Autor Wątek: Wątek rowerowy  (Przeczytany 47886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Poznań
Wątek rowerowy
« dnia: Listopada 14, 2016, 16:36:27 »
Panowie, zapewne wielu z Was jeździ rowerem, a sądząc po niektórych wpisach, dla niektórych jest to coś więcej, niż sporadyczne kręcenie korbą. Jeśli o mnie chodzi, kiedyś byłem fanatycznym rowerzystą, później jakoś tak rower poszedł w kąt, jak pojawił się samochód, dziecko...
Chciałbym trochę reaktywować u siebie tę aktywność, szczególnie, że jak się ostatnio przekonałem, jazda w tych temperaturach jest przyjemniejsza niż latem.
Mam więc na początek pytanie dotyczące lampki przedniej. Zainspirowany przez czytanie wpisów w innym wątku, chciałbym zapytać, jak to jest z jasnością lampki. Ktoś pisał o lapce Convoy S2+  iznalazłem taką na alieexpres:
https://pl.aliexpress.com/item/Convoy-S2-Gray-Cree-XML2-U2-1A-EDC-LED-Flashlight-torch-lantern-lanterna-bike-self-defense/32321202972.html?spm=2114.010208.3.28.D0se90&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10056_10065_10068_10055_10054_10059_10078_10079_10084_10083_10073_10080_10070_10082_10081_10060_423_10061_10052_10062_10050_10051,searchweb201603_1&btsid=aff2d43e-cb55-408c-9de8-87c842542979

Pytanie 1 , jak to jest z tymi lumenami, bo w opisie pojawia się zarówno 490, jak i 6000 lumenów  hmmm
Pytanie 2, jeśli dobrze rozumiem, uchwyt trzeba samemu sobie skombinować/kupić?
Pytanie 3, dlaczego warto kupić tę lampkę, zamiast np takiej:
https://www.cyklotur.com/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-torch-500lm-na-akumulator-prox,537084.html

Będę wdzięczny za poradę i zapraszam do interesujących wpisów na tematy rowerowe  ;)

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
Odp: Wątek rowerowy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2016, 16:50:50 »
Ja na lampkach też się średnio znam ale zależało mi na takiej w której będę mógł korzystać z ogniw 18650 gdyż mam już taką latareczkę korzystająca z tych ogniw. Dodatkowo te ogniwa są dużej mocy więc latarka dłużej na nich poświeci. I dlatego szukałem takiego sprzętu a wiadomym jest że mamy Internet więc znalazłem się na forum "swiatelka.pl" i tam po wpisie lampa na rower znalazłem wpis o właśnie Convoy S2+ ale żeby nie było to takie proste okazało się że ona jest fajna ale dopiero po modyfikacjach a co za tym idzie jej cena robi się znacznie większa. Z tego też powodu stwierdziłem że jeszcze może poczytam opinie z jakiś forów rowerowych (już nie pamiętam jakich) i tam tez dosyć dobrze wyrażano się na jej temat a dodatkowym jej atutem jest/było to iż może nam po prostu służyć jako zwykła latarka i łatwo można ją schować do kieszeni.
No i znowu wróciłem na forum o latarkach a tam znalazłem człowieka "Dariusz70" który te latarki przerabia specjalnie pod rower/jazdę na rowerze. Warto tam zaglądnąć i go poczytać i zobaczyć ilu ludzi jest zadowolonych. Oczywiście są lampki stricte na rower ale one nie będą wielofunkcyjne i już będzie ciężko ją nosić jako latarka która pozwoli nam czegoś poszukać np. w piwnicy więc tutaj trzeba sobie odpowiedzieć czego bardziej potrzebujemy - czy funkcjonalności ale w dobrym wykonaniu i o dobrym działaniu czy czegoś tylko do jednego zadania a co za tym idzie czegoś bezkompromisowego.
Tę latarkę której link umieściłeś to jest dobra latareczka za dobre pieniądze ale jeżeli ma nam służyć do oświetlenia rowerowego to może być problem gdyż strumień światła będzie znacznie węższy niźli takiej po przeróbce. taki wąski strumień pokazuje nam kawałek drogi dosyć mocno oddalony od roweru i bardzo wąsko co w ciemniejszych warunkach jest niebezpieczne bo nie widzimy tego co się dziej bezpośrednio przed naszym przednim kołem.
Ta druga latareczka którą pokazałeś jest dla mnie nie znana więc nic na jej temat nie powiem.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 5
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 14, 2016, 16:58:31 »
E tam, wcale nie trzeba przerabiać Convoya na rower. Taki zwykły S2+ lub S3 starczy, bo świecą wystarczająco szeroko i mocno do miasta. Jeżeli masz zamiar śmigać po całkowitej ciemni to wtedy można jeździć na 2 albo i 3 latarki.

Convoy jest najczęściej polecaną latarką, bo można ją łatwo naprawić, zmodować, wymienić korpus, zmienić moc etc.

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 14, 2016, 17:05:15 »
@Wojtek - a miałeś kiedyś w ręce 2 te Convoye jeden przerobiony a drugi nie i równocześnie nimi się bawiłeś? Bo jeżeli nie to Ci powiem że różnica jest potężna. Ale oczywiście można jeździć na każdej z nich i na wielu innych również. Dodatkowo trzeba przemyśleć czy się chce latarkę na ogniwo 18650 gdyż trzeba do tego własnie te ogniwa no i najważniejsze ładowarkę.
YouTube
INSTAGRAM

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 14, 2016, 17:11:45 »
Nie wątpię, że modowane są lepsze, ale fabryczne śmigają aż miło  :)

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 14, 2016, 17:14:48 »
To prawda i nie podważam Twojego zdania i na pewno będzie znacznie lepsza od jakiś sprzętów za 50 zł w sklepach rowerowych, ale różnica wizualna jest bardzo duża. Kolega już swoją też przerobił po porównaniu więc nie mam jak bo bym nagrał filmik jak to wygląda w rzeczywistości. Ja akurat chciałem coś lepszego więc podjąłem taką decyzję gdyż ta lampka miała być dodatkowym uzupełnieniem lampki czołowej firmy Zebralight więc chciałem żeby nie była znacznie gorsza od niej.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 17:16:28 wysłana przez Pimps »
YouTube
INSTAGRAM

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 14, 2016, 17:20:33 »
Podam link do strony z najprostszym opisem, żeby się trochę zorientować w temacie oświetlenia na rower

http://readme.maven.pl/2014/07/29/zestaw-oswietleniowy-rowerzysty-o-dziwo-z-chin-najlepiej/

Offline Pieter

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 14, 2016, 18:10:29 »
A o co chodzi z tymi lumenami? Tzn mniej więcej wiem co to za jednostka, ale dlaczego taka rozbieżność w opisie?

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 14, 2016, 18:16:30 »
6000 lumen to raczej błąd o jedno zero  :)

Offline kowjack

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Deszczowa wyspa Ireland
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 14, 2016, 18:38:34 »
Mam taka lampke i jestem zadowolony  :) Trelock LS 950

O latarkach od  Dariusza czytalem wiele, i zdecydowana wiekszosc byla  pozytywnych opini, wiec raczej lipy nie bedzie  ;D

Lumeny to jednostka mocy swiatla a luxy to jednostka natezenia swiatla.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 18:41:19 wysłana przez kowjack »
Każdy z nas jest jedyny, niepowtarzalny i kieruje się w życiu powodami niezrozumiałymi dla reszty.

Offline tosiek

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Gdańsk
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 14, 2016, 19:32:21 »
Jeżdże samochodem , rowerem , tramwajem i chodzę pieszo po miescie.  Mam swiadomośc jak mozna sie poczuć, gdy inny użytkownik drogi lekcewazy moje pawa i bezpieczenstwo .
Tak mocnego oswietlenia rowerowego uzywajcie  rozsadnie. Spotkalem na drodze rowerzystę , który  był zapewne wielce rad, iz widzi na  100 metrow do przodu, ale czy był swiadom ,ze wszystkich oslepiał? Natomiast czołówka u rowerzysty na drodze publicznej nie spełnia wymogów KD i mozna dostać mandat.
Rozumiem w terenie, tam swiatła nigdy za dużo.
Pozdrawiam  :)

« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 19:34:11 wysłana przez tosiek »

Offline Marcin.

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 14, 2016, 20:02:54 »
@Pimps zdradzisz jak mocno trzeba potrząsnąć świnką-skarbonką żeby wejść w posiadanie takiego modyfikowanego cuda, jakim chwaliłeś się w wątku aliexpress?

Zrobiłbyś kiedyś przy okazji fotę z zamontowaną latarką na kierownicy żeby mieć orientację jak szeroko i daleko świeci?

Offline Pieter

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 14, 2016, 20:03:26 »
6000 lumen to raczej błąd o jedno zero  :)
ale wtedy też by się nie zgadało (490 vs 600)

@Pimps, podłączam się do pytania Marcina

Offline Wojtek

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 14, 2016, 20:10:34 »
Myślę, że tabelką na samej górze nie ma co się sugerować  hmmm

Latarka do, której link podałeś jest wersją 1050mA. Czyli najsłabszą i całkiem możliwe, że jej max to będzie 490 lumen.

Bardzo polecam sklep banggood.com do zakupu latarek convoy. Jest o wiele czytelniejszy a często na latarki jest 30% zniżki.

I nie bać się akumulatorów z rozbiórki laptopów. Czasem mają lekko mniejszą pojemność (nie zawsze), ale lepiej kupić 2 po 8zł niż oryginały nitecore po 35 zł :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 20:15:03 wysłana przez Wojtek »

Offline piotrekk

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 14, 2016, 20:24:22 »

Convoy s2+ od Dariusza70
Sterownik 3way 2.8A
Dioda 4c XM-L2 Noctigon i reflektor OP

Na focie w lesie na 100% mocy, wrzucone na testy, normalnie używam 30 lub 55% mocy i mam elegancko jasno przed rowerem, strumień skierowany nieco do dołu.

Planuje zakup jeszcze zakup jednej, seryjnej o mniejszej mocy do samochodu bo jakość wykonania jest pierwszorzędna.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka