Autor Wątek: System FAC ulubione ostrza.  (Przeczytany 24737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 37
  • Miejsce pobytu: Polska
Odp: System FAC ulubione ostrza.
« Odpowiedź #45 dnia: Września 17, 2021, 17:05:18 »
ShaveManiac.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą higieną.
Ja co prawda nie używam ostrzy FAC, ale dobra zwykła żyletka starcza mi na conajmniej kilkanaście razy.
Po każdym użyciu wyciągam żyletkę z maszynki, płuczę w gorącej wodzie, strzepuję i po przesmarowaniu olejkiem chowam do papierka.
A przed goleniem spryskuję alkoholem w atomizerze.
Obie te czynności zajmują dosłownie moment.
Nigdy po użyciu żyletki nie miałem żadnych problemów z infekcjami.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2021, 17:16:07 wysłana przez Troip »
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline ShaveManiac

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 17
  • Miejsce pobytu: Bydgoszcz
« Odpowiedź #46 dnia: Września 17, 2021, 17:15:39 »
@JAkub.W rzy razy to niezły wynik jak na tą KAI. Wiem, że ostrza FAC są drogie i każdy che wyciągnąć maks ale czasem nie warto katować skóry. Próbowałeś może najbardziej ostrych super blade feathera one podobno dają radę nawet do 14 goleń!!! Aż jestem w szoku jak to możliwe.

@Troip Przyznaję Ci rację. Ja też czyszczę żyletkę gorącą woda z odrobiną mydła, "oklepuje" ręcznikiem i daję jej wyschnąć. Prawdopobnie jestem przewrażliwiony. A jeśli chodzi o żyletki DE to mam tyle nowości, że kusi mnie by zaraz spróbować nowej ook

ps. do admina - przpraszam za post pod postem
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2021, 17:54:11 wysłana przez Pimps »

Offline Troip

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 37
« Odpowiedź #47 dnia: Września 17, 2021, 17:20:05 »
ShaveManiac
 beer
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline JAkub.W

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: KONIN
« Odpowiedź #48 dnia: Września 17, 2021, 17:20:45 »
@ShaveManiac
Tak próbowałem tylko dwa razy, jest odłożona, zobaczymy ile owa wytrzyma.

Fakt do tanich nie należą, kiedyś mimochodem gdzieś przeczytałem że wytrzymują dłużej niż standardowe DE, Narazie u mnie się to nie sprawdziło Wręcz przeciwnie na kożyść DE

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
« Odpowiedź #49 dnia: Września 17, 2021, 19:22:15 »
Nie jestem super doświadczony przy ostrzach typy FAC ale u mnie wytrzymują min. 10 goleń. A najlepsza żyletka uśmiejecie się bo to Wilkinson wytrzymała 9 goleń ;)
Standardem przy DE jest 3-5 goleń mysle, że przy ostrzach FAC standardem winno być te 10 goleń minimum. 
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #50 dnia: Września 17, 2021, 21:06:21 »
Rozumiem, pytam bo u mnie w maszynce
Jak Narazie KAI Captain Titan Mild dało radę tylko albo aż 3 pełne golenia ( pełne tzn głowa i twarz) i 4 raz tylko głowa twarzy już nie dała rady.

@JAkub.W, Kolega @Pimps wypowiadał się zarówno na jednym, albo więcej swoich filmach oraz na jednym z forumowych spotkań online, że ostrza FAC wytrzymują w jego przypadku znacznie więcej goleń w szawetkach, niż w maszynkach. Może to być kwestia kąta. Jak masz agresywniejsze maszynki FAC, to ostrza mogą się szybciej tępić. Jedno golenie głowy można porównać do 2-3 goleń twarzy.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #51 dnia: Października 03, 2021, 11:22:54 »
Dzisiaj po raz dziesiąty ogoliłem się ostrzem SoftGuard (zarost średnio-miękki, 2-dniowy). Poprzednie odłożyłem do pojemnika na zużyte żyletki po siedmiu goleniach. Muszę przyznać, że nie ciągnęło nadmiernie zarostu, szczególnie wąsa i w okolicach brody. No, trochę się przegoliłem to fakt, ale AS i balsam szybko ukoiły skórę. Ostateczny efekt jest jednak bardzo zadowalający.

