Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 200905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karan

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Łódź
Książki
« dnia: Marca 31, 2013, 20:37:32 »
Skoro były seriale to pozwolę sobie zacząć wątek o książkach. :) Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że czytanie robi się niestety niszowe...  :( Co czytacie i jakie książki zapadły wam najbardziej w pamięci? Ciekawe czy znajdzie się ktoś kto jest fanem "Nad Niemnem" ;).
Pozdrawiam.

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
Odp: Książki
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 31, 2013, 20:56:21 »
Faktycznie niszowa sprawa - ja np zamieniłem ksiązki na audiobooki i słucham w wolnych chwilach, lub podczas zajęć niewymagajacych skupienia ;)

Z książek "papierowych" najbardziej lubię "Das Boot" Buchencheima i "Twierdzę" Exupery'ego oraz serię Pratchetta o świecie dysku  ;D

pozdrawiam
a

Offline ultima

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Irl.
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 31, 2013, 21:07:13 »
Ja troche czytam. Przynajmniej raz na dwa tygodnie odwiedzam biblioteke i wypozyczam. Najbardziej lubie czytac biografie i obecnie jesten w trakcie czytania biografii Romana Wilhelmiego. Poza tym lubie ksiazki historyczne, ze szczegolnym uwzglednieniem historii || wojny swiatowej i ||| Rzeszy - prace dyplomowa pisalem z tego zakresu historii. Od czasu do czasu dla odmulenia przeczytam sobie jakis horrorek spod znaku Mastertona, albo sensacje. Poza tym czytam na biezaco prase cotygodniowa, Newsweek  Angora i comiesieczne dodatki Historia (od Newsweeka, Uwazam Rze). Generalnie nie przyswajam czytelnictwa elektronicznego i do tej pory przeczytalem tylko jedna ksiazke w takiej formie, ale byla to ksiazka szczegolna i tak mnie wciagnela, ze forma zeszla na plan dalszy. Jednak forma tradycyjna - papierowa jest jedyna akceptowalna dla mnie forma.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2013, 21:08:54 wysłana przez ultima »

Offline oski

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2013, 21:50:37 »
Ciekawe czy znajdzie się ktoś kto jest fanem "Nad Niemnem" ;).
A Ty jesteś? To jedna z moich niedawnych szkolnych lektur ;D

Offline derazor

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Szczecin
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 31, 2013, 21:54:34 »
Jednak forma tradycyjna - papierowa jest jedyna akceptowalna dla mnie forma.

A forma e-booka na czytniku do nich przeznaczonym? Ja mam zamiar sobie sprawić takowy, z ekranem w technologii e-ink wyglądającym jak kartka papieru. Postanowiłem więcej czytać, bo kuleję w tej materii mocno. Z książek, które zapadły mi mocno w pamięci i miały/mają na mnie jakiś wpływ, na pewno muszę wymienić "Potęgę teraźniejszości" Eckharta Tolle.

Offline ultima

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Irl.
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 31, 2013, 22:04:21 »
Nie mialem do czynienia z czytnikiem i jakos mnie nie ciagnie...moze za jakis czas sie przekonam...

Offline Karan

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 31, 2013, 22:05:04 »
podobnie jak ultima też nie przepadam za elektronicznymi książkami, mam znajomego który to lubi ale wg mnie papier to papier, żadna inna forma tego nie przebije (dlatego też chyba nigdy nie zrozumiem tabletów :)).
oski zdecydowanie nie  ;D. Ja lubię czytać m. in. książki braci Strugackich czy też cykl o Jakubie Wędrowyczu Pilipiuka. A ostatnio wciągnęła mnie Pieśń lodu i ognia. POLECAM!!!!!! Osobiście nie przepadam za fantasy ale ta saga jest ponad wszelkim rankingiem.
Pozdrawiam

Offline norbee

• Stały bywalec.
  • Z miasta Łodzi się pochodzi
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2013, 22:31:18 »
Co czytam?
e-książki ale również te jak najbardziej analogowe. Ostatnio pochłonąłem cykl Pilipiuka o najlepszym polskim bimbrowniku, który jednak bardzo rzadko się golił
Czy wiesz, że w Łodzi:
?   jest najwięcej zabytków w Polsce? Są to głównie fabryki, kamienice i pałace
?   jest największy fabrykancki pałac w Europie nazywany łódzkim Luwrem?
?   funkcjonuje najnowocześniejsza palmiarnia oraz największy ogród botaniczny w Polsce?

Offline Art

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wrocław
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 31, 2013, 22:47:02 »
Równiez nie przepadam za elektronicznymi książkami. Lubię szelest przewracanych kartek i zgadzam się z Karanem że papier to papier.
Ostatnio przeczytałem dwie książki Jacka Hugo-Badera "Dzienniki kołymskie" oraz " W rajskiej dolinie wśród zielska" które polecam. Teraz zacząłem czytać Wojciecha Manna "Rockmann".
"Skomplikowanie sytuacji jest sprawą bardzo prostą, ale jej uproszczenie - bardzo skomplikowaną."
Prawo Meyera

Offline MaBorek

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: STAROGARD GDAŃSKI, Polska północna
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 31, 2013, 23:24:49 »
Ja jestem miłośnikiem papieru, to i książki wolę papierowe. Jeśli e-książki znacznie potanieją, może będę ich używał ze względów ekonomicznych - książkę warto mieć, by móc do nie wrócić. Wypożyczenie tego nie da, a zakup zaczyna być poważnym problemem. Dać 50 zł za książkę to już boli, szczególnie, ze ja "zużywam" 5-10 miesięcznie.
A co czytam - od najmłodszych lat preferujemy z bratem S-F i fantasy. Ja raczej S-F, a szczególnie fantastykę militarno-socjologiczną (np Weber, Campbell, Ringo) . Ale i tak moi ulubieni, ponadczasowi, autorzy to bracia Strugaccy. Szczególnie polecam książkę "poniedziałek zaczyna się w sobotę" , dobrze ukrytą krytykę systemu. Tę pozycję da się przeczytać na różnych poziomach -  ale trzeba to zrobić kilka razy. Czytałem ją również w oryginale - jest dużo lepsza od tłumaczenia (niestety dla nas).   

Offline ultra00

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Chorzów/Górny Śląsk
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 01, 2013, 01:37:14 »
Ja z kolei jestem wieelkim fanem wydawnictwa "FABRYKA SŁÓW",a w szczególności twórczości Pana Jacka Piekary +1
Co do książek w wersji elektronicznej, jest to dla mnie całkowitym zaprzeczeniem idei czytania... ten szelest przewracanych stron, zapach druku - bezcenne :)
To jak golenie się plastikami - blee :(
Pozdrawiam
Robert

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2013, 07:44:02 »
Generalnie też przedkładam wersje papierowe nad elektroniczne.
Wyjątkiem są dłuższe wyjazdy, wówczas ze względów praktycznych czytam książki na iPadzie. Wiem, że to nie to samo co np Kindle ale ponieważ iPada i tak zawsze zabieram ze sobą z uwagi na fotografię więc staram się ograniczać urządzenia.
Podejrzewam jednak, że kiedyś i tak przesiądę się na wersje elektroniczne z uwagi na brak miejsca na kolejne książki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2013, 07:45:34 wysłana przez Robson »
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline rectosei

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Żory
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 01, 2013, 10:41:43 »
Ja też sporo nawet czytam. Jakiś czas temu zainteresowałem się kryminałem autorstwa Marka Krajewskiego (osadzenie powieści w wojennych i przedwojennych klimatach bardzo mi odpowiada, interesuję się tą tematyką :)
Od czasu do czasu jakaś książka historyczna, głównie II WŚ, a niemal cały czas czytam też literaturę biznesową (staram się nieustannie podnosić swoje kwalifikacje, a najlepiej przyswaja mi się wiedzę w formie papierowej). Ponadto, dla odreagowania jakaś książka z zakresu psychologii i dziedzin pokrewnych (mam ukończone studia z tej "działki" więc zawsze z sentymentem zanurzam się w takie zagadnienia). Hmm, sporo tego ale to właśnie jest fajnego w czytaniu, że można zgłębiać w zasadzie dowolną dziedzinę wiedzy i to naprawdę niewielkim kosztem. ;)
Maszynka Mühle R107
Pędzel: HJM 31P8SGR Black Fibres
Mydło / krem do golenia: Proraso, Cella, Lider Classic, Caola, Arko, Lea, Mühle Rokitnik, Barbus
Żyletki: Feather, Triton, Astra, Iridium Super (te polecam)

Offline gombrowitch

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 01, 2013, 11:32:28 »
Dwie najlepsze książki, jakie czytałem, to Ferdydurke Gombrowicza i Solaris Lema. Ciekawe są też dramaty Samuela Becketta.
Ogólnie czytanie jest mocno przereklamowane. Naprawdę nieliczne książki beletrystyczne są warte uwagi. Problem polega na tym, że ten rodzaj ludzkiej działalności przyciąga pozerów, kujonów, ludzi, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć, a tylko bezmyślnie powtarzają. Stąd mnóstwo beznadziejnej twórczości zyskuje rozgłos.
Literaturę popularną czytałem, jak byłem młodszy (głównie fantasy). Dzisiaj raczej nie czytam tego rodzaju literatury. Wystarczy przeczytać maksymalnie pięć kryminałów, thrillerów, fantasy i już jest tak, jakbyśmy przeczytali je wszystkie. ;)
Myślę, że wartościowszymi książkami są książki praktyczne (poradniki, przewodniki, podręczniki). Można znaleźć coś na każdy temat.
Rockwell 6c, Merkur Progress, Muhle R41, Muhle R39
Pędzle Omega - Syntetyk i dziki. Był Kozłowski borsuk, Semogue dzik

Offline SergeG

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun...
Książki
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 01, 2013, 12:16:58 »
Ja dla odmiany czytam tylko elektroniczne. Szkoda mi drzew i miejsca na papierowe książki. Cała moja biblioteka znajduje się w chmurze, a backup na dysku. Gdziekolwiek jestem mogę czytać i kupić sobie co chcę. A co czytam? Dicka, Asimova, Heinleina, Clarke'a, Andertona...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2013, 12:20:23 wysłana przez SergeG »
MnŻ: iKon OSS P: New Forest Tubby 2 Super Badger Two Band, Mühle 33K256
Ż: KAI, Astra Superior Platinum, Feather M: Mitchell's Wool Fat, Kent, Proraso
EDT: Dior Eau Sauvage