Autor Wątek: Jak w prosty sposób zwiększyć agresywność maszynki - metoda podkładek (shims)  (Przeczytany 118993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

king_emes

U mnie też się nie sprawdziło. Próbowałem w Wilkinsonie, Nacecie i Edwinie. Mniej komfortowe golenie, skuteczność taka sama jak bez podkładek.

Offline Łapacz z Sacramento

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
Odkopuję temat, żeby nowi koledzy nie przegapili,
że można sobie praktycznie beznakładowo poeksperymentować.
Przy okazji podpowiadam że warto sobie ucywilizować,
pozaokrąglać krawędzie, tak te powstałe przy obcinaniu, jak i wszystkie pozostałe,
łącznie z tymi w wewnętrznej szczelinie, nie ma wtedy problemu z myciem podkładki.
nieźle się do tego nadaje kamień do brzytwy czy papier wodny,
Jeśli idzie o estetykę, to fajnie się prezentuje podkładka zrobiona z KAI,
przez to że nie ma nadruków wygląda bardziej wielorazowo.
Dochodzę do wniosku, że korzyść podkładki polega nie tylko
na zwiększeniu szczeliny między deklem a grzebieniem,
ale i (może nawet większa) na zwiększeniu sztywności żyletki,
poprzez jej dodatkowe podparcie prawie do samej krawędzi...

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Podwiesiłem ten wątek.  Teraz już nikomu chyba nie umknie :)

Maciek.

Offline Wolfik

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Opatów
Trzeba by dodac jeszcze wyniki doswiadczen odnosnie zwiekszania ogresywnosci. No bo dodajac podkladki robimy sobie domowego np merkur-a progress-a a to nie to samo co np r41 gdzie kat wygiecia zyletki jest zupelnie inny oraz ekspozycja/wystawanie ostrza zyletki po za glowice jest inna. Na pewno agresywnosc r41 jest inna niz max rozkrecony progress czy r89 z 5 -cioma podkladkami

mayki

Odkopuje temat bo dzisiaj zrobiłem fajna podkładkę z plastiku i chciałbym pokazać jak to fajnie wygląda i może kogoś zainspiruje.
Za materiał posłużyła mi stara karta podarunkowa z em.....
Wcześniej zrobiłem podkładkę z żyletki i tylko odrysowałem na plastikowej karcie wzór który wyciąłem.

Dziury popostu wypaliłem rozgrzewając nożyczki.

Potem pilniczkiem do paznokci wygładziłem boki i rogi.

Moim zdaniem przewaga nad innymi podkładkami z żyletek jest taka że nie będzie rdzewiec nie trzeba wycinać wielu żyletek tylko raz i jest znacznie bezpieczniejsze.

Za przykład posłuży mi maszynka R89 bez podkładki

A tutaj z podkładką

Jak widać ekspozycja żyletki znacznie wzrosła nie będzie skakać bo z góry przytrzymuje dekielek a z dołu twardy plastik co jest kolejną zaletą.

Offline Bloodcat

• *
  • Podziękowań: 8
  • I used to be schizophrenic, but we're fine now.
Trochę się boję, że przedobrzyłeś. Rozumiem, żyletkę albo dwie, blaszki są dosyć elastyczne i mogą położyć się na głowicy, zgodnie z kątem który wymyślił twórca. W tym wypadku, dodajesz kawał plastiku, który opiera się sztywno na głowicy, a żyletkę wygina tyko daszek. W konstrukcji maszynki, nie tylko odległość od grzebienia ma znaczenie. Może, gdybyś trochę zeszlifował kąty tego plastiku, to miałby to sens. Jednak czy uda się osiągnąć taką samą precyzję z dwóch stron, wątpię.
Ośmiel się być mądrym.

Offline marco

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Kraków
A czy grubość tego plastiku nie będzie większa niż  2 żyletki?
@mayki , będziesz próbował się tym golić?
Miłego dnia!

mayki

Ta plastikowa podkładka się ładnie wycina, a jej grubość jest większa od dwóch zyletek myślę że nawet większa niż trzy.
I tak zaraz idę się tym ogolić.
Jak przeżyje napiszę jak było.

Offline marco

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Kraków
Więcej niż 3 żyletki?
Odważny jesteś.  Napisz koniecznie jak wrażenia.
Miłego dnia!

mayki

A więc żyje, jedna mała kropelka krwi więc nie tak źle.
Ogólnie myślę że można ją nazwać R40 dwa przejścia PN zero podrażnień wymaga szacunku, o wiele bardziej czuć żyletke na twarzy. Jedno co musiałem zmienić to kont przełożenia maszynki, po goleniu poszedł ałun trochę zaszczypało ale tak w normie potem Brutal przyjemnie poszczypał. Naprawdę fajne golenie polecam.

Offline TheMarco

• Stały bywalec.
Odp: Jak w prosty sposób zwiększyć agresywność maszynki - metoda podkładek (shims)
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 26, 2016, 10:44:52 »
Kilka dni temu poszło golenie z 2 podkładkami, to jednak ciut trochę za mało i zbyt delikatnie, dalej wymaga sporo poprawek tak jak bez (EJ z głowicą 89, Astra SP).

Dziś poszło golenie z 5 podkładkami, na tym samym zestawie (zero zacięć). Pod włosy Astry już miały problem, największy pod nosem. Dużo szybciej można uzyskać PN, przy mniejszej ilości poprawek. Jednak tak jak @ mayki pisał trzeba bardzo uważać, nie dociskać maszynki.

2 przejścia z poprawkami w obu przypadkach.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2016, 20:45:34 wysłana przez TheMarco »
After shave only own production with rose hydrolate or lavender hydrolate (for junk from store shelves, thank you).

Offline Mondi

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Rybnik
Odp: Jak w prosty sposób zwiększyć agresywność maszynki - metoda podkładek (shims)
« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 18, 2018, 09:27:16 »
Podbijam temat, żeby nowi użytkownicy (tacy jak ja, który temat odkopał dopiero wczoraj, czyli po miesiącu tradycyjnego golenia hmmm ) na pewno mogli go przeczytać!
Do tej pory miałem niewielkie - ale jednak - problemy z goleniem: niedogolone miejsca, bo pod włos zarost schodził razem ze skórą, sporo podrażnień i sporadyczne zacięcia.
Dziś, tj. 18.11.2018 (ważna data) po raz pierwszy w moim EJ DE89 zastosowałem podkładkę pod świeżą Astrę SP. Ludzie, cud. Tak przyjemnego golenia jeszcze nie miałem. Włosy schodziły z twarzy przynajmniej o połowę łatwiej niż do tej pory. Co najważniejsze na brodzie i wąsach wystarczyły dwa przejścia w poprzek zamiast ostatniego pod włos, żeby być idealnie gładkim w tych miejscach. Mimo teoretycznego zwiększenia agresywności maszynki mam mniej podrażnień, a ałun zapiekł w mniejszej liczbie miejsc. Przy moim układzie, gęstości i twardości zarostu golenie pod włos było bolesne, DE89 bez podkładek potrafił nawet podskakiwać tam, gdzie zarost mam naprawdę betonowy. Z podkładką maszynka radziła sobie o wiele lepiej :)
Żeby nie było tak kolorowo, to zaznaczam i uprzedzam, że trzeba pilnować kąta golenia, bo ja zapomniałem się na żuchwie i okolicy jabłka Adama i skóra naprawdę dostała tam popalić. Póki co zastosowałem jedynie jedną podkładkę, co już było odczuwalne. Ogoliłem na gładko wszystkie newralgiczne dla mnie miejsca z wyjątkiem szyi zaraz pod brodą, więc jutro spróbuję zastosować drugą podkładkę i na pewno zdam relację  ook

PS. Pytanie do doświadczonych. Czy stosowanie 1,2,3 podkładek w jakikolwiek sposób niszczy/uszkadza Mnż? Wydaje się, że nie ma jak, ale jestem z tych co jednak wolą zapytać  ::)

Offline Oponek

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Obrzeża wszechświata
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 18, 2018, 10:07:33 »
Jest to jakiś sposób, ja kupiłem po prostu Rockwell 6s.

Offline Mondi

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Rybnik
« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 18, 2018, 10:21:11 »
@Oponek
Sam teraz myślę o nowej maszynce lub głowicy. Metoda z podkładkami to jednak świetny sposób na przekonanie się czy bardziej agresywna maszynka będzie czymś dla nas bez wydawania fortuny w ciemno ;)

Offline Oponek

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Obrzeża wszechświata
« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 18, 2018, 11:13:43 »
Są takie chińskie regulowane maszynki, bardzo tanie. To podobno podróbki jakiegoś Mercura gdzieś tu o nich czytałem, może na początek warto zobaczyć? Mają regulację.