Witam Panów,
Czytając powyższe wypowiedzi (nie wszystkie oczywiście), mam nieodparte wrażenie, że być może, albo to ja nie do końca precyzyjnie się wyraziłem, albo po prostu źle mnie zrozumiano. Więc pozwolę sobie na małe sprostowanie.
Na początek pozwolę sobie odnieść się do wypowiedzi zamiego;
Zakładając niniejszy wątek nie było moim zamierzeniem odnalezienie uniwersalnej techniki golenia, która miałaby jednoczesne zastosowanie dla wszystkich. To oczywiście nie jest w żadnym przypadku możliwe. Nie szukam też podręcznikowego instruktażu golenia maszynką bo takowy też na pewno nie istnieje. Chodziło mi raczej o to, aby osoby golące się maszynką na żyletki (a takowych osób na pewno jest mnóstwo na tym forum) po prostu wypowiedziały się w tym wątku na temat swojej techniki golenia. Jak napisał zami, a co nie jest chyba żadnym odkryciem, każdy z nas jest inny. Każdy ma inna charakterystykę twarzy, inną fakturę skóry, inny zarost, a co za tym wszystkim idzie,
każdy z nas ma inną technikę golenia.
I o to właśnie chodzi w tym wątku shave
Załóżmy, że głos zabrałoby tutaj np. 20 użytkowników i każda z wypowiadających się osób (podobnie jak arturro i derazor) opisałaby, jaki ma rodzaj zarostu, jakie problemy napotyka na swojej drodze w procesie golenia, oraz co najważniejsze o samej technice golenia, która jest dla danej osoby optymalna, to byłaby to mała skarbnica wiedzy nie tylko dla osób stawiających pierwsze kroki goląc się klasyczną maszynką na żyletki, ale także dla mniej lub bardziej zaawansowanych użytkowników. Na pewno też, każdy potencjalny osobnik zainteresowany tematem znalazłby wypowiedź kogoś, kto ma np. podobną charakterystykę twarzy, zarostu itp. i pozwoliłoby to na ewentualne podpatrzenie techniki golenia innych osób co w późniejszym czasie poskutkowałoby odnalezieniem własnej techniki golenia.
W końcu po to chyba są wszelkie fora internetowe (w tym także i to), żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami, uwagami, służyć pomocą, radą i wsparciem pozostałych uczestników forum.
Podejście typu;
możesz obejrzeć sobie film na YT,
gdzieś już o tym było gdzieś tam napisane, czy
każdy z nas musi sam szukać swojej techniki i sam musi do wszystkiego dojść poddaje w wątpliwość sens istnienia jakiegokolwiek forum. To samo równie dobrze można by napisać o goleniu brzytwą...każdy z czasem sam może nauczyć się techniki golenia brzytwą, sposobu posługiwania się nią, ostrzenia...czy w każdej innej kwestii. Ale chyba nie o to chodzi. Prawda?
Bez urazy Panowie. To nie jest jakaś złośliwa uwaga z mojej strony po adresem któregokolwiek z użytkowników.
Po prostu zależało mi na tym, aby w powyższej kwestii wypowiedziało się jak najwięcej osób.
Czasami wydawałoby się błahe i z pozoru nic nie znaczące szczegóły mogą okazać się kluczowym elementem dla innych osób. A najlepszym tego przykładem jest choćby dla mnie wypowiedź arturro
Dlaczego?...bo w jego wypowiedzi odnalazłem malutki, pozornie szczegół bez znaczenia, który pozwolił mi na nowo spojrzeć na moją maszynkę i odkryć zupełnie nowy wymiar golenia
W końcu chyba nie wszyscy golą się brzytwami, a i sam założyciel forum pisał niejednokrotnie, iż chciałby, aby na forum pisano nie tylko o aspektach golenia brzytwą, ale i o tajnikach golenia maszynkami klasycznymi.
Więc kontynuując założenia założyciela niniejszego forum mam nadzieję, iż Szanowni Użytkownicy zabiorą głos w niniejszym wątku co na pewno pozwoli każdemu z nas na nowo odkryć radość komfortowego golenia
Pozdrawiam
Artur
PS. Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla wymienionych powyżej użytkowników: arturro i derazor
Serdeczne dzięki Panowie