Autor Wątek: Ile wytrzymała Twoja ostatnia żyletka? Mały opis + nazwa żyletki + liczba dni  (Przeczytany 447105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartgee

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
  • Miejsce pobytu: Przywidz, pomorskie
Odp: Ile wytrzymała Twoja ostatnia żyletka? Mały opis + nazwa żyletki + liczba dni
« Odpowiedź #1815 dnia: Września 18, 2021, 20:33:37 »
@Artisso, dokładnie. Nawet gdybym traktował żyletki DE jako jednorazówki, to przy codziennym goleniu nawet przy FEATHERACH w skali miesiąca to wyjdą grosze. Ile wydajemy na kosmetyki do golenia, po goleniu? Na sprzęt? Na inne rzeczy? Jeśli ktoś może się ogolić więcej niż raz jakąś żyletką, to tylko pozostaje się cieszyć.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 41
  • Miejsce pobytu: Gliwice
Odp: Ile wytrzymała Twoja ostatnia żyletka? Mały opis + nazwa żyletki + liczba dni
« Odpowiedź #1816 dnia: Września 18, 2021, 21:03:14 »
Ja mam zarost na policzkach i szyi twardy. Na brodzie i wąsie bardzo twardy. Czarny, gęsty. Goląc się żyletkami Double Edge szawetką czy maszynką bardzo często po jednym użyciu żyletka OUT ! Na pewno tak miałem przy Polsilverach niebieskich. Najlepiej, 2-3 razy, zielona Astra i o dziwo Isana.
Jak słyszałem od kolegi, że używa żyletki 5, 6 razy spokojnie, to trochę mnie zszokował. Ale on jasny, blondyn, blady. A ja trochę  >:D "ciemniejszy"  afrofryz

Offline les

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: polska
« Odpowiedź #1817 dnia: Września 18, 2021, 21:13:37 »
To są oczywiście bardzo ciekawe kwestie, ale..., jak porównać zużywalność żyletki u kogoś, kto przy twardym, gęstym zaroście goli się - powiedzmy - raz w tygodniu, a inny ktoś, o takim samym zaroście, goli się codziennie. To wszystko jest sprawa zupełnie indywidualna i jeśliby to czytał ktoś kto - powiedzmy - myśli o tradycyjnym goleniu albo nawet już się goli tradycyjnie od niedawna, to trzeba powtórzyć: żyletki to sprawa indywidualna.

Offline Mokasyn86

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Gliwice
« Odpowiedź #1818 dnia: Września 18, 2021, 21:19:32 »
Naturalnie. Każdy, kto chce wejść w TG powinien na wstępie wiedzieć, że każdy organizm jest inny i na każdego te same rzeczy mogą (choć też oczywiście nie muszą) zupełnie inaczej działać. To jest tak z automatu  ook

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #1819 dnia: Września 18, 2021, 22:08:49 »
Należy jeszcze wspomnieć, że niektóre maszynki bardzo zjadają żyletki w moim przypadku tak jest z R41, a są takie na których i do 5 goleń na jednej żyletce da się komfortowo wykonać.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline akordeoniusta

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 1
« Odpowiedź #1820 dnia: Września 19, 2021, 12:30:42 »
Witam-maszynka Pearl Flexi v6 ustawienie 1,5 żyletka Astra SP cztery dobre golenia po trzy przejścia na ustawieniu na 2  czwarte golenie już drapało hmmm.

Offline Akros1979

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Kielce
« Odpowiedź #1821 dnia: Października 10, 2021, 21:24:17 »
Maszynka Muhle R 41, żyletka Rapira Platinum Lux - wytrzymuje  4 golenia

Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 28
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #1822 dnia: Października 20, 2021, 08:59:35 »
Kopia KAI + SoftGuard = 15 goleń, zarost średnio twardy, golenia co dwa dni. U mnie 15 goleń to już naprawdę maksimum. Do samego końca efekt bardzo zadowalający, obyło się bez nadmiernych podrażnień, chociaż komfort golenia mocno się obniżył.

Więcej opisałem w tym wątku:
https://brzytwa.org/forum/index.php?topic=14436.msg382391#msg382391
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Rapi30

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Zbąszynek
Maszynka Qshave, żyletka Baili = 1,33 golenia  ???
Żyletki w cenie powyżej 5 zł za 5 sztuk, nie warte swojej ceny. Pierwsze golenie takie sobie, drugie tylko pierwsze przejście i wylądowała w koszu, praktycznie nie ścięła dwu dniowego zarostu.
Zarost średniej twardości, po prysznicu, mydełko arko.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2022, 19:21:28 wysłana przez Rapi30 »

Offline T800

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 26
  • Miejsce pobytu: Rybnik Piaski
Najnowsza Astra zielona 1 golenie głowy i 4 golenia twarzy wszystko po 3 przejścia Żyletka pracowała w maszynkach Wilkinson Clasic i w Rosyjskiej Rapira Ostra sympatyczna blaszka Jako odskocznia od brzytwy  shave1

Offline ProgFan_87

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: UK
« Odpowiedź #1825 dnia: Listopada 19, 2022, 20:12:26 »
BIC Chrome Platinum 8 goleń i to jest mój absolutny rekord jeśli chodzi o ilość goleń jedną żyletką. Pierwsze trzy golenia głowicą Yaqi Mellon, później mogłem ją zapakować do Fatipa Piccolo OC i R41 inaczej zdarłaby mi skórę razem z zarostem. Ani razu nie poczułem że żyletka szarpie jedynie pod koniec żywota zaczyna słabiej golić. Za każdym razem zarost był dwudniowy.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2022, 20:14:21 wysłana przez ProgFan_87 »