Ankieta

Najlepsza żyletka w tym modelu.

Feather super
68 (23.3%)
Feather średnia
20 (6.8%)
Feather kiepska
4 (1.4%)
Astra SP super
42 (14.4%)
Astra SP średnia
33 (11.3%)
Astra SP kiepska
6 (2.1%)
Perma - Sharp super
15 (5.1%)
Perma - Sharp średnia
9 (3.1%)
Perma - Sharp kiepska
3 (1%)
Gillette Stainless super
15 (5.1%)
Gillette Stainless średnia
14 (4.8%)
Gillette Stainless kiepska
4 (1.4%)
London Bridge super
16 (5.5%)
London Bridge średnia
4 (1.4%)
London Bridge kiepska
2 (0.7%)
Polsilver SI super
16 (5.5%)
Polsilver SI śrenia
13 (4.5%)
Polsilver SI kiepska
8 (2.7%)

Głosów w sumie: 123

Autor Wątek: Muhle R41  (Przeczytany 413138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
Odp: Muhle R41
« Odpowiedź #2490 dnia: Maja 07, 2023, 14:31:21 »
Na szyi bo bokach można robić pod włos takie lekko skośne przejścia skierowane do brody a więc nie jest to już takie typowe dół-góra. Przy poprawkach na żuchwie można zgiąć głowę i wtedy żuchwa jest w jednej płaszczyźnie z szyją. Wtedy w zasadzie ścina się pod włos.

@marcin19883: Może źle łapiesz kąt? Jak lecisz pod włos to od czapki. Próbuj mniejszy kąt czyli bardziej pionowo rączka maszynki. Można też spróbować wolniejsze pociągnięcia pod włos.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2023, 14:32:59 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline marcin19883

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #2491 dnia: Maja 07, 2023, 15:39:03 »
@jaro82
Tak właśnie robię, pod lekkim kątem się gole na szyi. A pod włos na czapce. Mam wrażenie, że mydło Cella przestało działać. Próbuje różne opcje z wodą i nie ma poślizgu. A kiedyś był. Może przez to nie idzie mi z goleniem pod włos. To trwa już miesiąc ponad. Golę się raz w tygodniu.
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2023, 15:41:39 wysłana przez marcin19883 »
Maszynka: Muhle r41, Fatip Grande Gold, Merkur Futur

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
« Odpowiedź #2492 dnia: Maja 07, 2023, 16:06:39 »
@marcin19883.
Z goleniem tradycyjnym
Jest jak z nauką jazdy samochodem, czy grą na jakimś instrumencie.
Im częściej będziesz trenować tym lepsze efekty osiągniesz.
I tym samym doszliśmy do systematyczności, która jest niezbędna, żeby osiągnąć przyjemne golenie o zadowalających rezultatach.
Goląc się raz w tygodniu, nie da się szybko nabrać biegłości w posługiwaniu się maszynkami.
Sporo osób golących się w ten sposób, nie rozumie tego, i wciąż poszukuje nowych kosmetyków, maszynek i innych akcesoriów, upatrując w nich przyczynę swoich problemów.

Na koniec poradzę Ci dokupić głowicę Yaqi Mellon i złożyć sobie MR41.
Jest równie skuteczna jak R41
Za to golenie będzie mniej urazowe i bardziej komfortowe.

MR41 😃
Czapka Yaqi Mellon
Grzebień Muhle R41
Rączka dowolna z gwintem M5.

Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline marcin19883

« Odpowiedź #2493 dnia: Maja 07, 2023, 16:20:29 »
@Troip
Może masz rację. Chyba wyszłem z wprawy. Styczeń, luty to się goliłem co 3 dni. Nie mam za złe r41, bo to naprawdę dobra maszynka, ale zacina przy najmniejszej pomyłce.  ;D

Online jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2494 dnia: Maja 07, 2023, 17:21:00 »
@marcin19883: Cella czerwona z bloku (z tallow), jaką niedawno się goliłem, dawała bardzo treściwą pianę. Innych Celli niestety jeszcze nie próbowałem. Miewałem gorsze dla skóry golenia gdy w użyciu był krem TFS P-671 i teraz biorę Tabaca do bardziej agresywnych maszynek. Może olejek przed goleniem albo jakiś naturalny poprawiłby poślizg? Mając R41 to aż żal nie wypróbować MR41. Ta druga to też niezła kosa a komfort znacznie się poprawia. R41 łatwo ścina mi nierówności na skórze, ale poza tym nie robi większych problemów poza lekkim drapaniem. Warto próbować różnych żyletek w R41, gdyż odczucia z golenia nimi mogą być odmienne.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline marcin19883

