Autor Wątek: RazoRock Superslant  (Przeczytany 430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline E-61

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 10
RazoRock Superslant
« dnia: Września 13, 2023, 22:12:04 »
Wrzucam fotki porównawcze tej maszynki z różnymi płytkami.

L2:

L3:

L3++OC:

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
Odp: RazoRock Superslant
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2023, 22:29:50 »
@E-61: Dobrze widać różnice :) L3++ OC to bardzo przyjemna maszynka mimo ekspozycji żyletki i sporego gapu.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline E-61

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2023, 04:01:50 »
Wszystkie są bardzo przyjemne podczas golenia, ale przy L3++ po goleniu czuć, że twarz miała kontakt z żyletką :)
Mnie swoją skutecznością zaskoczyła L2. Pomimo nieco mniejszej ekspozycji i mniejszego gapu dogoliłem się nią bez problemu.
Warto więc potestować, żeby dobrać sobie optymalną płytkę.

Offline JAkub.W

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: KONIN
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2023, 19:46:45 »
@E-61

Fajne foto porównawcze 👍

A ogólnie reasumujac to przy której płytce byś "pozostał" i dlaczego...
Jeśli miał byś wybrać,... 🤔 Czy zostawiasz sobie wszystkie do wyboru do koloru zależnie od dnia i  nastroju😉

Offline E-61

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2023, 21:29:29 »
L3 mam od dłuższego czasu, a dwie pozostałe od kilku dni, więc może za wcześnie na jednoznaczną zdecydowaną odpowiedź, ale...
...biorąc pod uwagę fakt, że golę się codziennie na pewno nie L3++OC. Rozsądek podpowiada L2.
Jednak muszę ją wypróbować w różnych sytuacjach typu: brak czasu - szybkie golenie. Wiadomo, bywa różnie.
Wówczas L3 może się lepiej sprawdzić, ale to muszę przetestować.
Na pewno przy dobrym przygotowaniu zarostu i normalnym goleniu (u mnie to jest z reguły 5 przejść) L2 dogala mnie na glanc.
Na dzień dzisiejszy uzbrajam maszynki w L2 i L3. Płytka L3++OC idzie na razie na półkę.
Jak chcesz spróbować, to mogę Ci ją podesłać do testów.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2023, 22:08:06 »
A ja z kolei nie wyobrażam sobie zamiany płytki L3++OC na niższą. Stosunek skuteczności do agresywności jest po prostu fenomenalny. Golę sie na luzie na cztery przejścia dwu i trzydniowy zarost. A mam za sobą jakieś szesnaście goleń różnymi żyletkami. Przy goleniu w poprzek pod ustami żyletka jest nieco bardziej odczuwalna, ale na policzkach i szyi jest łagodnie/umiarkowanie w każdym przejściu. Gładkość golenia przy takiej skuteczności jest bardzo wysoka. Maszynka zacina niechętnie o ile nie wykona się głupiego ruchu, ale może ściąć czy naruszyć jakieś problemy skórne albo blizny. Nie wymaga dużego skupienia jak podczas golenia R41. Bardziej ostre żyletki moim zdaniem lekko zwiększają skuteczność i płynność golenia bez odczuwalnego wzrostu agresywności, ale nie mam na myśli Feathera, KAI i BIC, których to nie próbowałem. Mógłbym spróbować L3++, ale w ciemno nie zamnieniłbym L3++ OC na niższą. Jak dla mnie Superslant w tej konfiguracji spokojnie zalicza się do kategorii lekko agresywny i bardzo skuteczny. Dużo tańszą alternatywą dla niego jest franken MR41.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande

Offline E-61

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2023, 23:15:52 »
Mi bardziej zależy na dopasowaniu odpowiedniej dla mnie płytki, do codziennego, przyjemnego i skutecznego golenia, niż stosowaniu bezwzględnie najagresywniejszej.
@jaro82  Wiadomo, że nie ma lepszej metody, jak sprawdzić samemu. Jak będziesz chciał przetestować L3, nie ma problemu.

Offline jaro82

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 15, 2023, 07:38:37 »
@E-61: Dobrze napisałeś. Ja szukam najwyższej komfortowej płytki dla siebie i nie golę się przy tym codziennie. Oczywiście niewielkie zacięcia na ogół wpadają i trzeba przy tym posiłkować się ałunem więc jeśli chce się mieć twarz idealnie nieskazitelną następnego dnia to niższe płytki są znacznie lepszym wyborem. Do szybkiego golenia L3++ OC też może nie być optymalny. Wiesz co, może nawet się skuszę na pożyczenie od Ciebie płtyki L3 gdy wróci do mnie maszynka. Wysłałem na testy zainteresowanemu koledze.

Offline JAkub.W

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: KONIN
« Odpowiedź #8 dnia: Września 20, 2023, 21:30:19 »
Jako że od dłuższego czasu używam L3 chciałem porównać sobie wersję najagresywniejszą L3++ OC.

Dzięki Uprzejmości Kolegi @E-61 mam możliwość zaspokojenia ciekawości  beer.

Po dwóch goleniach głowy i twarzy mogę szczerze tylko potwierdzić co Kolega @E-61  napisał wcześniej
Żyletkę czuć bardziej natomiast co do samej skuteczności, moim zdaniem pozostaje na tym samym poziomie nie zauważam różnicy przy jednodniowym zaroście. Natomiast sam komfort przy codziennym goleniu należy oddać płytce L3, przy goleniu co 2/3 dni bądź jeszcze rzadziej prawdopodobnie sprawdzi się OC.
Kolega postanowił urozmaicić test i również niedługo sprawdzę  płytkę L2.
Dzięki @E-61 za możliwość sprawdzenia🍻