Autor Wątek: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki  (Przeczytany 321532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blackram

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Łódź
Odp: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki
« Odpowiedź #15 dnia: Września 28, 2012, 19:26:30 »
Dzięki za odpowiedzi ook

Offline reza

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 1
« Odpowiedź #16 dnia: Października 13, 2012, 14:53:42 »
Dla początkujących którzy dopiero zaczynają się golić maszynką na żyletki proponuje obejrzeć filmiki Geofatboy'a na You Tube facet to prawdziwy fachowiec i do tego prowadzi własny sklep internetowy z akcesoriami do golenia. Polecam ten sklep świetna obsługa i fachowa pomoc.

Offline Longfellow

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: Października 15, 2012, 19:01:28 »
Fakt...facet na pewno wie co w trawie piszczy  :)   a zamieszczone przez niego filmy są bardzo dobrym źródłem informacji i dobrych porad...jednak z doświadczenia wiem, że istotną rolę odgrywa też odpowiednia konfiguracja sprzętowa  :P   ja przy żyletkach XXX już myślałem, iż będę musiał na stałe przeprosić się z jednorazówkami bo golenie nimi to była istna droga przez mękę. Aż do momentu, gdy zmieniłem żyletki na inne...
Nie uwierzycie Panowie jak wiele może zdziałać niepozorna zmiana żyletki  shave
Odpowiednia konfiguracja sprzętowa naprawdę potrafi zdziałać cuda...i nie sprawi, że początkujący użytkownicy od razu stracą zapał  ook
"Naj­pewniej­szą oz­naką po­god­nej duszy jest zdol­ność śmiania się z sa­mego siebie. Większości ludzi ta­ki śmiech spra­wia ból."
- Friedrich Nietzsche -

Offline kemot

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #18 dnia: Października 15, 2012, 20:53:50 »
Tak jak Logfellow napisał, nie każda żyletka będzie współgrała ze wszystkimi maszynkami. Nie jeden raz byłem rozczarowany polecanymi żyletkami przez innych. Technika ta sama, maszynka ta sama a po goleniu nie poznawałem swojej własnej twarzy, bo była tak zmasakrowana a przecież człowiek goli się już tradycyjnym sprzętem trochę czasu. W tych momentach mówiłem sobie przed lustrem: "jak dobrze, że ogoliłem się wieczorem". Jeżeli znajdzie się już swój idealny zestaw, to nie ma co kombinować, bo można przekombinować i niesamowicie się rozczarować.

Offline Hattit

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #19 dnia: Października 16, 2012, 09:34:34 »
Najgorszym dla mnie etapem był moment przyłożenia ostrza do twarzy. Nadal nie wiem jak to się prawidłowo powinno robić...

Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem odnoście rozpoczęcia ślizgu po twarzy; przeczytałem post arturro i mówię sobie łał to jest pomysł zacząć od przyłożenia i zmiana kąta. Tylko że źle zrozumiałem/przeczytałem post  shave
No i wyszło coś extra o ile dobrze rozumiem  arturro zaczynasz od przyłożeniado twarzy dolnego grzebienia maszynki i podniesienia rączki? Tak robiłem do tej pory i muszę przyznać że czasami się skrobałem zamiast golić w początkowej fazie ślizgu.
Teraz zainspirowany twoim postem zrobiłem na odwrót tzn przyłożyłem górny grzbiet tak że rączka była pod kątem prostym do twarzy i zacząłem ją opuszczać do momentu zbierania włosa przez ostrze. W ten sposób osiągnąłem minimalny kąt potrzebny do cięcia włosa przez żyletkę. I jak rozumiem tak właśnie powinno być  rotfl
Uśmiałem się bo trzeci raz się golę w ten sposób i trzeci raz bez zacięć które pojawiały się najczęściej właśnie na starcie ślizgu. A już myślałem że ja mam po prostu taką gębę dziwną  :)

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #20 dnia: Października 21, 2012, 12:32:10 »
:)
oczywiście od górnego, sorry jeśli niejasno napisałem O:-)
jak sam zauważyłeś chodzi o "wyczucie" odpowiedniego kąta .

pozdrawiam
a.

Offline pawel8891

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Puławy
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 19, 2012, 10:31:21 »
Hattit z tego co wiem to najmniejszy kąt osiąga się przykładając maszynkę pionowo i delikatnie podnosząc rączkę aż żyletka zacznie zbierać zarost. Ja się tak golę, próbowałem robić tak jak Ty i golenie było strasznie bolesne ale każdy jest inny więc jeśli u Ciebie to działa....

