Autor Wątek: Co i czym dzisiaj ostrzymy  (Przeczytany 153047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Co i czym dzisiaj ostrzymy
« Odpowiedź #1695 dnia: Września 19, 2023, 11:28:18 »
@Piotr2142 a czemu postanowiles zmienic kat? zle cos bylo, czy tak dla zabawy, ze raz z tasma a raz bez?

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #1696 dnia: Września 19, 2023, 12:58:39 »
@Kalitechnik kupiłem sobie kątomierz cyfrowy i wyszło mi, że z taśmą izolacyjną mam kąt 19,5 a idealny jest ponoć 17,5 więc bez taśmy mam ok 18,5 teraz tak będę ostrzył, grzbiet się szybciej ściera i dojdę do idealnego

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1697 dnia: Września 19, 2023, 13:14:00 »
Ano widzisz. Z tymi katami to nie jest tak, ze kazda brzytwa MUSI miec IDEALNY kat 17,5.
Jest pewien zakres w jakim uwaza sie ze brzytwa powinna miec kat, ale jaki bedzie idealny to bedzie zalezec wiele od danej brzytwy, stali z jakiej jest zrobiona oraz sposobu zahartowania owej stali.

Prawidłowe katy uwaza sie ze sa w zakresach 15-20.
(https://www.badgerandblade.com/forum/threads/what-is-the-highest-bevel-angle-that-a-razor-can-still-shave-comfortably-with.545404/)

Jesli ten Twoj GD golił dobrze przy 19.5, to po co bylo zmieniac teraz kat. Co najwyzej moznabylo to zrobic jak juz bys sie nacieszyl tym GD i stepilby sie od golenia.
Ano wlasnie, golił dobrze? Bo czytałem na forach anglojezycznych ze chlopaki swietnie sie golili GD z katem 21.

Takze z tym "idealnym" katem to trzeba byc ostroznym.

A przy okazji, ciekaw jestem jak po tej akcji zmieniania kata wyglada teraz grzbiet. Zrobisz fotke pliss?
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2023, 13:52:00 wysłana przez Kalitechnik »

Offline Piotr2142

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 3
  • Miejsce pobytu: Ruda Śląska
« Odpowiedź #1698 dnia: Września 19, 2023, 15:45:19 »
W sumie się zgadza, że kąt powinien być między 15-20, jednak chciałem spróbować na 18,5 niżej to za dużo roboty żeby schodzić, co do grzbietu już wcześniej źle wyglądał, po prostowaniu grzbietu, generalnie tego gd miałem do nauki ostrzenia a teraz do eksperymentów, oprócz tego mam jeszcze 2 naostrzone brzytwy więc mam się czym golić😀 ale jak chcesz to wrzucę

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1699 dnia: Września 22, 2023, 12:47:18 »
Po kilku sugestiach postanowiłem sprawdzić to na własnej skórze. Argument o niezniszczonym grzbiecie przemowił do mnie gdy na kamień połozyc miąłem Dovo Junior. Pierwsza taak moja ładna niezniszczona brzytwa. Zatem nakleiłem te taśme, i wziałem ja na Naniwa 1000/3000 aby wyprowadzic KT, a potem Norton 4K z zawiesiną z Naniwy 1000, potem na samej wodzie, no i na 4K. z zawiesina z Naniwy 3K, potem czysta woda.

Ogolnie to srednio mi sie ostrzyło jakos. Nie podoba mi sie jak tasma pracuje na kamieniu, przypomina mi to troche sex w gumce. Nie ma tego czucia. No chyba ze sa tasmy co lepiej pracują na kamieniu.

Srednio tez podoba mi sie sama KT. nie jest idealnie rowna na calej dlugosci. Na srodku jest szersza na koncach wezsza. Byc moze czegos nie umiem, ale mysle, ze zjechanie grzbietu by w tym pomogło (ha ha, ale przeciez ja nie chcialem miec zjechanego grzbietu - i teraz dylemat :)

Potem brzytwa na pas poszła, i ogoliłem nią zarost jedniowy. Wrazenie ciekawe, gdyz pierwszy rz tak duza i ciezka brzytwa sie gole, szlo to inaczej niz innymi brzytwami, choc efekt docelowy ten sam.

Bede musial kiedys oddac te brzytwe do super speca, aby zobaczyc jaka jest roznica w goleniu, gdy ktos naostrzy extra.
Gdyz slynnego testu wlosa jeszcze mi brzytwy nie przechodza.

