Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 146464 razy)

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1080 dnia: Stycznia 22, 2023, 21:02:06 »
Black Shadow jest polerowany filcem jeśli się nie mylę nie trzeba go dodatkowo polerować dopiero po okruchach trochę traci swoje pierwotne właściwości lub jeśli się trafi na jakieś zanieczyszczenia w strukturze kamienia które jak zawsze się gorzej ścierają i robi się taka delikatna hopka.
Jak na razie to nie miałem żadnych problemów z ostrzeniem brzytw francuskich na shaptonach moim zdaniem gorzej jest doprowadzić do ideału niektóre brzytwy nierdzewne zawsze są delikatnie agresywne przez tą ciągnącą się stal.
Pady i kamienie to czas eksperymentów i obserwacji bo każdy kamień inaczej reaguje na szlifowanie i dobrze jest wtedy mieć taki komplecik pod ręką jedyny jaki jest uniwersalny to 50 do załamywania krawędzi.

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 36
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1081 dnia: Stycznia 22, 2023, 21:26:17 »
Ja z brzytwami francuskimi mam zawsze pod górkę, jakoś widocznie się nie lubimy przy ostrzeniu. Natomiast bardzo lubię się nimi golić ;)
PS. Założyłem wątek dla kamienia Black Shadow, myślę, że na to zasługuję ;)
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

pawelpksa

« Odpowiedź #1082 dnia: Stycznia 23, 2023, 07:45:33 »
Wartoby się spotkać, wyjąc na stół te różne sprawdzające się kamyki końcowe i wspólnie potestować. Dlaczego? Ja mam 3 takie końcowe kamyki, których ani nie poleruje, ani nie dodaje specjalnych lubrykantow. A jest super. Slowa nie oddadzą w pełni realiów. Może sam jestem w błędnym przekonaniu ze moje są dobre i może się okazać, ze syntetyk by mnie zachwycił. Ale tak tego nie sprawdzimy.

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1083 dnia: Stycznia 23, 2023, 08:09:15 »
Ja jestem jak najbardziej za, chętnie się czegoś nauczę od bardziej doświadczonych i zweryfikuje swoje kamyki na tle innych. Myślę, że łatwiej będzie się gdzieś spotkać jak będzie cieplej. My akurat Pawle mamy stosunko blisko do siebie, zatem i spotkać byłoby się łatwiej. Wziolbym też tego swojego "Missisipi" bo trochę leży zakurzony.

Można byłoby zrobić takie pre spotkanie, przed waszym zlotem. Ciekawe co na to inni.

"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Online E-61

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 5
« Odpowiedź #1084 dnia: Stycznia 23, 2023, 08:19:24 »
Nie każdy będzie miał możliwość podjechać.
Może dało by się wrzucić chociaż zdjęcia jak to wygląda. Chętnie bym podpatrzył.
Wczoraj właśnie ostrzyłem brzytwę na zwykłym chińczyku 12K i krawędź wygląda tak:

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 18
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #1085 dnia: Stycznia 23, 2023, 10:27:42 »
Ładna KT i fotka. Czym robiona?

Ja z brzytwami francuskimi mam zawsze pod górkę, jakoś widocznie się nie lubimy przy ostrzeniu. Natomiast bardzo lubię się nimi golić ;)
Być może dlatego, że stal C135 jest nieco twardsza od typowych wyrobów niemieckich.
Nawet na dobrych syntetykach ostrzenie nie jest zbyt łatwe.
Na marginesie TI, to też moje ulubione brzytwy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2023, 10:33:01 wysłana przez de_monter »
Pozdrawiam, Tomek.

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #1086 dnia: Stycznia 23, 2023, 11:09:55 »
@pawelpksa mogę podesłać do Ciebie brzytwę TI w rozmiarze 6/8 będziesz mógł sprawdzić potem naostrzysz u siebie i odeślesz.

Wysłane z Tapatalka

Online E-61

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1087 dnia: Stycznia 23, 2023, 11:44:58 »
Fotka zrobiona Delta Optical Smart 5MP.
Prosty i stosunkowo niedrogi, ale przydaje się w domu, nie tylko do brzytwy :)

Online E-61

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1088 dnia: Stycznia 23, 2023, 13:04:07 »
A tak dla porównania wygląda nowa żyletka Feather

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1089 dnia: Stycznia 23, 2023, 13:46:18 »
Przy takim zoomie twoja krawędź bardzo ładnie wygląda. Pamiętajcie jednak, że ta sama KT ostrza przy większym zoomie może już wyglądać o wiele inaczej. Na przykład tak:

Oczywiście nic nikomu nie ujmuje. A opcja wysyłania sobie brzytew na testy jest bardzo dobra. Już kiedyś o tym temacie pisałem. Wysyłka będzie o wiele tańsza niż cena dojazdu gdziekolwiek. I każdy sobie może porównać na swojej twarzy czyjeś ostrze.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 20
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1090 dnia: Stycznia 23, 2023, 14:09:20 »
@Mokasyn86: A może nasze brzytwy tak wyglądają a my jesteśmy zachwyceni tym jak golą? ;D
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #1091 dnia: Stycznia 23, 2023, 14:18:15 »
Teoretycznie każda KT ostrzona na kamieniach zawsze tak będzie wyglądać to tylko kwestia powiększenia. Jedynie ostrzenie laserowe może dać idealnie równą krawędź, a w zasadzie nie tyle ostrzenie bo niewiem czy się da, co cięcie laserowe.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2023, 14:22:35 wysłana przez tom106 »

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 30
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1092 dnia: Stycznia 23, 2023, 14:43:53 »
Ja wiem, że krawędź powyginana będzie zawsze, tak jak mówisz kwestia powiększenia. Ale są różnice w zdjęciach makro, czasem jest "lekko", a czasem jest łańcuch górski jak diabli. I takie zdjęcia w takiej skali mogą mówić o działaniu danego kamienia, i na jego wpływ na KT.

Offline de_monter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 18
  • klawo jak cholera
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #1093 dnia: Stycznia 23, 2023, 16:03:25 »
Jedynie ostrzenie laserowe może dać idealnie równą krawędź....
Nie ma czegoś takiego jak idealnie równa krawędź.
A tak w ogóle, to nie ma co dzielić włosa na czworo. Wszystko zostało już opisane i przetestowane.
Powiększenie 80 - 100x (mikroskop stereoskopowy, analogowy) wystarczy do określenia czy brzytwa będzie komfortowo golić czy nie.
Wiadomym jest, że widoczne szczerby spowodują podrażnienia, dlatego zależy nam na tym, żeby sama krawędź ostrza była jak najrówniejsza.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2023, 16:05:35 wysłana przez de_monter »
Pozdrawiam, Tomek.

Offline Pieter

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: Poznań
« Odpowiedź #1094 dnia: Stycznia 23, 2023, 16:28:29 »
A nie jest tak, że właśnie te zęby poprawiają skuteczność?