Offline Hattit

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 21, 2012, 12:19:07 »
Paweł chyba nie do końca.
Gdybyś przyłożył tak maszynkę bez grzebienia, albo brzytwę (ostrzem pionowo do twarzy) to byś się paskudnie zaciął.
Ostrze ma włos ścinać a nie skrobać stąd moje podejście, przyłożyć ostrze równolegle do twarzy i zwiększać kąt od 0° do momentu kiedy włos zacznie być ścinany przez ostrze. Wcześniej robiłem dokładnie tak jak ty a ponieważ mam maszynkę z zamkniętym grzebieniem łatwo było przyłożyć ją grzebieniem do skóry nieco unieść i poczuć jak włosy są zdejmowane przez ostrze ale to było skrobanie skóra była podrażniona a czasem były czerwone pręgi, teraz mam już zakodowany kąt i przykładam maszynkę do twarzy w odpowiedni sposób ale zdecydowanie łatwiej mi poszło nauczenie się tego kąta sposobem który opisałem.

pozdrawiam
Adrian

Offline pawel8891

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Puławy
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 22, 2012, 21:01:11 »
Hattit nie będę się spierał bo ekspertem nie jestem. Przed przejściem na maszynkę na żyletki oglądałem sporo filmików na youtube np. użytkownika geofatboy i on goli się właśnie trzymając maszynkę niemal pionowo więc ja sugerując się tym też zacząłem się tak golić. Idąc za twoją radą dzisiaj ogoliłem się stosując się do Twoich rad i muszę powiedzieć że było lepiej niż przypuszczałem mimo że nie uniknąłem kilku zadraśnięć, wydaje mi się że skóra jest mniej podrażniona, podrapana.

Offline Vyborny

• *
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 22, 2012, 22:49:15 »
oglądałem sporo filmików na youtube np. użytkownika geofatboy i on goli się właśnie trzymając maszynkę niemal pionowo więc ja sugerując się tym też zacząłem się tak golić.

Ale zwróć uwagę jaką on musi mieć grubą skórę.

Offline Hattit

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 23, 2012, 14:37:52 »
 beer I świetnie że mogłem pomóc ja ekspertem też nie jestem tyle co wiem to nauczyłem się na swojej facjacie. Jedno ważne spostrzeżenie w niektórych miejscach kąt brania włosa przez ostrze musi być zmieniony ze względu na sposób rośnięcia włosa albo napięcie skóry. Ja staram się skóry nie naciągać ale podczas golenia pod brodą skórę naciągamy podniesieniem głowy i wtedy kąt golenia muszę zmienić bo inaczej się chlastam. Dlatego zachęcam do eksperymentowania oczywiście w granicach rozsądku  ;)

Offline kemot

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 23, 2012, 19:30:10 »
Sceptycznie podchodzę do filmików o tematyce tradycyjne golenie. Już kiedyś wspominałem, że wiele tych filmów jest montowane po wcześniejszym goleniu i późniejsze ruchy maszynką na ogoloną już twarz wyglądają bardzo zachęcająco, ale każdy z nas wie, że to nie takie proste. Aby nie doprowadzać do zacięć i podrażnień, trzeba mieć maszynkę opanowaną jak jazdę na rowerze, żyletka musi być dobrana pod siebie itd.

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 23, 2012, 21:53:55 »
Zasadniczo filmików nie oglądam, ale dorzucę do doświadczeń kemota spostrzeżenie, że na filmikach widuję same gładziuteńkie i regularne facjaty. Taką twarz można golić po ciemku i czymkolwiek. To jak jazda po pustym pasie startowym.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 23, 2012, 23:12:40 »
Witam.

Ech, ludzie to wszystko wypaczą. Aż przykro czytać takie wypowiedzi.

Nic tylko osoby na filmikach (w tym także ja bo popełniłem już takie dwa) golą ogolone twarze tępymi brzytwami albo  maszynkami bez żyletek.

Maciek.

Offline Vyborny

• *
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 23, 2012, 23:57:36 »
(w tym także ja bo popełniłem już takie dwa) golą ogolone twarze tępymi brzytwami albo  maszynkami bez żyletek.

??? ??? ??? Nie wierzę..