« Odpowiedź #2495 dnia: Maja 08, 2023, 18:28:25 »
@jaro82
Kolejne koszty? A wszędzie chwalono, że maszynki na żyletki są tańsze niż systemowe. A jak narazie to już ponad 3 stówki wydałem. Za tyle to bym miał zapas Gillette Fusion na 3 lata. Jestem trochę zawiedzony np. r89, ale r41 daje mi nadzieje na normalne golenie. Tylko trzeba uważać. Miałem Rockwella 6c i średnio mi się podobał(wystająca żyletka na boki). Nie mam zamiaru nic kupować. Mam jeszcze Proraso czerwone i Arko. Kolejne mydło do golenia o nie ;D Boje się, że stracą ważność, zanim je zużyje.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2023, 18:32:34 wysłana przez marcin19883 »

Online jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2496 dnia: Maja 09, 2023, 06:42:22 »
@marcin19883: Pamiętaj, że możesz wkręcać rączkę jak w Fatipie. Położyć odwróconą czapkę na czymś miękkim, aby się nie porysowała, potem żyletkę, grzebień i od góry wkręcić rączkę. Jak już mamy skręconą maszynkę to wystająca żyletka bardzo nie przeszkadza. Jeśli R41 golisz się bez problemu to możesz zaprzestać poszukiwań maszynki i sprawdzać sobie w niej może tylko żyletki. Zresztą bardzo niewiele maszynek się do R41 zbliża. Jeśli chodzi o mydła to ja długimi miesiącami wygalałem Barbusa (moje pierwsze mydło) i już bardzo chciałem spróbować czegoś innego. No, ale w sumie to dobrze, że te mydła są wydajne.

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2497 dnia: Maja 09, 2023, 09:30:21 »
marcin19883.
"A wszędzie chwalono, że maszynki na żyletki są tańsze niż systemowe."
Golenie MNŻ jest tańsze i to sporo pod warunkiem, że:

Potrafisz się golić i masz dobraną maszynkę do swojego zarostu.

Przeważnie tylko ci, którzy golą się brzytwą mają jedną lub dwie maszynki.

Natomiast osoby golące się maszynkami mieli lub mają conajmniej kilka szt.

Powód jest bardzo prosty.
W trakcie nauki kiedy zwiększają się nasze umiejętności i wiedza o naszej skórze i zaroście sięgamy po coraz to nowe, (czasem lepsze, czasem nie) maszynki, aż w końcu znajdujemy te, które golą nas najskuteczniej i w najbardziej komfortowy sposób.
A reszta, albo trafia do kolekcji, albo ląduje na forumowym bazarku. 🙂

Jeśli chodzi o mydła to w większości nie mają one swojego okresu ważności, i nawet po latach będą działać, najwyżej bardziej wyschną i zmieniają się w mydła twarde.

Wyjątkiem jest kilka mydeł, które rzeczywiście mogą się zepsuć i te po prostu trzeba przechowywać w lodówce.

Offline yace k _b

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Gdańsk
« Odpowiedź #2498 dnia: Maja 09, 2023, 18:52:21 »
@Troip , Piotrze , niestety ja kolegę bardzo dobrze rozumiem dlaczego jest zawiedziony , jakością golenia i tym że przede wszystkim miało być TANIEJ a nie jest. Bo zgaduję , że co jego pytanie to zaraz zleci się stado doradców co tylko nakręcają kup to ku tamto . Niestety kolega jest zawiedziony i tyle . Miało by cacy a skóra twarzy nie jest przyzwyczajona do żyletki i pewnie ma duży dyskomfort . Przez to samo przechodziłem kilka lat temu jak przeszedłem z żaluzji . Miało być taniej , kolejne mydło , kolejny krem , a ty twarz piecze , rośnie stos kosmetyków a efektów nie ma , a tu znowu doradzają kolejną maszynkę za 150 zł .
Za cholerę się nie zgodzę że TG jest tańsze , owszem są pojedyncze przypadki że koleś się zadowala jednym kremem , lub jednym mydłem . Ale przeważnie większość wciąga się w TG i koszty rosną lawinowo.
W moim przypadku rekompensuje tylko to , że żonka stwierdziła , że poprawiła mi się jakość skóry twarzy... ( a może chciała być miła ? )

