Autor Wątek: Wątek rowerowy  (Przeczytany 46681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oxen

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Pionki
Odp: Wątek rowerowy
« Odpowiedź #270 dnia: Maja 03, 2023, 01:55:46 »
@jaro82 Tak. Puszcza Kozienicka jest dość rozległa. Na nieszczęście Lasy Państwowe prowadzą na jej terenie masowe wycinki. Do tego stopnia, że po ponad rocznej nieobecności w lesie nie poznaję nawet najbliższych rejonów od miejsca zamieszkania. Panowie, skala wycinki naszych lasów jest niewyobrażalna.  Zieloni biją na alarm w tej sprawie w mediach, ale słabo przebija się to do wiadomości społecznej. Dodatkowe zmiany to komercjalizacja tych terenów. Na prawdę szkoda niektórych miejsc zamienianych teraz w ścieżki posypane kamykami. Puszcza sporo traci na swojej „dzikości” a szkoda. Dłuższy temat więc nie ma co się rozpisywać, ale jak wspomniałeś ogólnie jest gdzie pojeździć :)
Złamanie niestety dotyczyło stawu skokowego i kostki boczek, a implanty na szczęście już usunięte. Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się tym co zostało jeszcze w puszczy. Zapraszam wszystkich, którzy podobnie jak @jaro82 mieli przyjemność pospacerowania w okolicach. Warto odwiedzić między innymi „Królewskie źródła”.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #271 dnia: Maja 03, 2023, 11:30:04 »
@oxen: U mnie też na każdym kroku robią wycinki w pobliskich lasach. Drogi leśne są rozjeżdżone przez ciężki sprzęt i przez to błotniste. Muszę szukać innych bo rower z szosowymi oponami od razu się zakopuje albo uwala ziemią. Znalazłem na mapie Rezerwat Źródło Królewskie a tak w ogóle aplikacja na komórkę mapy.cz i oraz elektroniczna mapa z Compassu to dla mnie podstawa orientacji w terenie :)
« Ostatnia zmiana: Maja 03, 2023, 11:34:26 wysłana przez jaro82 »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Hussar

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 10
  • Miejsce pobytu: Droszków
« Odpowiedź #272 dnia: Maja 03, 2023, 14:47:33 »
Dziś 25km w poszukiwaniu nowych ścieżek. Niestety jedna z moich ulubionych staje się "autostradą" do wywozu drewna  :(. Cóż pozostaje nie załamywać się i szukać nowych.

Ja nie chrapie, Ja śnie że jestem motocyklem

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #273 dnia: Maja 14, 2023, 21:52:59 »
Było kręcone dzisiaj, ale bardziej wśród lasów ze wzlędu na wietrzną pogodę :)

MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Hussar

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 10
  • Miejsce pobytu: Droszków
« Odpowiedź #274 dnia: Maja 22, 2023, 20:43:35 »
Dziś 30 km wokół jeziora
Ja nie chrapie, Ja śnie że jestem motocyklem