Autor Wątek: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki  (Przeczytany 321535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Wenecja
Odp: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 24, 2012, 00:07:37 »
Maciek, nie tak do końca.
Filmów jest mnóstwo. Niektóre wrzucone z ogromnej sympatii do tematu, a inne po to żeby zaistnieć. O ile te pierwsze są nieoszukane i kształcące, o tyle te drugie są jakby puste i nastawione na wzbudzenie podziwu dla autora.
Trzeba je we własnej głowie przefiltrować, bo można sobie zrobić krzywdę. Myślę, że dobrze, że kemot zwraca uwagę, żeby rozsądnie podchodzić do tego, co się ogląda. A zupełnie nie rozumię, dlaczego bierzesz jego wpis do siebie, skoro wyraźnie na Twoich filmach widać było przepisową szczecinę.
Co do gładkości cery, to nie widziałem filmu z osobą o cerze innej niż idealna, lub prawie idealna. Nie jest to przecież stwierdzenie obraźliwe. A taką twarz goli się znacznie łatwiej niż nieregularną. Gdybym ja golił się w Twoim tępie i Twoją techniką to bym wyglądał jak zombi.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 24, 2012, 14:56:31 »
Witam.

Pomijając powody z jakich te filmiki są nakręcone  nie można im odmówić walorów edukacyjnych. Gdyby nie one wiele osób nie wiedziałoby jak zacząć przygodę z tradycyjnym goleniem. Nawet osoby które już opanowały technikę zawsze mogą nauczyć się czegoś nowego. Moim zdaniem należy to docenić a nie doszukiwać się jakiegoś drugiego dna.

Maciek.

Offline reza

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 1
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 24, 2012, 15:04:46 »
Niektórzy jak Geofatboy testuje wszystkie nowe wyroby ze swojego sklepu i je recenzuje a to jest całkiem przydatne dla kupującego

Offline marada

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 24, 2012, 16:28:12 »
Zgadzam się, że filmiki np. Mantica są bardzo edukacyjne jednak nie można żywcem techniki golenia tam prezentowanej przenosić na swoją twarz. Ja tak na początku próbowałem i mało brakowało abym przygody z tradycyjnym goleniem nie zakończył po paru bardzo krwawych próbach. Po prostu każdy ma inną twarz, cerę, zarost etc. Trzeba jednak wypracować optymalną, swoją technikę golenia i wtedy sprawia to frajdę shave
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2012, 16:49:23 wysłana przez marada »
pozdrawiam
Marek

Offline Grzes85

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 24, 2012, 16:44:52 »
Więc zawsze mówię każdy z nas jest inny. Jedynie można podzielić się swoją wiedzą doświadczenie, ale nie koniecznie może to u Ciebie pasować.

Offline gombrowitch

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 24, 2012, 22:31:26 »
Niektórzy jak Geofatboy testuje wszystkie nowe wyroby ze swojego sklepu i je recenzuje a to jest całkiem przydatne dla kupującego

Ale budzi podejrzenia co do obiektywizmu autora.
Rockwell 6c, Merkur Progress, Muhle R41, Muhle R39
Pędzle Omega - Syntetyk i dziki. Był Kozłowski borsuk, Semogue dzik

Offline cudny90

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Zagórze/Kraków
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:36:09 »
Cześć, no więc jestem po dzisiejszym goleniu. Miałem przerwę od soboty. Jest lepiej :)

Goliłem się w letniej wodzie, zastosowałem żyletki isana, w zasadzie nie mam podrażnień w ogóle. Są ze 3 nieduże zacięcia, ale podrażnień (w sensie czerwona twarz, czy jakieś krostki czerwone itp.) w ogóle nie mam. Zrobiłem 3 przejścia z włosem. Tak się smyrałem, że po pierwszym przejściu prawie w ogóle się nie ogoliłem.

Mam natomiast pytanie do Was o kąt pod jakim należy się golić. Tzn wiele razy czytałem "zbyt agresywny kąt", tylko o jaki kąt chodzi i co to jest golenie agresywne. Zrobiłem 2 rysunki. Czerwona linia to jest żyletka (mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi na tych rysunkach).
1. Kąt między rączką maszynki, a powierzchnią twarzy większy
2. Kąt między rączką maszynki, a powierzchnią twarzy mniejszy

Który jest agresywny, którym ja się powinienem golić? Wg mnie tak jak na rys. 1, ale wolę się upewnić :)

Pozdrawiam
 beer
Edwin Jagger DE89, Taylor of Old Bond Street Sandalwood, pędzel Balea borsuk, żyletki Perma Sharp, Astra

Lewy

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:52:47 »
Na drugim rysunku jest agresywny kąt golenia.
Co jest lepsze? Samemu trzeba znależć złoty środek. Zbyt łagodny - będzie skakać i ciągnąć zarost. Zbyt agresywny - będzie podrażniać.
Musisz teraz sam zdobyć doświadczenie i wypracować metodę.

Offline ultima

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Irl.
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:54:45 »
Jak tak patrze, to ja sie gole ustawieniem nr 2 i uwazam ze jest to optymalne ustawienie, zeby sie ogolic, a nie pociac. Przy ustawieniu nr 1 maszynka chyba nie zbieralaby zarostu...

Offline SergeG

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun...
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 11, 2013, 23:44:49 »
Ja też raczej golę się jak na drugim obrazku, ale to jest właśnie agresywny kąt.
MnŻ: iKon OSS P: New Forest Tubby 2 Super Badger Two Band, Mühle 33K256
Ż: KAI, Astra Superior Platinum, Feather M: Mitchell's Wool Fat, Kent, Proraso
EDT: Dior Eau Sauvage

Offline Szabas

• Stały bywalec.
  • S.B.J.
  • Miejsce pobytu: Lubin
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 12, 2013, 01:51:08 »
Cudny, kąt natarcia to jeden parametr, ale ważniejszy jest moim zdaniem nacisk jaki wywierasz.
Im on będzie delikatniejszy na początku - tym straty mniejsze.
Tak sądzę, bo doświadczam tego na sobie.
Bez tzw "czuja" rysunki i regułki niewiele pomogą.

Powodzenia i przyjemności z shave, jak to tutaj zwykli mawiać. :)
Nigdy nie mów sobie, że to koniec. W murze, zawsze luźna cegła jest.
<Perfect>

Offline derazor

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Szczecin
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 12, 2013, 15:04:17 »
Co do tych obrazków, uważam że optymalny kąt byłby gdzieś pomiędzy 1 a 2. Tutaj bardzo dobrze jest pokazane jak to powinno wyglądać na przykładzie Merkura 34C :
 http://wiki.badgerandblade.com/Blade_Angle
 Na samym dole są zdjęcia, z czego prawidłowy kąt przedstawiono na zdjęciu nr 6.

Zgodzę się jednak z przedmówcą, że kąt najlepiej wyczuć na własnej twarzy, tym bardziej że w każdej maszynce będzie się różnił, różne części i krzywizna twarzy również wymagają ciągłej zmiany kąta.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2013, 15:20:15 wysłana przez derazor »

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 12, 2013, 16:46:03 »
z golenia brzytwą mam takie wnioski, ze im mniejszy kąt tym lepiej dla łagodności golenia. Najlepiej dobrać sobie najmniejszy możliwy kąt w którym ostrze goli - a im jest ono ostrzejsze tym mniejszy kąt jest potrzebny.

Offline oski

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 12, 2013, 20:54:46 »
Stosuję kąt zbliżony do rysunku nr 2. Myślę, że to jest agresywnie, jednak się nie podrażniam.

Offline kiełek

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 17, 2013, 10:29:44 »
Chyba muszę zmienić kąt golenia :/ do tej pory jakoś się nad tym nie zastanawiałem nad tym, ale widzę, że ma to dość duże znaczenie. Bliżej mi było do kąta z obrazka 1 i pewnie dlatego mam takie podrażnienia skóry  :(