Generalnie zgadzam się z tym, że grzebień otwarty czy zamknięty nie zawsze decyduje o agresywności - i jest kilka przypadków gdzie jest zupełnie odwrotnie - szczególnym jest przypadek iKona stalowego - gdzie OC (Open Comb) jest bardzo łagodny a SB (Solid Bar) jest bardzo agresywny.
ALE...
kluczowe jest tu też jedno (albo i więcej) słowo/słów -
nie zawsze oraz
jest kilka. Tak, zdarzają się wyjątki ale jednak co do zasady OC jest agresywniejsze niż CC - albo inaczej - więcej jest przypadków, gdzie dla jednego producenta OC jest agresywniejszy niż CC, niż odwrotnie.
Ale to tylko dywagacja.
@ŁukaszC4 - co do tego Rockwella 6S (czy C) i
"a taki 6C to jak kilka maszynek" - to nie jest niestety tak różowo. Możesz zapomnieć, że będzie używał więcej niż 1-2 ustawień przez 99,99% Twoich goleń.
W moim przypadku - nr 1 i 2 nie goli, 3 i 4 moje ulubione, 5 i 6 już niekomfortowe - bez zwiększenia jakości w stosunku do nr 4.
Skóra mi się na pewno przez ostatnie 5 lat TG zmieniła a i tak nr 1, 2, 5 i 6 nigdy nie używałem (oprócz testów) i nie będę używał.
Ta maszynka pozwoli Ci co najwyżej określić - czy wolisz golenie łagodne czy agresywne - ale to można sprawdzić dużo taniej (choćby chińskim klonem Merkura Futur)
A na sam koniec - ja jednak w budżecie do 100-150 PLN będę polecał Muhle R89 lub Edwin Jagger DE89 (różne oznaczenia mają przy różnych rączkach).
Znajdziesz sporo osób tu na forum, które Ci będą polecały inne maszynki na start. Kolega
@Troip poleci Ci Merkura Slanta, kolega
@Pimps z kolei Muhle R41. I pewnie jeszcze wiele innych "lepszych" na start maszynek będzie Ci polecone. Ale jednak w przypadku - kiedy jeszcze nie wiesz co Ci bardziej odpowiada - czy agresor czy łagodny baranek, czy OC, CC czy Slant, czy DE czy SE, czy regulowana czy nie, czy krótka rączka czy długa - to jednak R89 jest najbezpieczniejszym wyborem.
Czemu? Tu przewagę ma masa osób.
Może 5, może 10, może 20 osób z forum stwierdzi, że R89 jest zła na start. Może nawet 50.
Ale z drugiej strony kilkadziesiąt tysięcy osób czy z PL czy z innych zagranicznych for - potwierdzi, że R89 jest idealna na start. Jak ktoś chce, niech poszuka - u nas, na zagranicznych forach - a najlepiej - znaleźć wyniki sprzedażowe R89 i innych maszynek

Myślę, że liczba sprzedanych sztuk przy R89 będzie o kilka rzędów większa niż przy jakiejkolwiek innej maszynce.
I wiem, że jest wiele dziedzin i obszarów gdzie nie warto iść z prądem - ale akurat nie mając wiedzy o maszynkach i stojąc przy wyborze pierwszej maszynki - wolałbym wybrać tą, którą poleca 90/100 osób niż te które poleca pozostałe 10 osób - zwłaszcza, że polecą różne maszynki.