Mydło do golenia CELLA Bio Aloe Vera
Opakowanie i konsystencja:Mydło dostępne w wersji 150 gram, ale do testów można też nabyć próbkę - saszetkę w zaprzyjaźnionym z Forum sklepie E-Fiori. Ja posiadam wersję 150 gramową w zgrabnym zielonym tygielku, który pozwala na wstępne , bardzo wstępne wyrobienie piany, która aż puchnie i się mnoży. Więc trzeba albo później ją wyrabiać w innym tyglu - pustym, albo na twarzy, gdyż w opakowaniu fabrycznym się nie mieści. Stara dobra receptura niezmieniona od lat. Jak dla mnie takie opakowanie powinno wystarczyć na niespełna rok użytkowania.
Zapach:Delikatny zapach aloesowy, który szczególnie docenią alergicy oraz osoby wrażliwe na zapachy mocne, czasem aż drażniące, o których kiedyś mówiono że można na nich siekierę powiesić.
Ten zapach powinien przypaść do gustu każdemu, nie gryzie się z balsamami i wodami po goleniu innych firm, ew. innych zapachów z Celli.
Skład:Tu posłużę się zdjęciem, bo jak ja tą łacinę miałbym przepisywać to chyba łatwiej obtrząsać gruszki z drzew.
Przystępność i cena:Mydło w Polsce ( za granicą również ) ogólnie dostępne.
Jeszcze...
Przy światowym ,,postępie", który to sprawił że może ponad 90% osób golących się używa pianek w puszce, które tak fajnie robią ,,pszzzzz" dla wielu producentów produkcja takich mydeł może być całkowicie nieopłacalna, ale i zbędna. Bo kto kupi prawdziwe mydło do golenia podczas gdy jakaś firma zrobi gotową pianę, nic nie wartą, pełną chemii... Ten ,,postęp" uważam za celowy. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, takie piany w puszkach to czysty biznes dla lekarza, farmaceuty i firm farmaceutycznych, które aż zacierają ręce. Ale miejmy nadzieję że takie firmy jak Cella się utrzyma i że jeszcze ktoś kupi prawdziwy produkt a nie pianopodobny. Cena opakowania 150 gramowego to 31,88 zł co nam daje jakieś 2,54 zł miesięcznie przy założeniu że wystarczy na rok. Jest to cena bardzo niska, wręcz symboliczna w porównaniu z tym ile kiedyś płaciliśmy za pianki w puszkach i żaluzje do golenia.
Golenie i piana:Jak napisałem na wstępie piana aż rośnie podczas wstępnego wyrabiania, jest treściwa, ładna, tłusta, daje niesamowity poślizg dla ostrza W minutę do dwóch ładnie się wyrabia gotowa do golenia DO golenie użyłem maszynki Muhle R41 i czarnego Feathera. Dwa przejścia bez poprawek, efekt PN. Mydło się ładnie spłukuje nie zostawiając tłustego filmu, oraz co ważne nie wysusza skóry. Czysta, świeża i o to chodzi.
Ocena i podsumowanie:Zazwyczaj golę się wieczorem i jestem alergikiem w związku z tym staram się dobierać produkty o delikatnym zapachu, kojące dla skóry, dlatego też mydło CELLA Bio Aloe Vera (zielone ) jest takie, jak by było ono robione specjalnie dla mnie, oraz osób z podobnymi problemami alergicznymi. W przeszłości osobiście próbowałem słynnej Celli czerwonej, już wtedy wiedziałem że jest to dobre mydło, ale nie za bardzo ze względu na ten migdałowy zapach mogłem go używać. Podobnie miałem po migdałowym Figaro, choć czerwona Cella była dla mnie łagodniejsza. Moim zdaniem wersja zielona- aloesowa nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednych użytkowników. Łagodne mydło, dające ładny poślizg ostrza, nawilża i nie wysusza skóry. Pewnie też wypróbuję wersję białą, która również może się ciekawie zapowiadać, ... póki je produkują i miejmy nadzieję że tak zostanie

Moja ocena: 9.5/10
- zapach: 10/10,
- łatwość wyrabiania piany: 10/10,
- zmiękczanie zarostu: 10/10
- trwałość piany: 10/10,
- poślizg: 10/10,
- właściwości pielęgnacyjne: 10/10
- opłacalność: 10/10
- opakowanie: 8/10
Przydało by się jakieś małe opakowanie podróżne, ale jak to mówią - ,,Polak potrafi" . W bodajże Rossmanie są małe puste opakowania na kosmetyki o pojemności bodajże dopuszczalnej dla bagażu podręcznego w samolocie. A i mała saszetka - próbka wystarczy na jakieś 2-3 golenia.
Opakowanie 150 gram to niby niewiele, ale na podróż często myślimy zasadą - ,,a może się przyda" i pakujemy to co niepotrzebne albo za duże i wyjdzie z 50 kilo w torbie na kółkach.
Serdeczne podziękowania dla sklepu E-Fiori za udostępnienie mydła oraz praw autorskich do wykorzystania fotografii.