Ankieta

O jakiej porze dnia się golisz?

rano
85 (36.8%)
po południu
6 (2.6%)
wieczorem
140 (60.6%)

Głosów w sumie: 213

Autor Wątek: Kiedy sie golić ?  (Przeczytany 87758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Śmietan01

• Zaawansowany użytkownik
  • Podziękowań: 5
  • Wojtek
Odp: Kiedy sie golić ?
« Odpowiedź #210 dnia: Września 12, 2023, 20:57:37 »
Wczoraj byłem na szkoleniu z ratownictwa przedmedycznego, i tam prowadząca mówiła, że Octanisept ma być wycofany. Ma zmienić skład, i nazwę  hmmm

Ciekawe dlaczego. Dobrze, że mam kupioną duża butelkę, to będzie na zapas  :)

Offline Marekmarek

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 5
  • Miejsce pobytu: ŁDŹ
« Odpowiedź #211 dnia: Września 12, 2023, 21:28:44 »
Słyszałem, że to niezdrowe jest bardzo, ale szczegółów nie znam. Kiedyś była piochtanina na zdarte kolano, potem woda utleniona. Spirytus salicylowy dla odważnych. Teraz jakieś psikadła, cuda na kiju. Nie lepiej zwykła woda utleniona :) z tym, że ona chyba dość szybko po otwarciu traci właściwości... też tak słyszałem (ale co, utlenia się? XD nie wiem).

Offline marcin19883

• Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #212 dnia: Września 13, 2023, 01:05:55 »
@Marekmarek
Woda utleniona nie traci swoich właściwości na bardzo długo. Posiada odpowiednie stabilizatory. A utlenia się tlen. Jak sama nazwa mówi, tylko bardzo wolno. Musiałbyś buteleczkę zostawić otwartą. A jak nie będzie tlenu, to nie będzie "piany", podczas używania. Wtedy to zwykła woda destylowana. ;D
Maszynka: Muhle r41, Fatip Grande Gold, Merkur Futur

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #213 dnia: Września 13, 2023, 06:59:46 »
To woda utleniona po otwarciu nie musi być szybko wyrzucona? Byłem przekonany, że bardzo krótko zachowuje właściwości. Ja już dawno przerzuciłem się na octenisept. Pierwsze słyszę też, że zostanie wycofany. No cóż i tak zostawię na półce do końca terminu ważności.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #214 dnia: Września 13, 2023, 08:22:53 »
Ciekawe dlaczego.

Podobno konkurencja z nią tak działa. Szkodliwy podobno nie jest, ale ma niemal monopol i nie wszystkim się to podoba  ;)

Offline topor.j

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Katowice
« Odpowiedź #215 dnia: Września 13, 2023, 10:25:41 »
Nie lepiej zwykła woda utleniona :)

Marekmarek, woda utleniona utrudnia gojenie rany, dlatego z niej zrezygnowano, poza tym szczypie gorzej niż spirytus salicylowy. Octenisept jest hitem bo jest skuteczny, łagodny i w psik-psiku więc nie trzeba niczym dotykać rany.

BTW. Kiedyś byłem świadkiem jak kolega zaaplikował sobie wodę utlenioną po goleniu systemówką i miał całą twarz kroplach białej piany rotfl
"This is my shaving kit. There are many like it, but this one is mine. My shaving kit is my best friend. My shaving kit, without me, is useless. Without my shaving kit, I am useless. I must use my shaving kit true. I must cut straighter than my enemy who is trying to grow on my face."

Offline marcin19883

• Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #216 dnia: Września 13, 2023, 21:48:39 »
@topor.j
Też tak kiedyś zrobiłem. Posmarowałem twarz i szyje wodą utlenioną. Tysięce igieł przez minutę przynajmniej. To było przeżycie. Gdybym się nie przegolił, to bym nic nie czuł.
Maszynka: Muhle r41, Fatip Grande Gold, Merkur Futur