Autor Wątek: Tlenek chromu  (Przeczytany 69313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojmistrz

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: UK
Odp: Tlenek chromu
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 09, 2016, 14:35:24 »
Mi się wydaje, że jest zwykły, jedynie przeszlifowany papierem, ale moze to bardzo cienka warstwa czegoś wspomagającego.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2016, 14:48:39 wysłana przez Wojmistrz »
Golenie: MNŻ TTO, BNŻ, Brzytwa - Gold Dollar 66
Ostrzenie - syntetyczne 1000/4000, 3000/8000, oficerski pas wojskowy
Pędzle - Wilkinson syntetyc, Anself bristle
Chemia - Wilkinson Sword with Bowl, Palmolive stick, Palmolive krem, Olejek do golenia DIY
AS - Ałun, Mandate Eden Classic

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 09, 2016, 14:55:31 »
Surowy MDF jest dosyć miękki. Może dać radę  :)

Offline Wojmistrz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 09, 2016, 22:39:35 »
A czy ktoś pod tlenek chromu zamiast balsy lub skóry próbował użyć mikrogumy lub innej pianki?
Chemia - Wilkinson Sword with Bowl, Palmolive stick, Palmolive krem, Olejek do golenia DIY

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 10, 2016, 15:57:09 »
Ja dawałem jako podkład pod skórę.  Dodawała wiosełku fajnej miękkości :)  Spróbuj,  nigdy nie wiadomo jaki będzie efekt.

Offline Wojmistrz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 10, 2016, 16:13:23 »
Jak przyjdzie tlenek, to na sklejkę postaram się pinezkami przypiąć piankę/mikrogumę jaką używam do różnych rzeczy plastycznych. Dam jej minimalny naciąg, albo przykleję do deski.

Offline feather_popular

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: wrocław
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 18, 2017, 19:01:38 »
Zrobiłem sobie deseczkę do polerowania z balsy. I tu pojawił się problem. W sklepie kupiłem pastę polerską zieloną. Starłem ją na papierze ściernym i wymieszałem z olejem parafinowym. Tak jak radził kolega Macrob na deseczce zrobiłem iksy pastą i roztarłem cienką warstwę ściereczką. Pasta jednak nie schnie. Po 24 h gdy dotykam deseczki palcem zostaje na nim zielony ślad. Co mogłem zrobić źle ? Za mało/dużo pasty za mało/ dużo oleju parafinowego ? Czy deseczka powinna być sucha tak by na palcach nie zostawał żaden ślad? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Krzysztof  :)

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 30
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 18, 2017, 19:22:44 »
Pytanie czy ta zielona pasta polerska to tlenek chromu :) mam zielone pasty polerskie (ze 2 rodzaje) do Dremela i ich gradacja jest bardzo niska i do brzytwy na pewno się nie nadają
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 18, 2017, 19:28:43 »
Najlepiej użyć tlenku w proszku. Ja nie ścierałem pasty polerskiej.

Offline feather_popular

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 18, 2017, 19:33:48 »
Dziękuję Spectrum za zainteresowanie tematem. Moja pasta polerska przypomina, ale tylko przypomina, tą z filmu Lynna Abramsa: 2.02 minuta filmu . Z tego co zrozumiałem Abrams ją poleca. Swoją pastę polerską kupiłem w Castoramie to ta z linku https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/szlifierki-i-polerki/akcesoria-do-polerek/pasty-polerskie/pasta-polerska-2-x-200-g-zestaw.html i też jest chyba do użycia z tarczą polerską . Może się od tej z linku Abramsa różnić własciwościami. Pytanie o schnięcie deseczki nadal aktualne. ;)
Pozdrawiam Krzysztof :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2017, 19:57:29 wysłana przez feather_popular »

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 18, 2017, 20:12:41 »
Jeżeli dasz za dużo pasty to będzie budzić tak długo aż nie zdejmiesz ostrzem nadmiaru pasty.  Nic to nie przeszkadza w polerowaniu,  na końcu po prostu wytrzyj ostrze brzytwy. 

