Szanowni Forumowicze!
Jestem nowicjuszem, który nie porwał się jeszcze na tradycyjne golenie brzytwą, ale ma szczery zamiar zmienić to w tym roku.
Kiedy byłem małym chłopcem, rytuał golenia wydawał mi się fascynujący. Mój ojciec używał wtedy jeszcze maszynki na żyletki i pędzla. Kilka lat później zaczynałem od jednorazówek Gillette (Wilkinsonami jakoś się zacinałem), by przejść na Gillette Mach3 Power Nitro, taką zieloną na bateryjkę. Od kilku lat używam golarki elektrycznej Braun. Nie mogę powiedzieć, by służyła mi źle, jednak nie jest w stanie zaradzić jednemu... nudzie. Golenie, na które tyle lat wyczekiwałem z niecierpliwością, stało się niechcianym obowiązkiem. Dlatego też zainteresowałem się goleniem tradycyjnym.
Poczytałem już nieco w temacie i poczyniłem niezbędne zakupy - poza pasem do polerowania. Brzytwa, którą zakupiłem oferowana była jako "gotowa go golenia", niemniej podejrzewam, że niedługo będę szukał tu pomocy w sprawie jej naostrzenia, jak również kupna pasa.
W poprzednim roku mieszkałem w Anglii i tam też kompletowałem mój zestaw. Jeśli dobrze rozumiem regulamin, to używanie linków z anglojęzycznych stron nie jest zabronione, i z chęcią bym się kilkoma posłużył, gdy będę opisywał mój zestaw go golenia.
Tymczasem pozostaje mi zdać się na łaskawość Panów Forumowiczów i życzyć wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!