Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 146454 razy)

macrob i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1140 dnia: Stycznia 26, 2023, 13:42:47 »
Gdybyś rzucił palenie, to co miesiąc miałbyś 200-300 złotych do przodu znikąd. Rocznie około 3500 złotych. I tak z każdym rokiem. Nie mówiąc o zdrowiu - płucach, i ciśnieniu krwi.
A co do ostrzenia, to nigdy nie słyszałem o wecowaniu pomiędzy iksami. Pomiędzy kamieniami pas materiałowy jak najbardziej. Sam stosuję. Ale na finisz między iksami jakoś nie kojarzę. Ktoś też tak robi, czy to twój mroczny sekret ostrości ?

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #1141 dnia: Stycznia 26, 2023, 14:24:05 »
Rzuciłem już piwo i od 2017 r jestem abstynentem Nie palę papierosów tylko zawijam tytoń w bibułkę w rękach jak kowboj Palę parę takich Tak masz rację kosztuje to Nie tyle co piszesz wiem że źle wpływa na zdrowie Moja głupota  :( Brzytwę wycieram dokładnie w papierowy ręcznik kuchenny i wecuje co jakiś czas Bo wtedy przez mikroskop lepiej widać rysy Jakbym ostrzył na syntetykach to bym wecowal co zmiane gradacji a tak to czaruje z Rozsutecem i czym jestem bliżej końca ostrzenia tym nacisk mniejszy A przy brzytwach krzywych czasem stawiam kamień tak jak pudełko zapałek na drasce siarce i wtedy jadę na tych 20 mm Różne cuda wymyśliłem  8)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2023, 14:28:05 wysłana przez T800 »

LuQas

« Odpowiedź #1142 dnia: Stycznia 26, 2023, 15:18:45 »
Ave

Siedzę z młodym na L4, nie będę marnował czasu prawda ?  :) :)

Macie na samej wodzie efekt przysysania brzytwy do kamienia ?
Drugie primo taki wolny to ten kamień chyba nie jest.

Online tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1143 dnia: Stycznia 26, 2023, 15:28:43 »
Dla eksperymentu polegającego na wymiennym ostrzeniu sobie brzytw, zapoczatkowanemu przez @Mokasyn86 & @T800  można byłoby założyć odrębny wątek. Sam chętnie przystąpię do testu, lecz nie deklaruję jego realizacji w tempie kolegi @T800  beer. Widzę, że koledzy wyposażeni są w mikroskopy, ja takowych gadżetów nie posiadam i trochę się obawiam, czy bez takowych pomocy będę mógł konkurować z wami. Zazwyczaj efekty sprawdzam podczas golenia, jak brzytwa nie goli tak jak powinna, wraca na Kamień.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1144 dnia: Stycznia 26, 2023, 15:54:06 »
@tom106 Gdy pogolę się trochę ostrzem od @T800, wyślę do Ciebie brzytwę do naostrzenia. Oczywiście naostrzysz, gdy będziesz mieć czas. Będzie Ci tak pasować ? Bo tu nie ma co gadać, tylko trzeba działać.
@LuQas Efekt przysysania do kamienia na samej wodzie osiągniesz bardziej na brzytwie ze szlifem extra wklęsłym. Czasem mi się tak zdarzy, ale też nie na każdym kamieniu. Raczej na dużych, gdzie tej wody na powierzchni kamienia jest więcej, i lepiej ją podcina krawędź. Dlatego "gra".

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1145 dnia: Stycznia 26, 2023, 16:22:25 »
@Mokasyn86 oczywiście, że odpowiada, a co ma nie odpowiadać  beer
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1146 dnia: Stycznia 26, 2023, 16:30:56 »
No to extra  beer I w taki sposób najlepiej można się przekonać, co i jak działa. Bo pisanie, że "a bo ten kamyk to jest dno i wodorosty..." A ktoś umie z niego wyciągnąć ponad limit. Albo "ten kamyk to jest zajefajny", a dostaniesz brzytwę po takim kamieniu, i będzie szarpać jak po syntetyku 320. Dlatego najlepiej każdy z każdym się wymieni swoim ostrzem, i po sprawie  ;)

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1147 dnia: Stycznia 26, 2023, 17:22:07 »
Wiecie ile jest kombinacji jak każdy każdemu naostrzy Brzytwę Forum będzie trwać do końca świata i o 1 dzień dłużej  ;D Może konkurs na najlepszego ostrzyciela  rock Pokonać Kolegę Shrack który przecina włosy wzdłuż to już kosmos  rotfl A ten tytuł Mistrzem świata w ostrzeniu precyzyjnym na Coti zostaje... A potem kosmiczne ceny Bo jak chcesz mieć brzytwę naostrzona przez Mistrza świata to co najmniej no 0,7 i śledzie w occie Ale mam poryta banię Prawda moja jest taka że ostrze bo tak topie smutek po Kochanej Mamie która mi zmarła Myślę o ostrzu i przestaje płakać Ona zawsze będzie w mojej głowie a ja pozostanę na zawsze dziwakiem i odludkiem Teściowa nazywa mnie pustelnikiem

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1148 dnia: Stycznia 26, 2023, 17:40:39 »
@T800  Jak mi wystarczy sił, (bo mnie przeziębienie wzięło i realizacji zobowiązań zawodowych nadszedł czas) to jeśli nie odmówisz to i Ja również chętnie ci brzytwę prześle dla testu naostrzoną może też na Rozsutecu z olejem, abyś miał sposobność się przekonać, czy kamień warto paprać w oleju, a może na czymś innym. Trochę tego kamieniołomu mi się uzbierało.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1149 dnia: Stycznia 26, 2023, 17:51:18 »
Naostrz z olejem i przyślij Nie musi być teraz Wyzdrowiej najpierw Zobaczę przez mikroskop jak to z tym olejem wygląda Jakbym miał 2 kamienie to bym jeden pooliwil ale mojego jedynego mi szkoda

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1150 dnia: Stycznia 27, 2023, 16:53:38 »
Jestem po goleniu brzytwą naostrzoną przez @T800. I tak... Bardzo fajnie mi się goliło badger12 Ostrze jest inne niż te "moje", które używam na codzień. Więcej nie będę pisał, bo jeszcze chciałbym posmakować finiszu od innych, i mieć więcej smaków do porównania. Ale jeśli ktoś się waha czy wysłać do T800 brzytwy na ostrzenie, to tak. Lech to dobry fachowiec jest  ook

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1151 dnia: Stycznia 27, 2023, 17:19:32 »
Mokasynku dziękuję za dobrą opinię  ;D Zawsze ostrzyłem tylko sobie i bałem się że jestem za lichy w te klocki żeby komuś ostrzyc Ty byłeś pierwszy i jeszcze jedno Przez Twoje ręce przeszło bardzo dużo brzytew trudnych typu Gold dollar Więc nie masz pojęcia jaki miałem stres Wiesz młody by się nie kapnol że licho mu brzytwę zrobiłem Ale starego misia na sztuczny miód  rotfl Podbudowany się czuje  beery

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 18
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #1152 dnia: Stycznia 27, 2023, 17:53:02 »
Teraz już się nie opędzisz. rock
Pozdrawiam, Tomek.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1153 dnia: Stycznia 27, 2023, 18:09:18 »
Właśnie dlatego najlepiej ostrzami się wymieniać. Bo będąc zamkniętym dla samego siebie, nie wiemy, czy nasza krawędź jest dobra, czy przeciętna, czy bardzo dobra, czy licha jak diabli. Dlatego porównanie z innymi jest wskazane. I potem wiesz, że tego brzytwa jest miękka jak aksamit, a tamtego ostra jak gilotyna. A jeszcze innego krawędź drapie jak po diamencie. I jeszcze innego goli jak marzenie. Oczywiście wiadomo zależy też od naszej skóry, dlatego wszystko jest subiektywne. Ale dowiesz się kto jak ostrzy mniej więcej. A nie tylko czytasz, że ten kamień to szybki, tamten do śmietnika, a że tamten pas lniany wecuje dobrze, albo wogóle nie należy wecować. Najlepiej się skonfrontować. Proste jak drut.

Online tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1154 dnia: Stycznia 27, 2023, 18:15:13 »
Zastanawiam, się czy w dobrym kierunku idziemy tej naszej wymiany brzytw. Uzyskaliśmy odpowiedz, że brzytwa zarówno po Coticule + pasty jak i po Rozustecu na wodzie potrafi golić świetnie. Zatem wyższość jednego kamienia nad drugim jest wyłącznie w czasie jaki musimy na to poświecić, wiemy, że te dwa kamienia się sprawdzają, oczywiście mogą to potwierdzić jeszcze inne osoby. 
Ja zaproponowałem T800 ostrzenie też na Rozsutecu, ale na oleju, aby porównał, czy jest różnica, bo nie chce paprać swojego kamienia olejem. Zatem to dałoby nam odpowiedz, czy ostrzenie z olejem na Rozsutecu ma sens. Uważam, że w tym teście powinniśmy się skupić na teście kamieni nie ostrzących. Gdy Ty @Mokasyn86 wyślesz mi brzytwę, to planowałem ją ostrzyć na kamieniu, którego nie masz np.: Llyn Idwal czy "Mississipi" chyba, że sobie zażyczysz ostrzenie na czymś innym a może będzie to tajemnica na czym było ostrzone ;)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2023, 18:19:06 wysłana przez tom106 »