« Ostatnia zmiana: Września 22, 2023, 13:30:57 wysłana przez Kalitechnik »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1700 dnia: Września 22, 2023, 13:52:48 »
Robisz duże postępy. Co do nierównej łysinki to w używanych brzytwach prawie zawsze coś jest nie tak i takie to daje efekty.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1701 dnia: Września 22, 2023, 14:09:47 »
@Kalitechnik Jak coś z ostrzeniem z taśmą, to wal śmiało na PW  8)

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1702 dnia: Września 22, 2023, 16:14:05 »
@Mokasyn86 pytanie mi przychodzi di głowy, czy są jakies tasmy, ktore maja dobry miły poslizg na kamieniu, bo ta w porownaniu do ostrzenia bez, jakos mi tak brzytwe spowalniała bym rzekł.

Scalono:

Robisz duże postępy. Co do nierównej łysinki to w używanych brzytwach prawie zawsze coś jest nie tak i takie to daje efekty.

No mam wrazenie ze nei tylko w uzywanych. Ten temat z cykly geometria itd... Bo w innych brzytewkach jak troszke grzbiet podrownałem to łysinka równiuteńka.
jednakze wiaze sie to z odpowiednim zeszlifowaniem grzbietu.

i teraz odwieczny dylemat, ktory poroszylem w watku, Rownac grzbiet czy tez nie.

A co do postepu, to chcialbym wreszcie tak naostrzyc zeby ten test wlosa przechodziła brzytwa, no i chcialbym sprobowac dobrze naostrzonej brzytwy.
musze wrocic do tej co mi ja podostrzyles, bo jakos nie pamiatam aby roznica w goleniu byla oszalamiajaca.

pozdro !

[Robson] - Po raz kolejny, przestrzegaj zapisów regulaminu. 
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2023, 20:52:13 wysłana przez Robson »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1703 dnia: Września 22, 2023, 16:42:44 »
Na wszystko przyjdzie czas. Ja pamiętam, jak na początku swojej drogi również ostrzone prze zemnie brzytwy nie przechodziły testu włosa, ale golenie dawały bardzo dobre. Z tego powodu zaniechałem przeprowadzania testu włosa na jakiś czas. Po jakimś czasie jak do niego wróciłem (test włosa) okazało się, że wszystkie brzytwy przechodzą test włosa a golenie dalej tak samo dobre i wcale nie lepsze. Co się zmieniło nie wiem, ale brzytwy test włosa przechodzą.
Co do różnic w ostrzeniu to nie spodziewaj się ich wielkich. Sam maiłem brzytwy ostrzone przez wiele osób z dużo większym doświadczeniem niż moje i ta różnica w ostrości nie była wyczuwalna. To co dało się zauważyć to odczucie brzytwy podczas golenia. Część osób ostrzy łagodnie a część bardziej agresywnie. Ja ostrze brzytwy zazwyczaj agresywnie @Mokasyn86 czy @T800 coś mogą na ten temat powiedzieć :)

Co do równania grzbietu to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jeśli jego wyrównanie pozwoli zachować oryginalny wygląd brzytwy, grzbiet można wyrównać, jeśli nie to trudno, można się pogodzić z nierówną łysinką.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline shrack

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 25
« Odpowiedź #1704 dnia: Września 22, 2023, 18:19:59 »
Stara książka jaka znajduje się w moim posiadaniu o jakże wdzięcznym tytule "Poradnik szlifierza narzędziowego" podaje kąt ostrzenia brzytew 7 do 9 stopni na stronę i jak to zwykle bywa w tego typu podaniach najbardziej właściwy jest ten pośrodku.
Podczas pomiaru kata brzytwy nie musimy stosować żadnej matematyki wystarczy że taśmą okleimy grzbiet oraz ostrze.
Z ergonomii wynika że delikatnie uśmiechnięta brzytwa lepiej przylega do naszego policzka dzięki czemu skuteczniej goli i większość starych brzytew robiona jest zgodnie z tą zasadą dlatego podczas ostrzenia łysinka na środku brzytwy jest delikatnie szersza ale tylko wtedy gdy robimy to w sposób nieprawidłowy.
W brzytwach podobnych do powyższego Dovo Junior ostrze na całej swojej długości powinno być równoległe do górnej krawędzi szlifu cylindra w miejscu styku z grzbietem.
Taką geometrię łatwo z kontrolować chociażby przezroczystą linijką gdzie jedną z kresek ustawiamy na powyższej krawędzi w taki sposób by koniec linijki znajdował się delikatnie powyżej krawędzi tnącej i przesuwając przyrząd wzdłuż ostrza widzimy gdzie krawędź tnąca wystaje więcej gdzie mniej.

Offline Kalitechnik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1705 dnia: Wczoraj o 10:50:22 »
jak zatem wyglada sposob prawidlowy aby zrobic to tak aby lysinka byla rowna a nie szersza po srodku?
da sie to wyjasnic jezykiem pisanym?

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 56
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1706 dnia: Wczoraj o 12:11:12 »