Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 146375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1170 dnia: Stycznia 29, 2023, 14:40:05 »
Na sam koniec opłukaj dobrze kamień, opłukaj dobrze brzytwę. Żeby pozbyć się wszystkich kryształków dookoła. I wtedy sama woda, leciutko, powoli, ale nie za wolno, delikatnie. Żółcień jest dobry, tylko nie może być nigdzie ani śladu po zawiesinie, żeby dobrze sfiniszować.

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Alicante
« Odpowiedź #1171 dnia: Stycznia 29, 2023, 16:28:31 »
Stara brzytwa Brand Solingen Extra Full Hollow w rzeźbionych,  celuloidowych okładkach, odświeżona dzisiaj na Shaptonie Pro 8k i 12k, wykończona na  Black Shadow. Wieczorem będzie testowe golenie  :)

Be happy! It drives the people crazy ;)

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1172 dnia: Stycznia 30, 2023, 15:05:08 »
Brzytwa po dziadku (odnowiona przez @mar79 ) na Coti. Puma już naostrzona, jeszcze ta została. Aż szkoda brudzić.

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1173 dnia: Lutego 05, 2023, 16:09:10 »
Kolejne niedzielne ostrzenie - dzisiaj wygrzebałem swoją pierwszą brzytwę, a także jedną z najtańszych: chineczkę 6/8" o szlifie 1/2 mało znanej marki Sharonds. Sprawuje mi się lepiej niż Gold Dollary, tak w ostrzeniu jak i w użytkowaniu. Wygląda też nie najgorzej. Mam do niej szczególny sentyment, bo stawiałem z nią pierwsze kroki w ostrzeniu. Wciąż jednak pozostaje cała, zdrowa i działająca - nie udało mi się jej zepsuć  ;D

Odpoczywała sobie naoliwiona ponad rok, a dzisiaj przeciągnąłem ją przez kamień La Lune - najpierw z cienką zawiesiną, a potem na czystej wodzie (50 + 250x), następnie z gliceryną (200x), później na wiosełku ze skórą i tlenkiem chromu (również przez jakiś czas tego nie robiłem) i na koniec - na pasach: parcianym po ostrzeniu i kolejno na trzech skórzanych o malejącej gradacji. Teraz tnie włos z mojej brody w powietrzu bez nacisku i goli przedramię pół centymetra od skóry jak szalona.
Wygląda to obiecująco - jutro ją wypróbuję badger12

Jeszcze kilka fotek KT po poszczególnych etapach ostrzenia:

1 - delikatna zawiesina 50x
2 - czysta woda 250x
3 - gliceryna 200x
4 - tlenek chromu (100x) i czysta skóra

Wiem, że nie bardzo mam się czym chwalić, bo KT jest porysowana - ale to głębokie rysy jeszcze z okresu nauki ostrzenia. Nie widać bijącego w oczy blasku, ale ostrość wydaje się być zadowalająca i to jest dla mnie priorytet. 
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 16:50:04 wysłana przez Gato Loco »

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1174 dnia: Lutego 05, 2023, 16:46:54 »
Ja z kolei przygotowuję Czarnego Kota dla @tom106 w celach wymianowych krawędzi. Coticule. Potem chwila na goły jeans. Potem Luxor 0,1 mikrona na deseczce balsowej. Potem chwila na czystej skórze. Trzeciego w swojej kolejce nominuję ostrzyciela @japurek w celach wymianowych. Ale to jakoś może być za miesiąc.

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1175 dnia: Lutego 05, 2023, 18:10:00 »
@Mokasyn86 szykuj, szykuj  8)  Mam nadzieje, że jeszcze z tydzień i odkopie się z zaległości. Ostatni tydzień dosłownie wyjęty z życiorysu i ten lepszy nie będzie. W pierwszej kolejności chciałbym wtedy przygotować brzytwę na Rozsutecu dla @T800.
Ps. fajnie, że wybrałeś Kota, bo to typ szlifu jaki lubię ;) a może lubiłem bo ostatnimi czasy brzytwami gole się coraz mniej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 18:11:54 wysłana przez tom106 »
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #1176 dnia: Lutego 05, 2023, 18:21:16 »
@Gato Loco ostrzenie na Lalune z gliceryną nic nie wnosi do tego procesu ostrzenia wnioskując tylko na podstawie zdjęć chyba lepiej by było zrobić te dodatkowe 200x na samej wodzie.
Widać ze Lalune chce współpracować sprawdź jeszcze jak wygląda KT jak się zwiększy docisk brzytwy do kamienia.
Tlenek ładnie przepolerował łysinkę i nie wszystkie rysy to wynik poprzedniego ostrzenia część rys należy do niego do tego delikatnie odkształcił lub wykruszył samą KT mniejszej degradacji dokonuje, jeśli X są krótsze pod większym kątem.
Brzytwa z pewnością będzie goliła na początku delikatnie agresywnie.
To tyle na podstawie fotografii oczywiście mogę się mylić i to w dużej mierze, bo najlepiej może to ocenić osoba ostrząca i obserwująca przez szkło mikroskopu.
Przepraszam, że wtrącam swoje trzy grosze może czasami niepotrzebnie.

@Mokasyn86 a czy już uzgodniłeś wszystko z kolegą, bo może ja się w międzyczasie z nim wymienię.
Wymiany to dobra droga do poznania ostrzenia innych osób, lecz moim zdaniem taki test powinien potrwać, co najmniej 20 goleń by poznać zalety dobrze naostrzonej brzytwy.

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #1177 dnia: Lutego 05, 2023, 18:39:04 »
Shrack Twoim ostrzem to chciałbym mieć zaszczyt się ogolić Tym ostrzem co strugales włos Wystarczył by raz żeby mieć wzór do czego dążyć Tylko musiałbym dokupić kamienie  hmmm

Offline Gato Loco

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1178 dnia: Lutego 05, 2023, 19:04:02 »
@shrack głos w dyskusji jest cenny a Twój w szczególności. Dzięki za cenne rady. Po to wlaśnie wrzucam tutaj zdjęcia KT, żeby poznać opinię osób o doświadczeniu wiekszym niz moje skromne.

Co do gliceryny to sam niedawno gdzieś tutaj pisałem, że nie wnosi ona wiele do procesu ostrzenia a raczej wpływa na wygląd łysinki. Naszła mnie ochota na nią, ot co.

Na początku w ogóle chciałem naostrzyć dzisiaj tę brzytwę na Coti. Jednak jakiś czas nie używałem Luny i nastąpiła zmiana planów, ale dobrze się stało. Na pewno przy następnym ostrzeniu skorzystam z Twojej rady o zwiększeniu docisku i krótszych iksach pod większym kątem na tlenku.

« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2023, 19:06:29 wysłana przez Gato Loco »

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1179 dnia: Lutego 05, 2023, 20:24:51 »
@shrack Ja będę chciał brzytwę wysłać to @tom106  w tym tygodniu. Już ją mam gotową, także leży sobie spokojnie i czeka na wysyłkę. Oczywiście wysyłka brzytwy naostrzonej, i odesłanie jej po swoim naostrzeniu jest bardzo dobrym pomysłem. Wtedy obydwie osoby mają możliwość sprawdzenia krawędzi od kogoś innego. I sami też często dowiedzą się, jak stoją ze swoim ostrzeniem. A zawsze można się, a nawet trzeba czegoś nowego nauczyć  :) ! Ja póki co myślałem o jednym, dwóch goleniach, i o pierwszych wrażeniach. Można zresztą umawiać się jak się chce, każdy z każdym, ja nic nikomu nie daj Boże nie bronię  ;) Jak kto ma ochotę. Test 20 goleń to już koniecznie musiałby być na takiej samej brzytwie  hmmm

Offline shrack

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1180 dnia: Lutego 05, 2023, 21:43:21 »
@Mokasyn86 nie sprecyzowałem, o kogo mi chodzi cały czas miałem na myśli kolegę @

@T800  ty masz chyba większy kamieniołom od mojego a co do brzytwy to u mnie większość tak robi zaraz po ostrzeniu.
Ale spokojnie mogę coś przygotować, aby było świeżo ostrzone i wysłać tylko potrzebuję dane na PW.

@Gato Loco, dzięki bo tak wypaliłem nie z gruszki nie z pietruszki jak jakiś wielki fachowiec a przecież ja się w dalszym ciągu uczę podpatrując wasze dokonania i szukając jakiejś własnej drogi do tego idealnego ostrzenia.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1181 dnia: Lutego 06, 2023, 00:41:12 »
Shrack a może być tak że popodziwiam Twoje ostrze przez mikroskop Ogolę się i nie będę psuł kompozycji na moim Rozsutecu  ;D No chyba że chcesz  ;D Acha to ma być mało wartościowa brzytwa Między mną a Mokasynem latał poczta zwykły Gold dollar 66  beer

Offline shrack

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1182 dnia: Lutego 06, 2023, 05:25:41 »
@T800 zgadzam się na propozycje, resztę będziemy uzgadniać na bieżąco.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1183 dnia: Lutego 06, 2023, 06:35:22 »
Ok  :) Jak naostrzysz to daj znać  beer

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1184 dnia: Lutego 06, 2023, 20:46:33 »
Ostrzę następną budżetówkę, w celach wymianowych.
Później testuję kamień Black Shadow, @jaro82 pożyczył na testy  rock

@T800 Ja GD 66 po twoim ostrzeniu zostawiłem, żeby móc do niego czasem powrócić  beer
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2023, 20:52:11 wysłana przez Mokasyn86 »