Autor Wątek: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki  (Przeczytany 321535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloodcat

• *
  • Podziękowań: 8
  • I used to be schizophrenic, but we're fine now.
Odp: Prawidłowa technika golenia maszynką na żyletki
« Odpowiedź #270 dnia: Lipca 29, 2022, 23:30:50 »
Myślisz, że nie próbowałem...? Fajnie było, ale wygrała wygoda. Mimo to, nie biorę jej honoru, bo nie nauczyłem się jej wystarczająco dobrze, aby dawała mi wystarczający komfort golenia.
Myślę, Kwasek, że w temacie o technice golenia maszynkami nie będziemy agitować tego narzędzia ; ) .
Ośmiel się być mądrym.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #271 dnia: Lipca 30, 2022, 08:17:37 »
Wydaje mi się, że w goleniu maszynkami jest kilka etapów. Wpierw chcemy nauczyć się golić MNŻ, potem chcemy nauczyć się osiągać PN i szukamy optymalnej maszynki, żyletki, techniki i eksperymentujemy. Potem przychodzi etap utrwalenia osiągniętych nawyków. Natomiast na końcu, już jako doświadczeni (u jednych wcześniej u innych później) szukamy rozwiązania komfortowego do codziennego golenia (mniej agresywnej maszynki) kosztem idealnej PN bo już wiemy, że to co zostanie po goleniu po półgodziny i tak się schowa, więc poco się katować. Czyli poprostu życie etap: Odkrywcy- buntownika- wstępnego ustatkowania się, aż po etap doświadczonego człowieka, który wie o co w tym wszystkim chodzi ;)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #272 dnia: Lipca 30, 2022, 09:08:31 »
Bardzo dobrze podsumowałeś @tom106  ook Gdybym miał się golić codziennie to po pewnym czasie zacząłbym szukać jakiegoś kompromisu, aby zaoszczędzić cenne minuty. Golenie i mycie to w moim przypadku niecała godzina ??? No i nie trzeba tak gładkości pilnować, bo i tak za dobę znowu będzie golone.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #273 dnia: Lipca 30, 2022, 10:14:26 »
@tom106 Ostatnie zdanie  beer

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #274 dnia: Lipca 30, 2022, 10:18:14 »
tom106.
Ciekawa teza.
Ja golę się niezmiennie co drugi dzień, ponieważ po goleniu na PN na drugi dzień nie ma co golić.
Między innymi dlatego dążyłem, zarówno do dopracowania techniki jak i do znalezienia odpowiednio skutecznego narzędzia.
Ponieważ dobre narzędzie również jest bardzo ważne.

I tak przerobiłem parę kg różnych maszynek
I niestety nie znalazłem żadnej seryjnie wyprodukowanej która łączyłaby skuteczność z akceptowalnym komfortem.

Po tych komfortowych zarost odrastał szybciej, zaś te skuteczne powodowały różnego rodzaju dyskomfort na twarzy podczas golenia.
Niektóre też miały problemy z równym ułożeniem żyletki, czy niewygodne w trzymaniu uchwyty.

Więc zamiast kupować coraz to nowe maszynki, poszedłem inną drogą, i posiłkując się różnymi zagranicznymi forami postanowiłem sam złożyć idealną dla siebie maszynkę.
I tak powstały Yatipy, i MR41 które golą mnie po prostu fantastycznie.
Czyli nie tylko skutecznie, na PN (zarost po nich odrasta mi najwolniej) ale jednocześnie o akceptowalnym dla mnie komforcie.
Są to maszynki zbudowane na bazie Yaqi Mellon, Fatipa, i Muhle R41.

Dlaczego właśnie te maszynki wybrałem do stworzenia własnej maszynki?

Otóż dlatego że ich budowa umożliwia najbardziej skuteczne golenie, ale ich wady dyskwalifikowały je w swojej oryginalnej postaci

W przypadku Fatipa OC i CC, oraz Muhle R41 zastosowanie przeze mnie otwartej i węższej czapki z ząbkami zdziałało cuda.

Dlaczego czapka Mellon?
Otóż głowica Yaqi Mellon jest wzorowana na unikalnej maszynce z otwartą ząbkowaną czapką pod nazwą "Grand shave king self lubricating" która została wynaleziona i opatentowana w 1945 przez Josepha M. Mellona.
I była znana jako „samosmarująca maszynka do golenia”, ponieważ głowica maszynki przez szczelinową otwartą czapkę z ząbkami, zatrzymywała między nimi wodę oraz pianę tworząc poduszkę z piany, co zmniejszało odczucie agresji na skórze podczas golenia.

Firma Yaqi jako pierwsza zauważyła niezwykłość tej czapki
I najpierw założyła ją do grzebienia średnio łagodnej scalloped i tak powstała agresywna głowica "Beast"
A następnie do łagodniejszej głowicy Cobbled tworząc "Mellon Cob"

Ja z kolei użyłem czapki Mellon do grzebieni Fatipa i Muhle R41.
Czemu wybrałem akurat te maszynki?
Ponieważ moim zdaniem miały największy potencjał, a ich problem był tylko w czapce.
Czapka Fatipa potrafi mieć takie luzy, że żyletka często układa się krzywo i trzeba ją ręcznie prostować, poza tym przez swoją szerokość w modelu testina gentile pogarsza skuteczność maszynki.
Zaś Muhle R41 skrobie nieprzyjemnie podczas golenia pod włos.
Założenie Czapki Mellon wyeliminowało wszystkie wady.
Dodało również uroku.
Moim zdaniem teraz to nie tylko niezwykle skuteczne, ale również i piękne maszynki.

« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2022, 08:50:34 wysłana przez Troip »
Have A Great Shave, Have A Great Day!

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
« Odpowiedź #275 dnia: Lipca 30, 2022, 11:26:18 »
@Troip o MR41 jeszcze nie słyszałem ;) może któryś z kolegów @japurek czy @bartgee a może ktoś jeszcze z osób nagrywających ją zaprezentuje na swoim kanale, byłoby ciekawie. Myślę, że wyeliminowanie efektu skrobania z R41 bardzo wielu osobom dałoby możliwość korzystania z R41. Dla mnie wydaje się, że Parkiet 99R będzie podstawową maszynka do golenia. Nigdy nie przepadałem za maszynkami TTO, ale do codziennego użytku mogą być bardzo wygodne.
Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2022, 11:31:01 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #276 dnia: Lipca 30, 2022, 12:16:04 »
tom106.
Masz rację, zlikwidowanie efektu skrobania sprawiło, że MR41 sunie teraz gładko po twarzy z taką samą skutecznością jak R41.  ook

A czy ktoś będzie chciał skorzystać z tego patentu?
To już zależy od forumowiczów.  ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2022, 08:55:37 wysłana przez Troip »

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #277 dnia: Lipca 30, 2022, 13:27:24 »
@Troip: Jak dla Ciebie się różnią Yatip i MR41 pod względem skuteczności i agresywności?
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #278 dnia: Lipca 30, 2022, 13:35:21 »
jaro82.
Pod względem skuteczności golenia Yatip open head (CC)
I MR41 bardzo podobnie.
Po MR41 zarost odrasta nieco wolniej.

Pod względem komfortu?
Yatip open head jest nieco przyjemniejszy na twarzy, zęby z grzebienia MR41 są bardziej ostre.
Ale nie, nieprzyjemne.

A żyletkę?
Może odrobinę bardziej czuć w MR41.
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2022, 13:42:48 wysłana przez Troip »

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #279 dnia: Lipca 30, 2022, 14:15:48 »
@Troip: Ok, dzięki. Potrzebna jest głowica Yaqi mellon a nie mellon-cob, prawda?

Offline Troip

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #280 dnia: Lipca 30, 2022, 14:19:01 »
jaro82.
Mellon cob też się nada.  ook
Obie mają tą samą czapkę.