Chciałbym skierować swoje pytanie do tych, którzy wykorzystują ostrze FAC "na maksa".
Kiedy sięgacie po nowe ostrze? Przy nadmiernym szarpaniu na "najtrudniejszych" miejscach na twarzy czy może w przypadku jakichś innych objawów?
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2021, 11:24:35 wysłana przez pix »
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline ylid

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Srebrne Miasto
« Odpowiedź #52 dnia: Października 03, 2021, 13:37:04 »
Jak się golisz pod włos pod wąsem to poczujesz, że zaczyna stawiać znacznie większy opór, lub zaczyna ciągnąć, szarpać - wtedy zmieniasz.
Albo jak się golisz co dwa dni to z założenia, niezależnie od utraty ostrości raz w miesiącu, czyli co jakieś 14-15 goleń.

To dość wytrzymałe ostrza i kwestia jest tego rodzaju - kiedy uznasz, że komfort golenia spadł poniżej Twoich oczekiwań. Nie cudzych widzi mi się tylko Twoich oczekiwań. I wtedy zmieniasz. U mnie jest tak jak napisałem powyżej, zależnie czy ostrze jest w maszynce SE, czy w szawetce.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #53 dnia: Października 03, 2021, 15:40:13 »
@ylid: Spróbuję w takim razie dobić do tych 14-15 goleń o ile będą jeszcze w miarę akceptowalne. To może być realne w moim przypadku, gdyż nie mam twardego zarostu. W okolicy ust i brody nie golę się pod włos szawetką. Chyba jeszcze mam za mało wprawy, chociaż niewielkie próby powoli mógłbym zacząć.

MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #54 dnia: Października 03, 2021, 20:37:56 »
@pix, ja jeszcze nie dobiłem maxa żadnym z ostrzy, za dużo ich mam, a na dodatek golę się jeszcze maszynkami. Póki co, najwięcej goleń zaliczone mają FEATHER PROFESSIONAL BLADE oraz FEATHER SOFT GUARD. Oba po 9 goleń, jak właśnie sprawdziłem w moim goleniowym arkuszu excelowym. Oba wciąż laser, jak to określa @LuQas. rock

Tak jak napisał @ylid, zmieniasz wtedy, kiedy TWÓJ komfort golenia spadnie.

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #55 dnia: Października 04, 2021, 06:30:24 »
Co do ostrzy FEATHER SOFT GUARD to wydają mi się one tępe. Ostatnio zmieniłem nawet ostrze na nowe myśląc, że się stępiło. Niestety nowe ostrze, też mi się wydaje być tępe. Może trafiłem na wadliwą serię. Jak wracam do maszynki to mam wrażenie, że maszynka z żyletka płynie. W szawetce muszę się napracować. Moze to takie moje dziwne odczucie, ale jak na razie tę ostrze średnio mi odpowiada :(
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline bartgee

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #56 dnia: Października 04, 2021, 08:15:25 »
@tom106, one tępe nie są, a jedynie podwójna ochrona może sprawiać takie wrażenie. Bardziej drapią, niż szarpią. Trochę się pogoliłeś Soft Guardami.
Proponuję, żebyś wypróbował w kolejności:

FEATHER PROFESSIONAL BLADE
KAI CAPTAIN TITAN MILD PINK

Jeśli będą zbyt agresywne, to złagodzoną wersję tego ostatniego (to samo, tylko z ochroną), czyli:
KAI CAPTAIN TITAN MILD PROTOUCH MG PINK

A następnie tych dwóch:

