Autor Wątek: Jakie noże do kuchni...  (Przeczytany 242768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pimps

  • *
  • Wiadomości: 5932
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
  • Wiek: 52
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #645 dnia: Lutego 09, 2021, 19:43:56 »
No folie z kostek nieźle przecina ale teraz się przyłożyłem i nie ukrywam ale ten zrolowany papierek to taka bibułka bardzo cienka i przeciął ją bez większego zamachu. Jestem z siebie dumny że tak dopieściłem ostrze.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline de_monter

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1256
  • Podziękowań: 21
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
  • Wiek: 61
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #646 dnia: Marca 30, 2021, 15:50:44 »
Taka sytuacja.
Nóż (?) chińskiego szefa kuchni i tasaczek do kurzęczych paznokci np. :)

P1040191" border="0
P1040195" border="0
Pozdrawiam, Tomek.

pawelpksa

Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #647 dnia: Marca 30, 2021, 16:04:36 »
o la la, ale dwa rózne

Offline de_monter

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1256
  • Podziękowań: 21
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
  • Wiek: 61
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #648 dnia: Marca 30, 2021, 16:22:31 »
Prawdopodobnie to ten sam diabeł, tylko są różne KT.
Tasak ostrzony na siekierkę i można nim rąbać kostki, nóż ma delikatniejszą i cieńszą.
Pozdrawiam, Tomek.

Offline T800

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1293
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
  • Wiek: 46
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #649 dnia: Lipca 07, 2021, 14:36:54 »
Kupilem sobie dwa nowe kuchenniaki Sa to noze drzewieckie Gerpol Jeden rzeznicki drugi maly do warzyw Przyszly zupelnie tepe wiec wyprowadzam krawedz tnaca Zaczynalem od kamienia takiego do kos teraz jade na drobnym przemyslowym kamieniu z honownicy dwie godziny pocierania w tym upale a ten noz ledwo zaczal stawac na paznokciu z tego co znalazlem jest to stal x46cr13 zeby to takie twarde bylo  hmmm Cos czuje ze to beda dobre noze a tym malym sie ogole  rotfl Mysle ze z tej stali gdyby ja zahartowac na maksa mogla by powstac brzytwa hmmm

Offline Turtle

  • *
  • Wiadomości: 1023
  • Podziękowań: 18
  • Miejsce pobytu: Puck
  • Wiek: 36
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #650 dnia: Lipca 07, 2021, 15:17:24 »
420tka... słaba na brzytwy. Noże z niej zresztą też dupy nie urywają ;D

Offline de_monter

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1256
  • Podziękowań: 21
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
  • Wiek: 61
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #651 dnia: Lipca 07, 2021, 15:54:08 »
A ja mam coraz częściej dylemat.
Mam dwa dość dobre noże, szefa i węższy do filetowania i kilka Gerlachów do tzw. tyrania po dwadzieścia pięć zł. za sztukę. Załatwiam nimi grubsze ości w rybie, bardziej miękkie kostki kurzęcze czy lekko zamrożone mięso.
Używam ich od kilku lat i nie jestem pewny co lepsze.
W dwadzieścia sekund doprowadzić do ostrości te bardziej miękkie czy poświęcać sporo więcej czasu na naostrzenie tych twardszych. Jedno jest pewne. Te pierwsze ładniej wyglądają na stojaku. :)
Pozdrawiam, Tomek.

Offline hastiness

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1961
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Sosnowiec
  • Wiek: przełom XX i XXI w
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #652 dnia: Czerwca 17, 2023, 21:31:44 »
Od jakiegoś czasu spacerując po targach staroci, z uwagi na brak ciekawych brzytw, rozglądam się za jakimiś nożami. Ostatnio wpadł mi ciekawy Gerlach z dawnych czasów, niestety nie mogę ustalić z jakich lat produkcji ? Nóż był trochę zjechany więc wymagał renowacji niczym brzytwa, ale było warto, teraz można się nim golić. Nóż fajnie wyważony, super leży w dłoni i bardzo ergonomiczna rękojeść ;D


Najbardziej boję się whisky z colą, bo po whisky z colą niczego się nie boję.  

Offline Piotr2142

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 128
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
  • Wiek: 30
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #653 dnia: Lipca 27, 2023, 22:28:48 »
Jak już wrzucacie swoje noże to ja też wrzucę swoją perełkę.
Hand made japoński z stali rdzewnej aogami jak dobrze pamiętam 65 hrc długo się ostrzy😁 szkoda, że Japończycy nie robią takich ciekawych brzytew..

« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2023, 22:30:26 wysłana przez Piotr2142 »

Offline hastiness

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1961
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Sosnowiec
  • Wiek: przełom XX i XXI w
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #654 dnia: Lipca 28, 2023, 10:14:52 »
Super te noże są  ook
Kupowałeś u nas czy przez internet ?
I jeżeli to nie tajemnica ile taki nożyk kosztuje ?
Najbardziej boję się whisky z colą, bo po whisky z colą niczego się nie boję.  

Offline Piotr2142

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 128
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
  • Wiek: 30
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #655 dnia: Lipca 28, 2023, 10:38:22 »
Przez internet, udało mi się kupić kiedy był jeszcze nie bardzo drogi dałem 700, teraz chodzą po ok 1200 może więcej więc cena zaporowa sprawdzałem ok 2 lata temu
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2023, 10:54:42 wysłana przez Piotr2142 »

Offline hastiness

  • Stały bywalec.
  • *****
  • Wiadomości: 1961
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Sosnowiec
  • Wiek: przełom XX i XXI w
Odp: Jakie noże do kuchni...
« Odpowiedź #656 dnia: Lipca 28, 2023, 10:56:59 »
Dzięki za info,
faktycznie cena kosmos, ale nóż super  ook
Najbardziej boję się whisky z colą, bo po whisky z colą niczego się nie boję.