Autor Wątek: Mydło Derby  (Przeczytany 13392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SP3CtRUM

• *
  • Podziękowań: 30
  • \o/ Spec \o/
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Mydło Derby
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 03, 2022, 21:54:45 »

W kwestii mydła Derby - miałem, spróbowałem raz i więcej nie mam zamiaru. Samo mydło ma dobre właściwości (ale znam lepsze i dużo lepsze) goleniowe, nieźle jest też po. Zapach - dla mnie porażka - ale tu gust każdy ma inny. Tylko, za klasykiem, szkoda mi czasu i życia na używanie kiepskich / słabych / średnich produktów.

I tak mnie już od dłuższego czasu mocno intryguje trend, który pojawił się dopiero niedawno w społeczności TG. NIE OBRAŻAJĄC nikogo ale kojarzy mi się on z "dziadowaniem".
Na czym to polega? Ano mocno polecane są, a później wychwalane pod niebiosa dobre ale tanie albo bardzo tanie produkty. I tego to właśnie nie rozumiem.
Przecież społeczeństwo TG to nie ludzie, którzy po prostu w ustalonym rytmie (codziennie, co dwa dni, co tydzień, raz na ruski rok) dokonują beznamiętnej czynności usunięcia nadmiernego owłosienia z twarzy, najlepiej najszybciej i najtaniej.
To pasjonaci, osoby, których golenie rajcuje, którzy się tym interesują, poświęcają swój cenny czas, dla których jest to hobby, przyjemność, rytuał. Czyli coś extra. Coś co nas rozwija, pcha do przodu.
Coś, w co każdy pasjonata nie powinien mieć oporów z inwestowaniem. Czasu, wysiłku ale też i pieniędzy. I własnie tu jest clou. Przecież nie chodzi o to, żeby znaleźć coś co jest TYLKO dobre a tanie.
Chodzi o to, żeby używać rzeczy extra, niekoniecznie najdroższych ale cena nie powinna grać pierwszych skrzypiec.
Rynek mydeł do golenia jest tak szeroki, że każdy członek społeczności TG znajdzie coś dla siebie - coś wyjątkowego, coś co sprawi, że golenie będzie super przyjemnością. I tu każdy aspekt powinien być komplementarny. Mydło do golenia musi mieć extra właściwości - w trakcie golenia, po goleniu. Do tego powinno też pachnieć tak - aby golący się miał z tego pełną przyjemność.
Takie Derby czy Arko - spełniają tylko część z tych atrybutów - dobre właściwości goleniowe. Ale zapach? Tragedia.
I nie mówię od razu, że trzeba kupować mydła za kilkaset złotych. Co więcej - one na 100% nie będą wprostproporcjonalnie lepsze w stosunku do ceny. A takie chyba oczekiwania ma część osób. Jak nie goli 10x lepiej to po co płacić więcej. Ale to nie o to chodzi. Dobrych mydeł jest na pęczki. Tych extra - też sporo. Ale pasjonaci TG szukają już właśnie niuansów, czasami płacąc 2-3x więcej.
I z własnego doświadczenia wiem, że na rynku mydeł do golenia - nie ma aż tak widocznego efektu "metki". Mało jest takich produktów, gdzie płaci się extra za markę (nie mówię, że ich nie ma, bo są - ale nie jest ich wcale tak dużo). Po prostu dobre składniki swoje kosztują.
Jak słyszę achy i ochy przykładowo nad tubką Lidera a potem te same osoby krytykują droższe mydła, że mają część słabszych składników - to niekonsekwencja aż ciśnie się na oczy.
Tubkę Lidera można kupić nawet i za 2 zł. Odliczając koszty - reklamy, opakowania, transportu, dystrybucji, magazynowania, podatków, wynagrodzeń, marży i innych - czasami wielokrotnie naliczanych - wychodzi, że sama zawartość kosztuje pewnie w okolicach kilku groszy. I nikt nie przekona mnie, że 60 gram kremu za powiedzmy 10 groszy może mieć cokolwiek dobrego w składzie. To już nawet odpady często są droższe.

