jestem znowu. Trzecie podejście. Różnicy w stosunku do drugiej rundy nie zauważyłem. Jest w porządku.
Zawiesinami Coti/BBW jak najbardziej wyregulujesz gradację na w zasadzie każdym kamieniu. Dlatego okruchy są przydatne, jeśli chcemy schodzić niżej z gradacją, mając finiszera.
Może ktoś jeszcze ma ochotę potestować ? Ja jestem w kontakcie z @T800 , jeśli zdrowie mu pozwoli, to wysyłam do niego. Natomiast nikt inny jeszcze nie jest zainteresowany ?