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2499 dnia: Maja 09, 2023, 19:35:56 »
yace k _b.
Z jednej strony przyznam ci rację, ponieważ co jakiś czas kupuję nowe mydło, krem, czy pędzel.
Chociaż mógłbym zostać przy tym co mam, ale po prostu sprawia mi to frajdę.
Kosmetyk wcześniej czy później i tak zużyję, a pędzel wystarczy na długie lata.
Maszynki udało mi się dobrać, a właściwie złożyć pod moje preferencje i golą mnie jak marzenie, więc na razie nie planuje dalszych zakupów, no chyba, że samą rączkę, jak mi się jakaś spodoba.
Więc tak golenie tradycyjne niewątpliwie generuje koszty.
Z drugiej strony od czasu do czasu coś kupuję bo chcę, a nie dlatego że muszę.
A samo golenie, na które składa się 1-2 gr mydła czy kremu, i żyletka, jest nieporównywalnie tańsze od ceny maszynek wieloostrzowych, żeli i pianek, które musimy bez przerwy w kółko kupować.

I nawet jeśli uzbiera nam się kilka maszynek i pędzli, to ich cena rozłożona w czasie 10-20 i więcej lat, jest kroplą w morzu tego co wydamy na wkłady, żele i inne nowoczesne akcesoria.
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2023, 19:40:09 wysłana przez Troip »

Offline marcin19883

« Odpowiedź #2500 dnia: Maja 09, 2023, 20:56:34 »
@Troip
R41 jak najbardziej spełnia swoje zadanie. Bierze zarost z Astrą zieloną. Problem pojawia się na szyi. Czyli poniżej żuchwy. Za nic nie mogę zebrać zarostu na PN. Jak to robię, to czerwona skóra.

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2501 dnia: Maja 09, 2023, 21:28:06 »
marcin19883.
Skóra na szyji jest delikatniejsza od tej na twarzy.
A R41 jest skrobakiem.
Więc, jeśli chcesz koniecznie przy niej zostać to pozostaje ci trening i dopasowanie siebie do maszynki.
Trenując golenie systematycznie i często, w końcu powinieneś odnieść sukces, ponieważ z jednej strony skóra się przyzwyczai, a z drugiej strony, ręka nabierze pewności. 🙂

Online jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #2502 dnia: Maja 09, 2023, 21:28:34 »
@marcin19883: Ciężko powiedzieć. Może za dużo pociągnięć po skórze robisz gdy nie ma już mydła? Może zbyt duży docisk? Może za duży kąt czyli robi się skrobanie? Rączka bardziej odchylona jak lecisz pod włos. Ja naciągam palcami skórę szyi u dołu i jak wiem, że jest agresywny sprzęt to wykonuję powolne ruchy po naprężonej skórze. Mydło powinno dawać treściwą, ochronną pianę, dlatego używam teraz Tabaca a nie np kremu TFS. Twoja skóra może na tym etapie nie tolerować tylu przejść agresywną maszynką. Na R41 mogłem przejść po długich miesiącach golenia łagodnymi maszynkami (najwięcej Merkurem 34c).
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2023, 21:38:50 wysłana przez jaro82 »

Offline marcin19883

« Odpowiedź #2503 dnia: Maja 09, 2023, 23:03:35 »
@jaro82
Łagodne maszynki nie golą mnie nic a nic. Przez to, że nic nie ścinają, dociskam i mam złe nawyki. Uważam, że przeskakując z maszynki na maszynkę, pogarszamy wszystko, bo musimy się od nowa uczyć. Każda MNŻ jest inna. Lepiej się przyzwyczaić do jednej. Ok to w takim razie dalej próbuje oswoić się z r41. W końcu mam za sobą tylko 5 goleń regularnych co tydzień. Łącznie od kiedy mam głowicę r41, to z 10 razy się goliłem.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
« Odpowiedź #2504 dnia: Maja 10, 2023, 09:05:18 »
To że R41 niezbiera zarostu to raczej braki w technice golenia. R41 to maszynka kontrowersyjna, ale co do jej skuteczności raczej nikt nie ma wątpliwości
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein