Autor Wątek: Kulpol - Fiord  (Przeczytany 38453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lechita_CMLXVI

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Polska Zachodnia - Slavia Occidentalis
Odp: Kulpol - Fiord
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 08, 2014, 09:25:46 »
Klasyczny w znaczeniu "old school". Nie odnosiłem się do tego czy spełnia warunki "kolońskości". Fiord to podobnie jak np. Brut klimat starego zakładu fryzjerskiego gdzie pan Zenek czy Heniu od 30 lat doskonalą swoje rzemiosło. Z drugiej strony co tak naprawdę znaczy "klasyczny" bo jedni tak mówią o Przemysławce, inni o Brutalu, a to przecież zupełnie inne zapachy (chociaż komuś na tym forum wydawały się podobne). Producenci też zadania nie ułatwiają określając jako "classic" produkty o totalnie różnych nutach zapachowych.

bihac

« Odpowiedź #31 dnia: Marca 08, 2014, 09:54:51 »
Lechita_CMLXVI nie odnosiłem się do Twojej wypowiedzi  ;)

Offline Dziki_Koziol

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Boomala tomala a malonga aryki takana a pitonga!
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 08, 2014, 13:22:37 »
Do płynu po goleniu dołączyła właśnie woda kolońska. Ma intensywniejszy zapach, fajnie odświeża, ja lubię!  :azn: I jest to klasiko!  ;)
Maszynka: Edwin Jagger R41
Żyletki: Astra SS
Mydło: Proraso zielone
After Shave: Różne płyny

"Marian milczał. Wiedział, że musi milczeć i czekać. Wokół było pusto i cicho. Ta cisza krzyczała."
Jan Oborniak

Offline Benek

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Kraków
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 26, 2014, 22:53:49 »
Mnie zupełnie nie podchodzi. Tak jak jakiś płyn z łazienki chemiczny... tak mi się kojarzy. Zmieszałem kiedyś z trochą jakiegoś Bi-es i admirała i efekt super! poneutralizowały sie i miałem prawie bezzapachową wodę :)

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 07, 2014, 17:21:15 »
Ja choć  posiadam AS Fiord od niedawna to już jestem pod sporym wrażeniem tego odświeżającego, morskiego zapachu ook
Pozdrawiam
Witek

bihac

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 07, 2014, 20:16:04 »
Zapach tego specyfiku jest rewelacyjny, czasami rano przed wyjściem do pracy kilka kropel ląduje na twarzy. W takich dniach w biurze nigdy nie zostaje to niezauważone  ;)

Offline Flanker

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Wrocław
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 07, 2014, 21:12:17 »
Ja użyłem raz Fiorda i może mi nie podszedł przez to że dość dużo go poszło mi na ręce (otwór ma wielki, zero dozownika więc leje się z niego mocno). Zapach strasznie mocny, duszący, mdły, taki fest mydlany, baaaaardzo oldskulowy, jakoś tak... No nie urzekł mnie, wręcz odrzucił. Spróbuje z nim jutro znowu ale zaaplikuję tylko odrobinę.

Offline Dziki_Koziol

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Boomala tomala a malonga aryki takana a pitonga!
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #37 dnia: Października 29, 2014, 19:23:24 »
A ja bardzo lubię Fiorda. To zapach zupełnie inny niż klasyczny Brutal, ale dla mnie ma w sobie tą świeżość i jego "mydlaność" jest dla mnie dopuszczalna. bardziej do mnie przemawia niż Alpa Fourge. Klasyczny, koloński zapach. Do pracy w towarzystwie chłopów po 40-tce jak najbardziej. W innych sytuacjach - cóż nie jest to zapach banalny, a na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Dla mnie ulubiony spośród polskich klasyków.
Maszynka: Edwin Jagger R41
Żyletki: Astra SS
Mydło: Proraso zielone
After Shave: Różne płyny

"Marian milczał. Wiedział, że musi milczeć i czekać. Wokół było pusto i cicho. Ta cisza krzyczała."
Jan Oborniak

Offline Bloodcat

• *
  • Podziękowań: 8
  • I used to be schizophrenic, but we're fine now.
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 26, 2015, 10:46:19 »
Zdobyłem : ) AS chlapnąłem. Jest dobrze.  W małej drogerii w Katowicach mieli wszystko. Przemysławkę, Kilońską, Derby, Ogórkowy i Fiorda zaparkowanego w kartonik elegancki - (5 lat temu ; ) i oryginalnie zafoliowany. Wąchałem wszystkie. Zapachy bardzo kolońskie, staroklasyczne. Zaskoczyło mnie ich podobieństwo. Jednak zapachy nie dla mnie. Może na jesień wezmę Kolońską, bo najbardziej ciwkawa.
Fiorda Pani nie odpakowała, wziąłem bo tani, ostatni i obił mi się tu o oczy.
Opakowanie  przygotowuje na coś choćby nie taniego. Dostajemy buteleczkę fryzjerską, prostą z czarną nakrętką, któą ciężko odkręcić i naklejką jak z szamponu. Ok.. Oook. takie czasy pomyślałem. Sam płyn bardzo przyjemnie sprawia się na buźce ma optymalne właściwości,  niczego za dużo niczego za mało. Odpowiednio. Zapach, miłe zaskoczenie. Nie jest bardzo koloński. Czuć, że to klasyk ale nie nachalny, nie ostry. Nadaje się na ciepło, lepiej niż klasyki. Dość szybko się ulotnił. Ot, warto spróbować. Jak znajdziecie : P
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2015, 10:49:06 wysłana przez Bloodcat »
Ośmiel się być mądrym.

Offline rafalfan

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Rzeszów
« Odpowiedź #39 dnia: Września 20, 2016, 18:32:11 »
Panowie,
muszę się wam pochwalić. Dostałem od babci taki płyn:

Zobacz całą galerię | Aukcjoner.pl - darmowe galerie na Allegro

To już chyba zabytek?

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #40 dnia: Września 20, 2016, 18:35:05 »
Zabytkowy, sprzed reformulacji  :)
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline jstm

• Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #41 dnia: Września 21, 2016, 18:16:36 »
Szkoda, że stare, dobre, polskie, oldschool-owe zapachy tak ciężko dostać, są niedrogie i mają swój "klimat", a w drogeriach na półkach królują Isany, Nivea, Str8, Adidas, L'oreal i temu podobne. Jeszcze się nie spotkałem, żeby w jednym miejscu móc zakupić (stacjonarnie czy przez internet) Przemysławkę, Fiorda, Lidera, Warsa, Brutala, Korsarza itp. Żeby skompletować cały zestaw "dawnych zapachów" (za cenę 1 wody z tzw.wyższej półki) trzeba się nieźle napocić;)

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
« Odpowiedź #42 dnia: Września 21, 2016, 19:31:12 »
@jstm jeśli to Twoje okolice, to zajrzyj do „samu” Newa na Wichrowych. Mają tam niezłe zaopatrzenie. Wprawdzie nie bylem tam z 3 miesiące, ale ostatnio mieli dużo z tego, co wymieniłeś. nie jestem pewien Korsarza i Fiorda, ale za to powinni mieć Consula.

Offline jstm

« Odpowiedź #43 dnia: Września 22, 2016, 01:40:31 »
@Pieter: dzięki za wskazówkę, przy wolnej chwili, będąc w okolicy muszę tam koniecznie zajrzeć - takie "samy" to prawdziwe perełki ;)

mayki

« Odpowiedź #44 dnia: Marca 14, 2017, 20:20:58 »
Od jakiegoś czasu używam Fiorda z dodatkiem goździków, ziela angielskiego oraz ziaren kawy. Trwałość zapachu według mej opinii rewelacyjna sam zapach słodko pudrowy z aromatem kawy i nutką goździków.
Na pewno będę wracał jak skończę butelkę.