Autor Wątek: Ostrzenie na coticule bez zawiesiny  (Przeczytany 468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: Ostrzenie na coticule bez zawiesiny
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 01, 2023, 11:15:35 »
Vintage Coticule bardziej trafiają do "starszych wyg", bo po za użytkowością, ma się świadomość posiadania przedmiotu dostępnego w sprzedaży lata temu. Dlatego też ceny są o wiele wyższe.
Poza posiadaniem odpowiedniego kamienia, liczy się też technika ostrzącego. Przygotowanie też kamienia. Sam kamyk nie wystarczy.
Mieliśmy przyjemność też wymieniania się brzytwami ostrzonymi przez siebie. I serio są różnice. Nie tyle ostrości, co łagodności/agresywności. Co kto woli.

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 01, 2023, 12:51:46 »
@jaro82 na razie chyba zostanę przy tym co mam, puki co zamówiłem 2 mikroskopy, jeden odeśle
Carson microclip
Apexel mikroskop na telefon niby 200x ponoć w praktyce 20x
Mniej więcej, popatrzyłem na zdjęcia z danych gradacji, i tym się będę sugerował przy ostrzeniu, na razie mi naostrzyllł brzytwę @Mokasyn86

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 01, 2023, 20:10:49 »
@Piotr2142: Gdybyś nie był zadowolony to odeślij oba. Gato Loco posiada mikroskop z linku poniżej. Wiele razy podsyłał fotki na forum. Coś podobnego pewnie na allegro uda się znaleźć.
https://www.amazon.pl/Bezprzewodowy-Mikroskop-fotograficzny-Edukacyjny-Ekwipunek/dp/B09CM9XZMH/
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 02, 2023, 09:38:47 »
Wygląda cacy 😁 cena też spoko, dzięki

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 02, 2023, 15:01:07 »
Mikroskop konieczny nie jest, zwłaszcza na początku drogi ostrzeniowej. Przydaje się by porównać kamienie. Często kupując nowy kamień, możemy go porównać z naszymi dotychczasowymi, i jego działaniem. Kładąc też brzytwę pod innym kątem już mamy inny obraz rys. Mikroskop bardziej do testów, doświadczeń, niż jako niezbędne narzędzie  hmmm Może się zdarzyć, że kamień będzie rysował, a golić brzytwa będzie bardzo dobrze  shave1

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 03, 2023, 09:25:55 »
Wiem przeczytałem już o tym, jednak  ostrze się zmienia po kamieniach, czym wyższa gradacja ma płytsze rysy, ostrze trzeba dobrze ustawić i trochę nim poruszać bo może się wydawać, że po 1000 jest lustro😁