Autor Wątek: Kącik zbieracza czyli zakupy do kolekcji Tradycyjnego Golenia.  (Przeczytany 224665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Miejsce pobytu: Warszawa Ursus
Witajcie .
Temacik podyktowany dyskusją ,czy rzeczy kupowane do kolekcji ksyrofilistycznej (Tradycyjnego Golenia) są <do golenia>  czy tylko są związane z tematem .
Ponieważ Tradycyje Golenie to bardzo obszerny temat nie skupiający się  na  narzędziach czy mydłach i pędzlach ,ale również na całej otoczce fryzjersko-barberskiej  począwszy od kamieni, pasów , pojemników ,kończywszy na meblach , przyborach pomocniczych , materiałach reklamowych , bilbordach , barberskich kręciołkach  i innych , stąd właśnie taki temat.
Większość rzeczy, które skupuję  nie służy do golenia, ale ściśle związane są  one  z tematyką .
U mnie  do kolekcji przyjechały dziś stare fryzjerskie materiały handlowe i reklamowe.
To kopalnia wiedzy z czego i według jakich wzorów wykonywano kiedyś pasy i wiosełka .
Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wyglądały takie rzeczy prawie sto lat temu :) proszę .

« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2018, 19:56:12 wysłana przez przemo1978 »
"Mówiła mi ,życie może być szorstkie ,a pośpiech najostrzejszą z brzytw."

extrema

Dobry temat i wątek na czasie. Oddzieli to co do kolekcji ( pomijając testy sprzętu  z ciekawości )  od tego co do normalnego użytku. Tylko nazwę bym zmienił na taką która w wersji skróconej, widocznej z boku strony, nie będzie się mylić z drugim czysto konsumpcyjnym wątkiem.

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
Odp: Kącik zbieracza czyli zakupy do kolekcji Tradycyjnego Golenia.
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2018, 18:03:43 »
Zmieniłem , choć  właśnie nawiązujący  nie zginął by tak szybko jak inne  odszczepieńce tematów.

extrema

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2018, 18:25:17 »
No to teraz możesz się chwalić :). Ja niestety, ostatnio 40 szt Super Irydium, a tak to tylko patrzę jak Allegro pustoszeje  i podziwiam stoicki spokój listonosza donoszącego paki na jedną z praskich ulic ( tej Pragi nad Wisłą :Protfl

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 27
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 07, 2018, 19:46:55 »
Oj coraz mniej donosi :)

Fajny temat, dobry pomysł Przemo! :)
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline Łapacz z Sacramento

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 07, 2018, 19:58:03 »
Dobry, zakupy kolekcjonerskie zasługują na oddzielenie od rozpasanego konsumpcjonizmu.

Offline hastiness

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: Sosnowiec
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 07, 2018, 20:08:12 »
Fajny temat, każdy wątek który rozszerza wiedzę w temacie TG jest dobry  ook
Najbardziej boję się whisky z colą, bo po whisky z colą niczego się nie boję.  

extrema

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 07, 2018, 20:53:29 »
Oj coraz mniej donosi :)

Żarty żartami, ale fakt jest taki że jest tego coraz mniej. Szczególnie widać to na aukcjach, gdzie np jeszcze 3 lata temu można było kupić i żyletki NOS i fajne maszynki.

Z jednej strony forum swoje zrobiło, a z drugiej, tacy kolekcjonerzy jak Ty, Przemek ( wymienię tu Was, bo wiem że macie ogromne i wartościowe zbiory ) sporo tego wszystkiego ściągnęliście z rynku. Ja cieszę się z tego co mam, i wiem że jedynie na jarmarkach czy innych szaberplacach coś tam znajdę :).

Acha, szukam prastarej jakby co :) wody...tej w słomkowej butelce :)

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 07, 2018, 21:32:52 »
A mnie czysto kolekcjonerski bakcyl już przeszedł. Przyznaję, jeszcze jakiś czas temu ciągle zaglądałem na aukcje eBay czy Allegro w poszukiwaniu maszynek, brzytew i kamieni, które miały zasilać moje szuflady, ale z czasem opamiętałem się  :). Owszem nadal zdarza mi się poszukiwać jakiejś ciekawej brzytwy (maszynki już sobie odpuściłem), ale nie do postawienia na półce, a w celach czysto użytkowych. Powoli zaczynam przekonywać sam siebie, żeby pozbyć się wszystkich starych maszynek, które leżą odłogiem.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline tombar

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: B-B
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 07, 2018, 21:49:51 »
@Robson - ciekawe, a wiesz, że doszedłem do niemal identycznej refleksji (swoistej "zbierackiej fazy") tylko w odniesieniu do piór wiecznych.

Offline zennhorst

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 07, 2018, 22:10:09 »
@Robson,
Mam identyczne podejście ... na szczęście praktycznie nie posiadam w swoich zasobach przedmiotów których nie będę używał w przyszłości  ook
Jeśli chodzi o konsumpcjonizm przedkładam jakość na ilość już od dłuższego czasu  ook

"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"
zennhorst

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 07, 2018, 22:22:42 »
Zen w moim przypadku nie chodzi o ilość  tylko całokształt.  O otoczkę , o kunszt wykonania, o historie związane z przedmiotami ,o  fakt posiadania 200 letniej rzeczy. O nawiązywanie kontaktów na przykład z muzeami. Trochę innego zajoba mam. :-)
Właśnie szykuję się na jutro na pokazanie części kolekcji w formie miniwystawy. To też przekazywanie wiedzy .

Przemo1978 poza kompem :-)
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2018, 22:24:49 wysłana przez przemo1978 »

Robcyk

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 07, 2018, 22:36:41 »
Dostałem od kumpla Wizameta juniora a od innego L. SZEFFEL I znam historię tej maszynki. Na pewno ma rączkę orginalną i zresztą cała jest orginał. Kolega Spectrum ma 2 i chyba kolega Topek jedną a ja wiem że ta co ją mam na pewno jest orginal. Mogę zrobić zdjęcia i wysłać komuś bo nie potrafię wstawić tutaj. Mam dużo kumpli co obiecali mi że poszukają maszynek brzytew i mi to ofiarują. Jestem szczęśliwym człowiekiem.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2018, 07:33:11 wysłana przez Robson »

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 07, 2018, 22:39:14 »
To raczej nie ten wątek, ten traktuje o kolekcjonerstwie w TG, a nie o bieżących zakupach.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Offline przemo1978

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 07, 2018, 23:46:33 »
No Szefelka to już coś też posiadam ale nie znam  pochodzenia. Co do fotek to  masz w zakładce ''szukaj''  jak wstawić zdjęcia.
Fajnie było by żeby jednak coś pokazać.:) ja też mam kolegów, którzy mają   hihi

Dziś skromniuchno, w zasadzie do kolekcji a może się ogolę bo framebacki zawsze mnie jakoś kręciły.
Golf
Dodatkowo coś dla dżentelmena wyszperane w graciarni.

18 kwietnia trafiłem podczas  spaceru w Warszawie na coś zaskakującego. 
Otóż przechadzając się ulicami centrum napotkałem znajome logo.

Miesiąc później po zgłębieniu tematu, otrzymaniu pozwoleń od administracji  i demontażu jestem bogatszy o kolejne strzępki informacji na  temat zakładu Bieńkowskich   oraz  pamiątkę po nich.Oryginalną logotablicę .
Oczywiście do kolekcji :-)
To się nazywa mieć fart :-D

Przemo1978 poza kompem :-)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2018, 07:27:14 wysłana przez Robson »