Autor Wątek: Mydło do golenia CELLA Bio Aloe Vera - Recenzja  (Przeczytany 2781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: za siedmioma górami
Mydło do golenia CELLA Bio Aloe Vera - Recenzja
« dnia: Marca 19, 2022, 00:42:02 »
Mydło do golenia CELLA Bio Aloe Vera

Opakowanie i konsystencja:
Mydło dostępne w wersji 150 gram, ale do testów można też nabyć próbkę - saszetkę w zaprzyjaźnionym z Forum sklepie E-Fiori. Ja posiadam wersję 150 gramową w zgrabnym zielonym tygielku, który pozwala na wstępne , bardzo wstępne wyrobienie piany, która aż puchnie i się mnoży. Więc trzeba albo później ją wyrabiać w innym tyglu - pustym, albo na twarzy, gdyż w opakowaniu fabrycznym się nie mieści. Stara dobra receptura niezmieniona od lat. Jak dla mnie takie opakowanie powinno wystarczyć na niespełna rok użytkowania.

Zapach:

Delikatny zapach aloesowy, który szczególnie docenią alergicy oraz osoby wrażliwe na zapachy mocne, czasem aż drażniące, o których kiedyś mówiono że można na nich siekierę powiesić.
Ten zapach powinien przypaść do gustu każdemu, nie gryzie się z balsamami i wodami po goleniu innych firm, ew. innych zapachów z Celli.
Skład:
Tu posłużę się zdjęciem, bo jak ja tą łacinę miałbym  przepisywać to chyba łatwiej obtrząsać gruszki z drzew.

Przystępność i cena:

Mydło w Polsce ( za granicą również ) ogólnie dostępne.
Jeszcze...
Przy światowym ,,postępie", który to sprawił że może ponad 90% osób golących się używa pianek w puszce, które tak fajnie robią ,,pszzzzz" dla wielu producentów produkcja takich mydeł może być całkowicie nieopłacalna, ale i zbędna. Bo kto kupi prawdziwe mydło do golenia podczas gdy jakaś firma zrobi gotową pianę, nic nie wartą, pełną chemii... Ten ,,postęp" uważam za celowy. Jak nie wiadomo o co chodzi to  chodzi o pieniądze, takie piany w puszkach to czysty biznes dla lekarza, farmaceuty i firm farmaceutycznych, które aż zacierają ręce. Ale miejmy nadzieję że takie firmy jak Cella się utrzyma i że jeszcze ktoś kupi prawdziwy produkt a nie pianopodobny. Cena opakowania 150 gramowego to 31,88 zł co nam daje jakieś 2,54 zł miesięcznie przy założeniu że wystarczy na rok. Jest to cena bardzo niska, wręcz symboliczna w porównaniu z tym ile kiedyś płaciliśmy za pianki w puszkach i żaluzje do golenia.

Golenie i piana:

Jak napisałem na wstępie piana aż rośnie podczas wstępnego wyrabiania, jest treściwa, ładna, tłusta, daje niesamowity poślizg dla ostrza W minutę do dwóch ładnie się wyrabia gotowa do golenia DO golenie użyłem maszynki Muhle R41 i czarnego Feathera. Dwa przejścia bez poprawek, efekt PN. Mydło się  ładnie spłukuje nie zostawiając tłustego filmu, oraz co ważne nie wysusza skóry. Czysta, świeża i o to chodzi.

Ocena i podsumowanie:

Zazwyczaj golę się wieczorem i jestem alergikiem w związku z tym staram się dobierać produkty o delikatnym zapachu, kojące dla skóry, dlatego też  mydło CELLA Bio Aloe Vera (zielone ) jest takie, jak by było ono robione specjalnie dla mnie, oraz osób z podobnymi problemami alergicznymi. W przeszłości osobiście próbowałem słynnej Celli czerwonej, już wtedy wiedziałem że jest to dobre mydło, ale nie za bardzo ze względu na ten migdałowy zapach mogłem go używać. Podobnie miałem po migdałowym Figaro, choć czerwona  Cella była dla mnie łagodniejsza. Moim zdaniem wersja zielona- aloesowa nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednych użytkowników. Łagodne mydło, dające ładny poślizg ostrza, nawilża i nie wysusza skóry. Pewnie też wypróbuję wersję białą, która również może się ciekawie zapowiadać, ... póki je produkują i miejmy nadzieję że tak zostanie :)

Moja ocena: 9.5/10

- zapach: 10/10,
- łatwość wyrabiania piany: 10/10,
- zmiękczanie zarostu: 10/10
- trwałość piany: 10/10,
- poślizg: 10/10,
- właściwości pielęgnacyjne: 10/10
- opłacalność: 10/10
- opakowanie: 8/10

Przydało by się jakieś małe opakowanie podróżne, ale jak to mówią - ,,Polak potrafi" . W bodajże Rossmanie są małe puste opakowania na kosmetyki o pojemności bodajże dopuszczalnej dla bagażu podręcznego w samolocie. A i mała saszetka - próbka wystarczy na jakieś 2-3 golenia.
Opakowanie 150 gram to niby niewiele, ale na podróż często myślimy zasadą - ,,a może się przyda" i pakujemy to co niepotrzebne albo za duże i wyjdzie z 50 kilo w torbie na kółkach.

Serdeczne podziękowania dla sklepu E-Fiori za udostępnienie mydła oraz praw autorskich do wykorzystania fotografii.
Tępe żyletki  są jak tępi ludzie! Specjalnej krzywdy nie zrobią ale unikaj ich. Najpierw  sprowadzą Cię do swojego poziomu a później pokonają wykorzystując własne doświadczenie.

Offline Dodzyn

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Środa Śląska
Odp: Mydło do golenia CELLA Bio Aloe Vera - Recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 20, 2022, 16:29:41 »
Opis brzmi jak "następne mydełko, jakie wypróbuję"  beer bardzo zachęcająca recenzja  :)

Offline Grzes55555

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: za siedmioma górami
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 20, 2022, 17:56:00 »
Warto :)
Tępe żyletki  są jak tępi ludzie! Specjalnej krzywdy nie zrobią ale unikaj ich. Najpierw  sprowadzą Cię do swojego poziomu a później pokonają wykorzystując własne doświadczenie.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 20, 2022, 21:18:01 »
Dobra recenzja @Grzes55555 ook Ja również czuje się zachęcony do wypróbowania zielonej Celli gdy tylko uszczuplę swoje zapasy  :)
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline marcin19883

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2023, 19:52:31 »
Dziś odebrałem mydełko-krem. Jestem oczarowany jakością. Nivea, Lider, nie mają startu. Gorąco polecam. Recenzja w 100% trafna :D
Maszynka: Muhle r41, r89, Żyletka: Astra zielona, Pędzel: Wilkinson syntetyk, Krem do golenia: Cella zielona, Proraso czerwone, Arko, Po goleniu: Ałun Osma, Balsam Nivea Sensitive

Offline mistasz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 06, 2023, 13:01:49 »
Dzieki za recenzję.  beer
A jaka opinia użytkowników? Nadaje się dla skóry wrażliwej, skłonnej do alergii?
Ciężko trafić takie mydełko właśnie, w dobrej cenie. Wiem że każdy inaczej reaguje, ale każda opinia na wagę złota  ;D ;D ;D

Offline marcin19883

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 06, 2023, 15:45:14 »
@mistasz
Nadaje się do skóry wrażliwej. Sam taką mam. Nie uczula.
Maszynka: Muhle r41, r89, Żyletka: Astra zielona, Pędzel: Wilkinson syntetyk, Krem do golenia: Cella zielona, Proraso czerwone, Arko, Po goleniu: Ałun Osma, Balsam Nivea Sensitive

Offline Nxds

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 06, 2023, 15:47:56 »
Cella jak najbardziej nadaje się do wrażliwej skóry.Takową skórę posiadam i cella doskonale się sprawdza.Dobry poślizg podczas golenia,przyjemny aloesowy zapach jest bardzo delikatny.Jestem zadowolony i używam tego mydła rotacyjnie z mydłem Tabac,które również jest super.Jedynie Cella ma mały tygielek i warto mydło przełożyć do większej miseczki lub tygielka.Pozdrawiam serdecznie.Mariusz. ;)

Offline mistasz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 17, 2023, 13:15:12 »
Po tygodniowym goleniu się nim, potwierdzam że dla skóry wrażliwej jest super.
Poza tym poślizg, wyrabianie piany, i zapach na b. dobrym poziomie. Nie wysycha też szybko na gebie.
     Mam jeszcze pytanie odnośnie jego konsystencji. W otrzymanym kremie są jak by ziarenka, jakieś substancji która "rozmydla" się w czasie wyrabiania.
Po prostu krem nie jest kremowy tylko lekko ziarnisty. Czy to jest normalne dla tego kremu?

Offline kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 10
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 17, 2023, 14:48:27 »
 :) @mistasz takie konsystencje kremu są normalnym zjawiskiem , nie wpływa to na jakość mydła .

Offline mistasz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 17, 2023, 15:11:05 »
Dzięki za wyjaśnienie. Pierwszy raz spotkałem się z takim zjawiskiem. Obawa była czy nie sprzedali mi coś trefnego.
Uspokajało mnie tylko to, że w trakcie golenia wszystko na plus.

Offline matucho

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Wlkp.
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 17, 2023, 15:24:01 »
Miałem kilka mydeł z tymi ziarenkami, m.in. Officina Artigiana Milano Stay. W tym przypadku były one miękkie i podczas wyrabiania rozpuszczały się, ale były mydła w których były twardsze i pozostawały nierozpuszczone do końca wyrabiania. Bardzo wkurzające.
MNŻ DE: ROCCA, Standard Razors, Black Mamba, MJ-90, iKon Slant DLC, Henson AL13 +++ , Lupo
MNŻ SE: HAWK v1, HAWK v2, The General, Enoch

Offline kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 10
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 17, 2023, 19:09:05 »
 :)  Często w naszych kranach płynie twarda woda ,na pewno nie u wszystkich .Ale u mnie jest właśnie taka twarda woda , może to być przyczyną że mydło ma trudność by się całkowicie i z łatwością  rozpuscic . Ja sobie radzę tak że do ukręcenia piany używam przegotowanej letniej wody z dzbanka filtrującego . Jest duża różnica versus woda prosto z kranu .

Offline marcin19883

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 17, 2023, 20:16:37 »
W otrzymanym kremie są jak by ziarenka, jakieś substancji która "rozmydla" się w czasie wyrabiania.
Po prostu krem nie jest kremowy tylko lekko ziarnisty. Czy to jest normalne dla tego kremu?
Ja w zielonej Celli tego nie doświadczyłem. A już większą połowę pojemnika wykorzystałem.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 17, 2023, 21:51:12 »
Ciekawy pomysł z użyciem przegotowanej wody. Spróbuję i przekonam się czy robi to jakąś różnicę. Te nierozpuszczone drobinki to dodatkowy peeling twarzy :)
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush