Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 146442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LuQas

Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1125 dnia: Stycznia 25, 2023, 07:42:13 »
Ave

Po jednym ostrzeniu jednej brzytwy, jednym goleniu to za wiele powiedzieć nie można. Kamień ma 60x150.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1126 dnia: Stycznia 25, 2023, 13:50:43 »
Jeśli patrzymy na brzytwę przez lupę, to ustawiajmy krawędź w tym samym miejscu, i pod tym samym kątem. Wiadomo, że można ustawić brzytwę, żeby wyglądała jak wypolerowana tafla lodowiska. Przy testach kamieni, najlepiej zrobić sobie jakiś szablon/podkładkę z miękkiego "czegoś", i po solidnej dawce szorowania na kamyczku podziwiać jego efekty  :)

Online T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 19
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
« Odpowiedź #1127 dnia: Stycznia 25, 2023, 15:16:17 »
Mokasynku listonosz przyniósł Twoja paczkę No to dziś całą noc jadę na Rozsutecu  ook

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1128 dnia: Stycznia 25, 2023, 15:39:36 »
"Po letku", nieśpieszno mi, w nocy można robić dużo innych lepszych rzeczy niż ostrzenie brzytwy. Prosiłbym tylko o zanotowanie czasu (mniej więcej) ostrzenia. Żeby mieć punkt wyjściowy. Możesz się też Gold Dollarami ogolić, bo one są naostrzone, aby mieć porównanie ze swoimi wynikami ostrzeń.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1129 dnia: Stycznia 25, 2023, 16:16:27 »
Napiszę Ci ile iksów zrobiłem bo ja liczę Na czas nie patrzę bo robię przerwy na papierosa ale Dla Ciebie będę mierzył i czas Dlaczego ostrze nocami  :) Bo jestem z tych co mają bezsenność a dodatkowo Żona śpi Jamnik Rambo śpi więc mam spokój Tylko ja i kawałek stali

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1130 dnia: Stycznia 25, 2023, 17:34:57 »
Ja patrzę na zegarek wiszący naprzeciw mnie na ścianie, przed ostrzeniem, i po ostrzeniu. I mam wynik. Czasem to tylko 5 minut, czasem 50 minut. jak już siadam, to jednak wolę chwilę posiedzieć. Liczyć nie liczę, bo czasem z iksów wchodzę na półiksy, czasem na kółka (ale kółka raczej tylko do wyprowadzenia KT stosuję). Przeważnie używam dwóch rąk, ale z rzadka działa jedna. Wszystko dla odmiany, i dla nauki nowych ruchów. Najlepiej mi się ostrzy wieczorem. A Rambo winien domu pilnować przed złodziejami, za co dostaje jeść kanapowiec jeden   Evil  :)

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1131 dnia: Stycznia 25, 2023, 21:34:15 »
Ale Mokasynku wymuskales tego Gold dollara 66 teraz się nim ogoliłem odczucia ostrza na twarzy bardzo delikatne Goli bardzo lekko i bezkrwawo Nooo Chłopie szacun  ook Twoja brzytwa to tak jak Astra zielona Moje ostrzeżenie bardziej podchodzi pod wariackie Dorco U Ciebie delikatnie u mnie bardziej chamska ostrość Aż boję się że Ci spieprze ta delikatność na moim Rozsutecu Opisz jak to uzyskałeś Może masz to czego ja nie mam Balsa Tlenki  :question:Bo u mnie tylko żółty Coti Rozsutec i skórzany pas Czyli jadę jak w dawnych czasach  O:-)

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1132 dnia: Stycznia 25, 2023, 22:44:12 »
No właśnie takie ostrze mi najbardziej pasuje do golenia na codzień. Miękko, delikatnie. Taką krawędź uzyskuję na Coticule, potem dokładam balsę z czymkolwiek. Najczęściej jest to pasta pomarańczowa Luxor 0,1 mikrona. Bo nie brudzi. Taką wiedzą się dzielę bez problemu. Natomiast chciałbym umieć uzyskać tak agresywne ostrze, którego będę się bać. I sposób na powtarzalne osiągnięcie tego. Także śmiało działaj, bez obaw. jeśli będę chciał, uzyskam takie samo ostrze aksamitne w ciągu 15 minut bez problemu.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1133 dnia: Stycznia 25, 2023, 23:00:03 »
Już jadę 200 xksow za mną A zamierzam pojechać 2500 Xksow na samej wodzie i minimalny nacisk Potem Pas z skóry jachtowej i Dollarek jedzie do Ciebie Jadę samym Rozsutecem Jak Żona pójdzie spać to już z górki  rotfl ps Jest przed 3 rano teraz zszedłem z Rozsuteca Jeszcze wecowanie i gotowe Plan wykonany 2500 Xksow 5000 ruchów Cała operacja Trwała 4 godziny z wecowaniem odświeżaniem kamienia Mam nadzieję że Ci moje ostrze będzie pasować Dzięki serdecznie za fanty Hojny jesteś że aż mi głupio Dziś wyślę brzytwę Do Ciebie Jeszcze raz dzięki
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2023, 03:01:53 wysłana przez T800 »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1134 dnia: Stycznia 26, 2023, 06:19:51 »
@T800  2500X na Rozsutec pogratulować wytrwałości beer, aż sam jestem ciekaw jaki da to efekk w odbiorze  shave1 Może akcja z wymianą naostrzonych brzytw, jednak będzie miała sens  hmmm i niechybnie trzeba będzie do niej przystąpić  ;)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1135 dnia: Stycznia 26, 2023, 07:25:08 »
@T800: Ja też chętnie bym dał brzytwę do takiego naostrzenia, ale jak przeczytałem ile pracy w to wkładasz to mi trochę głupio prosić. Nawiasem mówiąc to w sklepie knifestock.sk była niedawno promocja do -70% i duże kamienie Rozsutec wyprzedały się. Zostały tylko 150x50 za 11e.
https://www.knifestock.sk/vyhladavanie?search=rozsutec
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1136 dnia: Stycznia 26, 2023, 08:03:42 »
To zależy co będzie czuł Kolega Mokasyn podczas golenia Jak dobrze naostrzylem to i z Tobą się dogadam Co i jak Bo ja dziwak jestem ale to już na PW po ocenie od Mokasynka

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1137 dnia: Stycznia 26, 2023, 08:35:29 »
@T800: Faktycznie to dobry pomysł. Mi podchodzą agresywniejsze maszynki więc może z brzytwą będzie podobnie.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1138 dnia: Stycznia 26, 2023, 10:05:01 »
@T800 Tyś jest Terminator  ;) Trzeba było maksimum godzinkę posiedzieć, a nie niemal do rana. Jak Dollar do mnie przyjdzie, to natychmiast się ogolę  beer Jaki też masz pas, i ile wecowania jakbyś napisał ?
Oczywiście, że wymiana naostrzonych brzytew ma sens. I to jeszcze jaki. Możesz się ogolić ostrzem od danego człowieka, i wyciągnąć swoje wnioski, nie czytając ochów i achów, lub że jest be ! Sam masz czyjąś krawędź w rękach. I przyzwyczajoną skórę twarzy do swojej. Dlatego lepiej czuć różnicę. Wymieniajcie się między sobą, lub wyślijcie do naostrzenia dla T800, i będziecie wiedzieć sami.

Online T800

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1139 dnia: Stycznia 26, 2023, 13:03:40 »
Co 1000 xksow 50 przejazdów po pasie Na finisz 150 przejazdów i test włosa  Pas mam najzwyklejszy taki podróży Herold Solingen  beer Nie mam jakiegoś super sprzętu bo nie za bogaty jestem Mam tylko żółte Coti Rozsuteca i pas
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2023, 13:07:37 wysłana przez T800 »