Autor Wątek: Podstawy ostrzenia.  (Przeczytany 183784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Odp: Podstawy ostrzenia.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2012, 14:00:23 »
Witam.

Jak pamiętasz tamtą dyskusję , doszliśmy do wniosku że każdy ma inne metody i nie można wybrać jednej żeby ją zamieścić w wiki. W wiki miały być jedynie opisane podstawy , wspólne dla wszystkich metod. Różne metody miały być opisywane na forum.

Myślę że można podkleić  ten wątek, żeby był widoczny.

Maciek.

Offline str8_razor

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 02, 2014, 13:09:14 »
Dodam, że przy wyprowadzaniu krawędzi tnącej pomaga pomalowanie jej markerem. Wtedy łatwo zobaczyć jak się ściera marker i tym samym gdzie ostrze dotyka kamienia.

Offline adamm

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 04, 2014, 15:07:19 »
Powiedzcie Panowie co kryję się pod pojęciem "ostrzenie brzytwy". Chciałbym spróbować golenia brzytwą, ale przeraża mnie  to słowo "ostrzenie". Nie nastawia mnie to optymistycznie na ten rodzaj golenia. Rozumiem, że ostrzenie to proces przygotowania KT od podstaw. A co w przypadku gdy brzytwa jest nowa, bądź nigdy nie używana i posiada właściwą KT? Czy goląc się brzytwą, która po jakimś czasie straci ostrość będzie trzeba od podstaw ostrzyć czy jedynie "odświeżać" KT. Czytając poradnik Coticule i BBW jest tam napisane, żeby stępić ostrze i wtedy ostrzyć na kamieniu czyli np. co pół roku trzeba stępić ostrze i przeprowadzić ostrzenie na kamieniu/kamieniach bo samo "odświeżanie" nie wystarczy?.  Tylko za głośno nie śmiejcie się Panowie z tego co napisałem :)

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 04, 2014, 15:32:56 »
Nie każda nowa brzytwa wymaga ostrzenia od podstaw, tu nie ma reguły. Natomiast zawsze wymaga "polerki" na pasie, generalnie przed każdym goleniem. Mam brzytwę Thiers Issard, która od "nowości" była ostra i wystarczył jej tylko pas. Nie ma reguły jak długo będziesz się golił brzytwą bez ponownego jej ostrzenia. To zależy od rodzaju stali z jakiej jest wykonana, od tego jak będziesz o nią dbał podczas użytkowania i częściowo pewnie w nieznacznym stopniu od twardości zarostu.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

bihac

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 04, 2014, 16:07:33 »
Nikt nie zamierza śmiać się, pytanie konkretne więc... osobiście przeważnie odświeżam bez tępienia, wystarczy kilka minut i gotowe. Nic strasznego nie widzę. hmmm

Offline Rafff

• *
  • Podziękowań: 7
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 04, 2014, 16:53:03 »
Witam
Jest tak że na początku samo słowo ostrzenie człowieka zniechęca , i że trzeba mieć z dziesięć różnych kamieni  hmmm
Ale tak wcale nie jest , jeśli masz dobrze naostrzoną brzytwę to i na rok wystarczy (sam pas )
A do poprawki jeden kamień

Jeśli nie jesteś fanatykiem  O:-)
To jedna brzytwa , jeden kamień , jeden pas i do końca życia nie ważne ile masz lat ci wystarczy  shave1ą

A uwierz mi nie ma to jak ogolić się brzytwą , bezcenne

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2014, 16:56:52 wysłana przez rafff »

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 05, 2016, 11:41:26 »
Fajny filmik pokazujący jak przyciągać brzytwę ma kamieniu :)

Offline blake

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Poniatowa
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 21, 2017, 22:30:04 »
@Rafff to powiedz mi jaki kamień kupić? Ten jeden jedyny, mam zamiar kupić brzytwę Thiers Issard Evide Sonnant 6/8, i poproszę o informację jaki kamień do niej dobrać?
Maszynki: Muhle R41, R89, Wilkinson Classic
Pędzel:Simpson Chubby 2, Omega proffesional 10108, Omega Hi-Brush Barber Pole.

Offline Robson

• *
  • Podziękowań: 24
  • Miejsce pobytu: CK
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 21, 2017, 22:34:49 »
Jeżeli ma to być tylko jeden kamień to najlepiej pomyśl o naturalnym, dzięki wytwarzaniu zawiesiny z okrucha będziesz miał większy zakres gradacji.
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Heniek.F2

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 21, 2017, 22:42:48 »
THIERS ISSARD, BRZYTWA 6/8, "EVIDE SONNANT" jest wykonana z CARBONSONG C135 - dla początkującego to w ogóle średni pomysł żeby ją próbować ostrzyć i nie chcę się tutaj za bardzo wymądrzać, ale dodatkowo próba jej ostrzenia na byle jakim naturalnym kamieniu to będzie masakra i miazga. Lepiej w ogóle zapomnieć o temacie. Tutaj potrzeba i dużej wprawy i solidnego kamienia naturalnego z górnej półki, albo zestawu dobrych syntetyków.

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 21, 2017, 22:50:29 »
Nabieram apetytu na TI, żeby się z nią zmierzyć :)
Pozdrawiam, Tomek.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 21, 2017, 22:52:14 »
Witam
       Po pierwsze. Złota łopata za odkopanie tego starego wątku. Są świeższe w tym temacie gdzie znajdziesz odpowiedż na Twoje pytanie.
       Kol @Rafff ostatnio dość rzadko się na naszym forum pokazuje, więc może coś napiszę ja.
      Nie wnikam dlaczego chcesz akurat  Thiers Issard Evide Sonnant 6/8. Jako dla początkującego to raczej nie radzę brzytwy ze stali C135. Właśnie jeśli sam chcesz sobie ją utrzymać w stanie gotowości, to stal bej brzytwy ma b.dużą twardość i KT ma kruche, delikatne. Łatwo je uszkodzić nawet w czasie wecowania. Także z samym ostrzeniem będziesz miał kłopot właśnie ze względu na dużą twardość i kruchość ostrza. Do ostrzenia potrzebny jest kamień z b.twardym materiałem ściernym, więc z naturalnych masz do dyspozycji coti lub BBW.  Albo z syntetyków coś o ziarnistości powyżej 8000 grit. Jęśli koniecznie chcesz TI, to raczej ze stali o mniejszej twardości.
                                                    Gienek   ook
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline blake

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: Poniatowa
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 22, 2017, 03:45:15 »
To w takim razie może polecicie mi brzytwę która będzie prosta w ostrzeniu dla początkującego + kamień do niej? Podobają mi się brzytwy ze złotymi napisami na ostrzu, choć mogę z tego zrezygnować, zależy mi na brzytwie łatwej w ostrzeniu i goleniu dla początkującego + kamień, bo pas do wecowania już chyba mogę kupić jaki chcę.
@gienek-emeryt kierowałem się brzytwą za określony wygląd + cena. Nie chciałbym kupić brzytwy z górnej półki tylko po to żeby ją zniszczyć nieumiejętnym ostrzeniem.
Maszynki: Muhle R41, R89, Wilkinson Classic
Pędzel:Simpson Chubby 2, Omega proffesional 10108, Omega Hi-Brush Barber Pole.

Offline gienek-emeryt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 13
  • Miejsce pobytu: Częstochowa
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 22, 2017, 07:18:38 »
   Ale brzytwa THIERS ISSARD, BRZYTWA 6/8, "EVIDE SONNANT nie ma zdobienia ze złoceniami, zatem chyba coś pomyliłeś. W pobliżu ceny tej brzytwy możesz kupić świetną brzytwę , ładnie zdobioną, ze złoceniami, ale także dobrze zrobioną ze stali węglowej firmy Dovo. Jest to Bismarck 2. Ostatnio na swoim filmie prezentował ją i testował kol @Pimps. Oglądnij i zobacz czy Ci się podoba. A z kamieniem do niej nie będziesz miał kłopotu. Bo praktycznie każby o ziarnistości powyżej 8000 grit się nada. Ale to zostaw na póżniejm, bo pierwsze wyprowadzenie KT i pierwsze naostrzenie jak u każdej brzytwy nowej lepiej żeby Ci zrobił ktoś doświadczony w ostrzeniu. Zresztą napisz na PW to coś więcej sobie wyjaśnimy.
                                  Gienek   :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2017, 07:52:07 wysłana przez gienek-emeryt »
Każde rękodzieło ma swoją cenę.
Kto zaniża jego wartość lekceważy wykonawcę i ośmiesza siebie.

Offline Pimps

• *
  • Podziękowań: 6
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 22, 2017, 07:33:12 »
@blake - tak jak pisze @gienek-emeryt ostatnio wpadła w moje ręce brzytwa Dovo Bismarck 2 którą ostrzyłem a potem zrobiłem filmik z golenia nią. Powiem tak - brzytwa bardzo mi się podobała wizualnie i nic się nie zmieniło, a i golenie nią to czysta przyjemność, choć ja uważam że każda dobrze naostrzona brzytwa to przyjemność. Tak czy inaczej bardzo fajny sprzęt i w tych pieniążkach (zresztą nie małych) jakość wykonania, cały wygląd i fajne golenie to dobry wydatek pod warunkiem że jesteśmy na niego przygotowani :)
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM