Autor Wątek: Astra Superior Platinum  (Przeczytany 178254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SergeG

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 4
  • Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun...
Astra Superior Platinum
« dnia: Maja 14, 2013, 15:15:36 »
Miał ktoś doświadczenia z nimi? Co możecie o nich powiedzieć?
MnŻ: iKon OSS P: New Forest Tubby 2 Super Badger Two Band, Mühle 33K256
Ż: KAI, Astra Superior Platinum, Feather M: Mitchell's Wool Fat, Kent, Proraso
EDT: Dior Eau Sauvage

Offline Rabarbar

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Astra Superior Platinum
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2013, 15:28:33 »

Astra Superior Platinum mają opinię łagodniejszych od Astra Superior Stainless (niebieskie).

Jak dla mnie bardzo dobre i pewne żyletki. Takie w sam raz. Jak do tej pory nie miałem problemu z ich powtarzalnością, każda sztuka taka sama. Kiedy goliłem się jeszcze co dwa dni jedna wystarczała mi przy moim zaroście na 6 goleń, co uważam za bardzo dobry wynik. Obecnie przy codziennym goleniu częściej zmieniam żyletki (średnio co 4 razy).

Astry SP traktuję jako taką bazę porównawczą, czy też punkt odniesienia dla innych żyletek, które mam okazję testować. Na tych Astrach można polegać. Moim zdaniem bardzo dobre żyletki na początek dla osób, które zaczynają się golić mnż.

Zamiast Derby, nowicjusze powinni kupować Astry SP ;) Niestety z ich dostępnością jest już gorzej. Nie zawsze są na allegro. Najłatwiej jest je dostać na ebay'u i to w dobrej cenie.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2013, 16:45:27 wysłana przez Rabarbar »

Offline krysstek

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: LBN
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2013, 15:40:48 »
Potwierdzam, że jest to bardzo przyzwoita żyletka. U mnie wytrzymuje 4 golenia, w parze z R41. Za te pieniądze ( a dałem 1,45 zł/ 5 szt.) nie będę wybrzydzał. Żyletka ostra, ale nie "kiler", żadnego szarpania.
Edwin Jagger DE89LBL , Muhle R41.

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2013, 15:49:24 »
(...) U mnie wytrzymuje 4 golenia(...) Żyletka ostra, ale nie "kiler", żadnego szarpania.
Mam podobne odczucia do w/w żyletek.U mnie również 4 komfortowe golenia w parze z Merkur 33c oraz Lord Tech L122.Muszę ich jeszcze spróbować z maszynką Rimei( o ile dobrze pamiętam kot w butach był zadowolony z zestawu Rimei+Astra SP).
Pozdrawiam
Witek

Offline oski

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2013, 16:14:26 »
Bardzo dobre żyletki. Wolno się tępią. Przyjemnie się goli, nie są bardzo agresywne, ani za ostre. Spokojnie 6-7 goleń wytrzymują, a rekord to 9 razy rock

Offline Art

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Wrocław
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2013, 21:02:20 »
Jak dla mnie są łagodne i przyjemnie się nimi goli.  Starczą mi na 2-3 komfortowe golenia. Testowałem z Muhle R89 i Merkur 41C.   
"Skomplikowanie sytuacji jest sprawą bardzo prostą, ale jej uproszczenie - bardzo skomplikowaną."
Prawo Meyera

Offline chinasky

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Glasgow
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2013, 21:27:51 »
Probowalem na Edwinie J. i bylo kiepsko o wiele lepiej na otwartym grzebieniu FatipGrande.

Offline m_t3cH

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2013, 23:36:39 »
Ja zakupiłem ostatnio zapas tych żyletek zachęcony opiniami na forum B&B. Miałem okazję ogolić się jak dotąd trzy razy po dwa przejścia i uważam, że dla początkującego porównywanie ich do Derby nie jest odpowiednie. Astry są zdecydowanie ostrzejsze i bardziej zbliżone klasą ostrości do Feather'a. Jako osoba wciąż doskonaląca swoją technikę mam problem z ogoleniem się nimi bez zacięć a używam Muhle r89.
Jakościowo są rewelacyjne ale mimo wszystko wymagające wprawy.

Offline Rabarbar

• *
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 16, 2013, 00:53:38 »
Oj,  chyba trochę przesadzileś z tą ostrością :) Astra SP są znacznie łagodniejsze od Featherów. Na pewno nie są takimi killerami, jak te ostatnie :)

Żyletki to oczywiście sprawa indywidualna, ale jak dla mnie są to najdelikatniejsze żyletki, jakich próbowalem.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2013, 01:02:53 wysłana przez Rabarbar »

Offline ultima

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Irl.
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 16, 2013, 10:45:35 »
Mi te zyletki nie pasuja zupelnie. Dalem im szanse kilka razy, z roznymi maszynkami i zawsze efekt byl ten sam - podraznienia i zaciecia. Porownalbym je do rownie moim zdaniem beznadziejnych Polsilverow Super Iridium.

Offline kylo117

• Użytkownik
  • **
  • Miejsce pobytu: ok Radomia
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 17, 2013, 15:11:05 »
Mnie również nie pod pasowały te żyletki, po przesiadce z Derby Astra odczuwalnie ostrzejsze (zdarzyły się mikro-zacięcia) ale szybko zaczynały szarpać (2/3 golenie).

Sytuacje częściowo ratowało ustawienie W-11stki na najbardziej agresywny tryb (9).
Może po prostu te żyletki spisują się lepiej w maszynkach agresywnych/posiadających otwarty grzebień hmmm.
pozdrawiam
Krzysiek

Offline kemot

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 18, 2013, 08:05:27 »
Całkiem przyzwoite żyletki, zarówno zielone jak i niebieskie są o niebo lepsze od derby, wilkinsonów czy niebieskich polsilverów.

Offline m_t3cH

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2013, 17:39:23 »
Po dłuższym okresie testowania z przykrością stwierdzam, że mojej twarzy te żyletki zupełnie nie odpowiadają. Mam straszne podrażnienia i zero komfortu golenia. Aż trudno mi uwierzyć że zbierają tak pozytywne opinie. Może jeszcze kiedyś dam im szansę ale póki co lądują w szufladzie :)

Offline kojko

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 02, 2013, 16:50:14 »
Wczoraj dostałem takie pudełeczko:

Są dosyć stare, ale raczej powinny być ok. Folia na opakowaniu nienaruszona. Niedługo przetestuję i dam znać  beer
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2013, 18:12:28 wysłana przez kojko »

Offline oski

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 02, 2013, 21:08:16 »
Już widać fotkę :)

Ciekawe jak będą się sprawowały. To chyba jeszcze stara produkcja z Czechosłowacji hmmm