KAI CAPTAIN BLADE BLUE
FEATHER PROFESSIONAL SUPER BLADE

Ze wszystkich wymienionych dwa pierwsze, o których wspomniałem w tym poście, są moimi ulubionymi.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2021, 08:20:43 wysłana przez bartgee »

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #57 dnia: Października 04, 2021, 08:57:39 »
@tom106: Odczucia podczas golenia po przejściu na Softguardy mogą być na początku nieprzyjemne. Drapanie jest dość dziwnym uczuciem. Ostrza golą z lekkim oporem (szczególnie pod włos) w porównaniu do maszynki, ale niesamowicie skutecznie. Maszynka na żyletki jest cięższa (np 90-100g) i ta masa załatwia sprawę, natomiast szawetce trzeba nadać lekki rozpęd, aby ostrze płynnie i efektywnie cięło. Przyjamniej ja to tak widzę.

Napisz czy masz twardy zarost i po ilu dniach się golisz a także do jakiej maszynki/żyletki chciałbyś wrócić. Jak duży masz staż w goleniu się ostrzami FAC? Dużo może zmienić mydło, które mocniej zmiękczy twardy zarost albo takie dodatkiem z łoju (tallow).
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2021, 09:23:22 wysłana przez pix »

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #58 dnia: Października 04, 2021, 15:35:46 »
@pix wielkiego doswiadczenia w goleniu szawetką nie mam. Jak do tej pory goliłem się łącznie może ze 12 razy. Maszynkami to się gole już wiele lat. Efekty golenia szawetką osiągam bardzo dobre tzn. np w porównaniu do R41 bez wielkiej różnicy. Zarost mam twardy a nawet bardzo twardy i dość gęsty. Gole się przeważnie co 2 dni.
Niestety odczucie tępego narzędzia bardzo mi przeszkadza. Co do żyletki w R41 to używam żyletek derby lub astry zielone. Gole się naprzemiennie i 6 golenie żyletka derby wydaje mi się przyjemniejsze niż 3 golenie szawetką z  Soft Guardami.

@bartgee Tak pewnie będe myślał nad innymi ostrzami. Chciałbym mieć porównanie. Jak na razie przyjemność z golenia szawetką skutecznie niweluje uczucie tępego narzędzia.

Offline Yary

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: środkowa Polska
System FAC ulubione ostrza.
« Odpowiedź #59 dnia: Października 12, 2021, 09:17:20 »
Mogę porównać Feather Soft Guard (5 goleń) oraz KAI Captain Mild (2), czyli wrażenia początkującego.

F ze względu na"grzebień" daje bardziej odległe odczucie w stosunku do zwykłej brzytwy. K jest bardziej ostry, w dwu goleniach się nim zaciąłem, ale z drugiej strony właściwie nie mam podrażnień. F robi poczucie bardziej tępego (choć nie uważam go za tępe, top tylko odczucie IMO) i jednocześnie bardzo bezpiecznego ostrza- i dlatego w pierwszych goleniach miałem tendencję do nadmiernego dociskania szawetki.
Paradoks jest taki, że ostatecznie to z F czuję się bardziej jak z brzytwą, trudniej się dziabnąć i na więcej można sobie pozwolić. Pod względem bezpieczeństwa dla nowicjusza moim zdaniem K jest bliżej szawetki na połówki zwykłych żyletek niż F, a F bliżej bezpieczeństwa brzytwy. A raczej jest bezpieczniejszy od brzytwy!

Na marginesie: przygoda z szawetką na połówki zwykłych żyletek ułatwiła mi co prawda pierwsze golenia brzytwą, ale generalnie uważam to a chybiony kierunek poszukiwań. Każdemu to powiem: chcesz szawetki, idź od razu w system FAC. Szkoda czasu i kasy na zwykle żyletki. One są świetne, ale w maszynkach.

Ciekawe, jak będę odbierał wymienione na początku ostrza, jak już nabiorę doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2021, 19:26:24 wysłana przez Yary »