Bardzo fajnie o jakości mydeł do golenia jest napisane na stronie Sebum Gold. Podoba mi się tam jedno stwierdzenie, nieco przeformułowane - czasami nie jest ważne to co jest w składzie (praktycznie na każdym kosmetyku możemy wyczytać o różnych fantastycznych składnikach, często tu na forum cytowane jest, że mydło zawiera taki, taki i jeszcze taki naturalny olejek - szkoda, że nie jest dodane, że ilościowo to czasami na pełne opakowanie to takiego olejku nie jest nawet jedna kropla) - ale to, co nie jest używane w składzie.
Link dla zainteresowanych: https://sebumgold.com/pages/why-our-shaving-soap-is-the-purest-on-the-planet

I podsumowując - fajnie, że są takie mydła jak Derby - z dobrą jakością i niską ceną - ale to wtedy kiedy rzeczywiście nie stać kogoś na zakup nieco lepszego mydła. I nie mówię tu o setkach złotych - bo poniżej stówki mogę wskazać przynajmniej kilkanaście, które biją Derby na głowę. A jak dla kogoś Tradycyjne Golenie to coś więcej niż wspomniane beznamiętne usuwanie owłosienia - a często nawet i hobby - to wydanie 100 zł raz na kilka miesięcy nie jest chyba czymś kosmicznym (np. przy dzisiejszych cenach paliwa - właśnie wróciłem ze stacji gdzie musiałem zatankować do pełna 95 i szczęka mi przy dystrybutorze opadła - kilka dobrych mydeł poszło do baku)

Już kilka razy chciałem przelać to co mi siedziało w głowie na klawiaturę. Nie wiem czy napisałem sensownie. Nie wiem czy ktokolwiek podziela moje zdanie. Nie miałem (jak wspomniałem) na pewno intencji kogokolwiek obrazić - wyraziłem po prostu swoje zdanie. Kłócić się z nikim nie będę, jak ktoś chce hejtować to jego sprawa, jak ktoś skomentować - poczytam inne punkty widzenia.

Peace :)
I jak ktoś uważa, że Derby to świetne mydło - to super. W końcu każdy z nas może mieć własne zdanie - ważne, żeby żyć i postępować zgodnie z sobą :)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2022, 21:02:48 wysłana przez Robson »
"...You can call me SP3CtRUM, you can call me Spectrum, you can call me Spec. You can call me a dirty spec-of-a-bitch, but if you EVER call me Speick again, I'll finish this fight..."

Offline kwasek071

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 11
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 03, 2022, 22:34:01 »
@SP3CtRUM ja tylko chciałbym powiedzieć w jednym zdaniu , w punkt , dzięki .   beer

Offline Grafi

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Kosiarz umysłów
  • Miejsce pobytu: Sopot / wejherowo
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 03, 2022, 22:56:48 »
Spoko rozumiem Spec, i  twój punkt wyjścia i widzenia. Mało, że go nie neguje i nie będę go hejtować to jeszcze uważam, że jest fajny.
Jak będę chciał Trumpf& Hilla lub SV  albo jakiegoś mamuth coś tam to zgadnij kogo będe pytać, Ciebie albo innego szukacza niuansów, (ja tak mam z browarami).
Najdroższe co mam z mydeł to chyba Tabak i Valobra. Ja mam właśnie jazdę na składy i  klasykę. W przypadku tego drugiego odpuszczam trochę składowi.
Masz rację jedni szukają niuansów w mydłach płacąc po 5x więcej i spoko. Ja połykam stare knigi od mydlarstwa jak ciepłe bułeczki,
kto inny będzie kupował drogie w kij mydło z skądś tam, bo coś tam.
Złapałem się za podstawy farmacji, (podstawy emulgatorów , emulgatory pozorne , koloidy) przydatne przy (kręceniu mydeł) i podstawy perfumiarstwa.
Mam tak, że będę drążył, jak coś jest zrobione, do momentu gdy sam się nie nauczę tego robić i to perfekcyjnie.
To jest jakby moja lotka z TG, to czy golę się dziadującym warsem czy mydłem uznanym za najwyższy poziom artyzmu, jest dla mnie 2 rzędne. Maszynką za 30 zł czy 1000zł również.
Ważne, żeby mojej gębie leżało.
Nigdy nie miałem mydła SV. Obiektywnie jest przegadane składem, ale też obiektywnie trzeba przyznać że cholernie trudno jest zrobić dobre mydło przy tak długiej liście składników
przy jednoczesnym praktycznie zerowym udziale konserwantów i stabilizatorów. Chyle czoła poważnie!
I nie ma tu znaczenia których składników jest ile procent, sama ilość jest problematyczna, nie będę nudził dlaczego. Utrzymać najwyższe parametry przy takim dużym składzie łał!
W tym widzę artyzm i kunszt a nie w linii zapachowej czy też tym, że golił się tym jakiś tam król.
To że kupuje tanie lub niestandardowe lub dziwne rzeczy wynika z tego , że je z jakichś powodów lubie.
Jeśli chodzi o warsy, derby inne przmysławki, to klasyka.
Jak chodzi o mydła, rzemieślnicze, składy.
To nie jest dziadowanie mam trochę inną optykę jak chodzi o TG to tylko tyle.
Serdecznie pozdrawiam
Grafi
P: HJM 21P8SGR EJ81SB3521
M: Muhle R41. TOOTH COMB | EJ R35211SR (poległa)| Mercur 39c Slant | W-Lux
K: Lider Classic |Wars Clasic | AS: Bond Export | Korsarz | Arco | Art.Grassa
Mydła różne
Ż: Isana | Polsilver  Astra | Derby premium (są ok)
Nacet | Wilkinson | (złe)
linux user:563627

spartis

« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 03, 2022, 23:08:21 »
@SP3CtRUM Dawno nie było tak obszernego, osobistego wpisu, przy tym dotykającego sedna naszego hobby. Dzięki za to :)
Co do treści - i zgadzam się, i nie zgadzam się... Czyli generalnie jest dobrze ook

Czemu się zgadzam?
Bo co do zasady Twój punkt widzenia jest logiczny. Lepiej jest mieć maksa niż trochę (poruszona kwestia zapachu, ale jak rozumiem nie tylko)

Czemu się nie zgadzam?
A to z racji tego, że nie wszyscy zainteresowani TG musza być jednocześnie dobrze sytuowani materialnie. A nawet jeśli ktoś ma powiedzmy wydzielony 100zł/200zł/500zł/itd. roczny budżet goleniowy nie oznacza, że widzi sens wydawania go w całości/dużej części jeśli na etapie racjonalizacji zakupu wychodzi mu, że np. konkretna decyzja pod względem ekonomicznym się nie opłaca. Kupowane cudo na kiju zwyczajnie blaknie w tym momencie, choćby i w kosmos podczas golenia latało.

Myślę sobie, że ilu nas tyle spojrzeń na TG. I chyba o to chodzi ;)

Yaponcyk

« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 03, 2022, 23:36:29 »
Mam piekielnie czuły i wrażliwy węch, zapach mydła/kremu musi mi siąść od pierwszego niuchnięcia. Ostatnio tubka Floreny poszła w kosz po jednym użyciu, podobny los spotkało Proraso białe i zielone. O Warsie i Liderze to nawet nie wspominam, Kanion też capił.

A ten sztyft Lea to niby taka Hiszpańska marketówka, a spasował mi MEGA. I bez promocji jest po dychu. Piany nie robi zbitej kremówki, ale goli mi się bardzo dobrze.

I biorąc pod uwagę, że używam dzików (10098 oraz 11137) oraz fakt, że zawsze lubię piany mieć na bogato...

...To chyba nie planuję zakupów mydeł po stówie. Do zestawu wypadałoby kupić AS'a z takiej samej linii i już robi się z tego 170-200zł.

A ZA TYLE TO ZAMÓWIĘ SOBIE DZIKA SOCa :) ook Albo pozbieram na stalowe R41. Chyba kwestia priorytetów.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 03, 2022, 23:48:17 »
Hmmm spro się dzieje w tym wątku ;)
Należy uszanować każdego punkt widzenia co nie znaczy, że trzeba się z nim zgadzać. Ja osobiście rozumiem podejście kolegi @SP3CtRUM jednak sam przypuszczalnie nigdy nie pujde tym śladem. Dla mnie TG to taki jedynie dodatek do życia codziennego, żeby nie powiedzieć kaprys. Myślę, że mógłbym sobie pozwolić na mydła z wyższej półki, ale nie widzę w tym szczególnego celu. Równie dobrze mógłbym sobie pozwolić na nowy samochód ale też mnie to nie kręci. Mam natomiast inne plany i aspiracje, które realizuje bo mam nadzieję że zaprocentują w przyszłości mojej lub moich dzieci.
Zatem każdy podąża własnym szlakiem, to że ja kupuję mydło Arko czy Derby a ktoś inny takie SV jakoś mi nie przeszadza i nie czuje się z tego powodu ani gorszy ani lepszy. Też nie czuje, że marnuje czas na takie mydła co więcej pewnie kupując mydła z wyższych półek cenowych czuł bym się właśnie nie swoją. Jak miałabym kasy jak lodu też pewnie ich bym nie kupował, a pieniadze przeznaczył na inne cele.
Natomiast tu na forum zdecydowanie da się odczuć podział na tych bardziej rozrzutnych i mniej. I dopuki ktoś mi nie działa na nerwy i na siłę nie narzuca własnego toku myślenia to mi to za bardzo nieprzeszkadza.
W tradycyjnym goleniu i tu na forum jest chyba miejsce dla wszystkich?
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 04, 2022, 03:02:15 »
Jestem tu dosc dlugo prawie 1000 postow  rotfl Widze w tym jedynie kolejna fale Byla fala na As auchan z podniesionym kciukiem Byla fala na Cosmia Amber breeze Teraz jest Mydlo Derby pierw zachwyt potem znormalnieje potem zgasnie a potem bedzie fala na cos innego i sie kreci  O:-)

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 04, 2022, 05:36:53 »
@SP3CtRUM dzięki za Twój wpis pod którym w 100% się podpisuję.

Jak to bardzo często powtarzam "nie cena nas goli" i uważam że to działa w dwie strony, czyli bardzo dobrze może mnie ogolić maszynka za 30 zł jak i za 2000 zł. Tak samo uważam jeżeli chodzi o mydło/krem czego właśnie przykładem jest np. krem w tubce Auchen który kosztował mnie kiedyś niecałe 2 zł potem coś koło 3 zł. Jego zapach i właściwości są dla mnie najlepsze że wszystkich tych produktów do golenie które możemy kupić bezpośrednio podczas zakupów ziemniaków. To samo jeżeli chodzi o wody czy balsamy po goleniu czego przykładem są nap Bondy których namiętnie używałem mając wiele innych.

I dlatego jak miał bym używać coś co mi np. śmierdzi ale za to ma super właściwości ale za to jest tanie to u mnie jest to nie do przyjęcia. I podobnie, jak bym się miał golić maszynką za 1500 zł a nie pasowała by mi goliłbym się tą za 30 zł

Na koniec - mydło Derby tylko powąchałem i dałem sobie z nim spokój właśnie dla zapachu i choć by było dla mnie najlepsze to parametr jakim jest zapach musi spełniać przynajmniej moje oczekiwania w 20% a to mydło u mnie nie mieści się w skali dodatniej czyli nie ma nawet 0%.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

LuQas

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 04, 2022, 08:55:00 »
Ave

To musi być jakiś rodzaj autyzmu węchowego. Co mi po dobrych właściwościach jak mydło pachnie jak kostka do kibla. Ja nie rozumiem tego zachwytu nad tymi tanimi śmierdzielami.

Yaponcyk

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 04, 2022, 10:44:35 »
Myślę że każdy ma swój gust. Tylko tyle i aż tyle.

Offline Dominik1991

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Rawicz-Bystrzyca Kłodzka
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:14:00 »
@LuQas punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jestem alergikiem (w dużym skrócie uczulenie na wszystko) i przez większą część roku mam nos zapchany (a przez mniejszą część roku mówiąc wprost leci mi z nosa ciurkiem) więc dla mnie w zasadzie cokolwiek co jestem w stanie dość wytraźnie wyniuchać jest przyjemną odmianą od wszechobecnej "nijakości". I dlatego przyznaję się bez bicia, że po prostu lubię ten całkowicie "sztuczny" zapach sztyftu Derby czy kremu Lider (tak samo jak np. naturalny zapach kawy).

Co do przygód z mydłem Derby (jak na razie tylko sztyft) - po pierwotnym zniechęceniu sposobem aplikacji, powróciłem do niego i niestety, chociaż starałbym się na wszystkie możliwe sposoby - złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, zapach mi pasuje, właściwości też (dostatecznie obfita piana z przyzwoitym poślizgiem i nie podrażniająca mnie) a do samej aplikacji też zdążyłem się przyzwyczaić.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 31, 2023, 14:12:55 »
O kur... jaki smród ! Aż oczy szczypią, i głowa boli. Lubię czasem dziwne, kontrowersyjne zapachy, ale tutaj jest bardzo ciężko. A jeszcze się nie goliłem  afrofryz Dzisiaj wieczorem będzie test.

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 29
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 31, 2023, 18:52:27 »
Mokasynku już się podniecilem  rotfl Derby zamówię to jakoś 18 zł leci  :) Napisz jak piana bo one jest na tallow więc może być dobre
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2023, 18:55:16 wysłana przez T800 »

Offline grain

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 31, 2023, 19:09:01 »
Ten kontrowersyjny zapach to co przypomina ? Długo niesprzątaną stajnię ?  rotfl

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 31, 2023, 19:24:02 »
Piana jest bardzo dobra. Fakt, tallow, w Turcji nikt ze zwierzętami nie będzie się pieścił. Poślizg jest bardzo dobry. Mydło bardzo wydajne, twarde. Piany przybywa, i przybywa w miseczce. Wydajność jest bomba. Aleeeeee. (no właśnie  ;D)

Zapach to najczystsza niskobudżetowa chemia - stara pasta BHP do rąk, plus zwietrzały płyn do mycia podłóg, plus odświeżacz do WC na Dworcach Kolejowych w latach 90. Wszystko w zapachu cytrynowym. Plus woda wyciśnięta ze starej mokrej szmaty pani sprzątaczki z szaletu miejskiego. Po otwarciu kubeczka następuje eksplozja i podmuch tego zefiru.

Leszku, wiem, że poprzeczkę wysoko zawieszasz, ale tutaj naprawdę się nie zawiedziesz  rotfl