Autor Wątek: Problem z goleniem pod włos - przeskakująca maszynka?  (Przeczytany 3769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
Odp: Problem z goleniem pod włos - przeskakująca maszynka?
« Odpowiedź #15 dnia: Października 21, 2021, 18:30:45 »
@jezior, tak jak napisali Koledzy, zbyt dużo zmiennych. Podpisuję się pod tym co napisali.

Chciałbym zwrócić uwagę na trzy rzeczy:

1. KAI i R41 to bardzo odważne połączenie, jak napisał @pix. Ta żyletka jest nieco szersza niż inne żyletki, przez co bardziej wystaje z maszynki. Spróbuj innych żyletek, tak jak radzili Koledzy. A jakich, nie napiszę. Tu musisz sam poeksperymentować. W R41 sprawdzają mi się łagodniejsze żyletki, takiej jak ASTRA SUPERIOR PLATINUM, GILLETTE PLATINUM i DERBY PREMIUM. Czy one sprawdzą się u Ciebie? Nie wiem.

2. Golenie pod włos jest znacznie przyjemniejsze, im bardziej skrócimy zarost w uprzednich przejściach. Piszesz, że robisz tylko dwa przejścia. Ja odkryłem, że mało którą maszynką mogę się komfortowo i bez podrażnień ogolić tylko w dwóch przejściach (z włosem i pod włos). Jeśli zrobię pośrednie przejście w poprzek włosa, to golenie pod włos jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

3. Stosowanie techniki "riding the cap", czyli po polsku "jazda na czapce" w przejściu pod włos. @Artisso Ci o niej napisał. Polega ona na zmniejszeniu kąta żyletki. Rączkę trzymasz prostopadle do powierzchni skóry, zaczynasz wykonywać ruchy jakbyś chciał zacząć golić i z każdym przejazdem czapki po skórze coraz bardziej przechylasz rączkę w stronę twarzy, aż poczujesz i usłyszysz, że żyletka zaczyna zbierać zarost. I to będzie ten właściwy kąt dla tej techniki.

Możesz to obejrzeć u mnie na tym filmie (od 26:18):

« Ostatnia zmiana: Października 21, 2021, 19:08:38 wysłana przez bartgee »

Offline jezior

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #16 dnia: Października 21, 2021, 18:59:56 »
Dziękuję za wszystkie rady. Prawda jest taka, że wracam do golenia po zapuszczaniu brody co często mi się zdarza więc potrzebuje czasu. Goliłem się r41 z nadzieją, że wrastające włoski mniej będą mnie nękać. Mimo wszystko miałem ten problem bardzo długi czas i r41 wcale mnie nie wyleczyła a poprawienie kondycji skóry twarzy. Dzięki za odpowiedzi  shave1

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
« Odpowiedź #17 dnia: Października 21, 2021, 19:03:20 »

Offline kolendziak1

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Niemcy
« Odpowiedź #18 dnia: Października 21, 2021, 19:36:34 »
@jezior Sam borykam się od dłuższego czasu z wrastającymi włoskami. Zapraszam do wątku z tym tematem. Wiele rozwiązań - może któreś sprawdzi się u Ciebie. U mnie niezależnie od sprzętu najważniejszy okazał się AS. :)
Jakbym nie chciał się golić do PN to jechałbym elektrykiem.