Naprawdę polecałbym Ci kupić czysty tlenek w proszku na Allegro i rozrobić go olejem parafinowym. 

Offline feather_popular

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 18, 2017, 20:30:30 »
Dziękuję Macrob za wyjaśnienie wątpliwości. Poniżej zdjęcia, niestety z telefonu, moich deseczek.
 Chyba rzeczywiście dałem za dużo pasty. No cóż pierwsze koty za płoty. Rozglądnę się w moim mieście czy nie ma tlenku chromu w sklepie dla plastyków. Jest taki przy ASP we Wrocławiu, a na razie spróbuje polerować ostrze na swoich wynalazkach. Pozdrawiam Krzysztof  :)

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 18, 2017, 20:37:58 »
I coś kolor nie taki jak być powinien.  Tlenek chromu zazwyczaj jest zielony.  Popatrz na Allegro,  kosztuje naprawdę grosze.  Inna opcja to na przykład pasta Pumy w kostce.  Można ją znaleźć na niemieckim ebayu.

Offline feather_popular

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 18, 2017, 21:46:09 »
Macrob, wielkie dzięki za rady doświadczonego brzytwiarza. ook Kolor jest ok. tylko zdjęcie wgrało się tak duże, że aby zobaczyć zieloną deseczkę musisz przesunąć pasek pod zdjęciem w prawo. Jak kiedyś nie dostanę tlenku chromu stacjonarnie to rozejrzę się na allegro. Zainteresowałeś mnie także pastą Pumy. Korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy brzytwa musi przejść test włosa aby dało się nią komfortowo ogolić. Po polerowaniu na łupku no name, biorę włos w palce i wykonuję ruch cięcia brzytwą po włosie. Nie dotykam krawędzią brzytwy włosa punktowo, tylko płynnie tnę włos. Brzytwa odcina kawałek włosa. Nie wiem tylko czy na całej długości byłaby w stanie to zrobić. Pozdrawiam Krzysztof  :)

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 18, 2017, 21:54:04 »
Widzisz z testem włosa to jest tak że jest to tylko i wyłącznie test :) Test który sam w sobie nic nie znaczy ale jeżeli dobrze go odczytamy może nam sporo powiedzieć o stanie ostrza. Ostrz, gól się i porównuj wyniki. Najważniejszym testem jest komfortowe golenie i jedynie tym trzeba się przejmować. Pamiętaj o dobrym polerowaniu brzytwy na pasie, to naprawdę wiele zmienia  ;)

Offline pepo

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Gdańsk/Poznań
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 19, 2017, 10:30:39 »
Zrobiłem sobie wczoraj pastę do polerowania z tlenku chromu. Do garnuszka z wodą wstawiłem słoik, wrzuciłem do niego trochę smalcu i wsypałem tlenek chromu (na oko, coś około 100 gram) po rozpuszczeniu smalcu i rozmieszaniu Cr2O3 dodawałem smalcu aby wypełnić nim prawie cały słoiczek. Gdy wszystko było już rozpuszczone i wymieszane wyjąłem go z wody i zostawiłem żeby się ostudził i wrócił do odpowiedniej konsystencji. Dzisiaj była pierwsza próba, i muszę powiedzieć, że spisuje się bardzo dobrze :) Konsystencja trochę jak pasta bhp, nakładana palcami na kawałek drewna z przyklejoną skórą trochę się jeszcze ogrzewa i łatwo się rozsmarowuje. Nie próbowałem nigdy mieszać tlenku chromu z jakimś olejem, więc porównania nie mam, i raczej już mieć nie będę :P

Co prawda, całość była zrobiona dla trochę innych narzędzi niż brzytwa, ale jak tylko swoją doprowadzę do porządku to też na tym skorzysta :P

Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.